Jó gyerekkönyvet szeretne? Itt van tíz!

A Bookline és a UNICEF Magyarország gondolt egyet, és úgy döntött: negyedévente „Szívünk rajta" elnevezéssel ajánlólistával rukkol elő. Ez mit takar? A rajta található könyvek segítenek kiválasztani a szülőknek azt, amik a gyerek korának, élethelyzetének és érdeklődésének leginkább megfelel. Mivel itt az év vége, összesítették a szakmai bizottság által idén legtöbb szavazatot kapott könyveket. A 10 mű a program négy kategóriájából került ki – ezek leírását megtalálja itt alább és azt is, hogy melyikből mit választottak ki.

„Segít neki" kategória

Ebben a kategóriában azokat a kiemelkedő könyveket díjazzák, melyek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Például ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. "Szeretjük ezeket a könyveket, mert nem didaktikusak, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket" - szól az indoklás.

Janikovszky Éva – Kire ütött ez a gyerek és Már iskolás vagyok,

Tóth Krisztina – Anyát megoperálták

„Mesél" kategória

Olyan könyvek kaphatnak matricát ebben a kategóriában, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt életre szóló, meghatározó élményt jelenthet.

"Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük."

Neil Gailmain – Szerencsére a tej,

Erich Kästner – A két Lotti,

Böszörményi Gyula – Gergő és az álomfogók,

Csukás István – A civakodó cipőikrek

„Fejleszt" kategória

Ide kerülnek azok a kiadványok, amelyek az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják.

"Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó. A rigmusok és mondókák előkészítik az olvasást, vannak versek, amik segítik a diszlexiás gyerekeket, vannak könyvek, amik intenzíven támogatják a szókincs fejlődését."

Vörös István és Lackfi János – Apám kakasa,

Varró Dániel – Akinek a kedve dacos

„Segít neked" kategória

Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerek és a szülő között. Szülőnek lenni - bármennyire szeretjük is a gyerekünket -, nem csak móka és kacagás. Ráadásul a szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amiket ezért szeretett a zsűri.

Kádár Annamária – Mesepszichológia 2.

Három könyv a tízből.
Három könyv a tízből.bookline.hu

Változások a programban

A „Szívünk rajta” szervezői, a Bookline és az UNICEF Magyarország csapata változásokat tervez a programban, mivel azt tapasztalták, hogy az utóbbi években egyre több bátor, szókimondó, időnként provokáló kamaszkönyv jelenik meg. A tervek szerint a rendszer részévé szeretnék tenni a kamaszkönyvek értékelését is.

A változtatás oka, hogy míg korábban csak suttogva beszéltek a tizenévesek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról, mostanra a kiadók nemzetközi és magyar szinten is, egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében.

A korosztályi bővítéssel természetesen nem csak az a cél, hogy a gyerekek ilyen „nehéz" könyveket olvassanak. A humoros, szórakoztató történeteknek is nagyon komoly létjogosultsága van. Főleg ha a tinédzserek nyelvén szól, és valódi alternatívát jelent számukra az internettel, plázázással vagy a tévézéssel szemben. A „Szívünk rajta" programban a gyerekkönyvek mellett 2016-ban már a kamasz irodalom legjavát is megtalálhatják majd az érdeklődők.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek