Heti cuki: ha a lányok kevesebb pénzt kapnak ugyanazért

Gyerekeken tesztelték le, hogy mi történik akkor, ha ugyanazért a munkáért a lányok kevesebb pénzt kapnak, mint a fiúk – csakúgy, mint a való életben. A tesztről filmet is forgattak (vigyázat, cukiságfaktor az egekben!): mindenki egyformán elvégezte a munkáját, majd amikor fizetésre került a sor, a fiúk elégedetten lobogtatták a pénzüket, a lányok viszont értetlenkedve kérdezték, hogy mi ez, ők miért kapnak kevesebbet?

Pár másodperccel később azonban, amikor a felnőttek megpróbálták elhitetni velük, hogy ez normális, már a fiúk sem érezték magukat olyan jól, és fiúk-lányok együtt magyarázták, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár, ez így igazságos. Sőt az egyik kisfiú megígérte, hogy ha felnőtt lesz, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon, ha el nem felejti addig. Nincsenek rá szavak, hogy ez milyen rossz érzés – mondta az egyik kislány.

A kisfilm célja persze az, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemek közti egyenlőtlenségre. A nők világszerte 36 százalékkal kevesebb pénzt keresnek, mint a férfiak, és habár a munkaerő 40 százalékát ők adják, a javaknak csak 20 százaléka fölött rendelkeznek, a felső vezetők között pedig kevesebb, mint 20 százalék a nők aránya. 

A filmet az Australia and New Zealand Banking Group Limited készítette, így ausztrál adatokat is közölnek, eszerint, miután a nők az egyéves szülési szabadság után visszatérnek dolgozni, 7 százalékkal lesz kevesebb a fizetésük, több gyereknél pedig ez elérheti a 12 százalékot is. Ezt nevezik „anyasági büntetésnek”. Emellett a nők nagyjából kétszer annyi házimunkát végeznek, mint a férfiak.

Április első keddje minden évben a láthatatlan munka világnapja. Láthatatlan munka az, amit úgy végez valaki, hogy nem vár érte anyagi ellenszolgáltatást. Hagyományosan ide tartoznak a különböző házimunkák, de az is, amikor az idős, beteg vagy fogyatékkal élő rokonról, ismerősről gondoskodunk, és hát igen, a gyereknevelés, a gyermekekről való gondoskodás is.

Ha a házimunkára szánt időért pénzt kapnánk, az a KSH szerint 33 százalékkal növelné a családok bevételeit, és 23 százalékkal a GDP-t.

Összegezve pedig úgy néz ki a dolog, hogy nőnek és anyának lenni anyagilag dupla szívás: a fizetett munkáért kevesebb pénzt kapnak a nők (és az anyák még kevesebbet), a fizetetlen házimunkából viszont kétszer annyi jut nekik. Még szerencse, hogy legalább a gyerekek érzik, hogy ez így nem oké. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra