A három leghatásosabb fegyelmezési módszer

Kevés megosztóbb téma létezik szülők körében, mint a gyermek fegyelmezése. Van, aki csakis a megerősítésben hisz és a gyerek biztatásában, mások viszont a jó öreg vasfegyelemben bíznak csak. Ami azt illeti, tényleg elég nehéz okosnak lenni, ha a poronty folyamatosan lehajigálja az asztalról a csirkefalatokkal teli tányérját, vagy torkaszakadtából üvölt.

Szerencsére a Medical Daily-ben megjelent egy cikk egy új kutatásról, ami megadja nekünk a választ, a Yahoo Parenting pedig összefoglalta ezt. Míg a pozitív nevelési taktika többnyire jól működik, a kiállítás (leültetés, sarokba állítás) és más büntetés igen hatékony lehet, ha a kisgyerek nagyon dacos vagy erőszakos.

102 önként jelentkező anyát figyeltek meg, mit tesznek, ha a gyerekük mondjuk, megüti a játszótársát, nyafog, nem fogad szót, vagy egyenesen ellenszegül. Ezután elemezték a szülők viselkedését, és arra jutottak, hogy a leghatásosabb nevelési taktika azon múlt, hogy egyrészt hogyan viselkedik a gyerek, másrészt pedig, hogy kevés ideig, vagy sokáig tartott-e a „kihágás”. 

A 3 leghatásosabb módszer:

1. Kompromisszum: Ez volt a győztes, a leghatékonyabb fegyelmezési módszer, vagyis, hogy megegyeztek valamiben a gyerekkel. A sikert független volt attól, hogy nagyon, vagy csak kicsit rosszalkodott-e a poronty.

2. Érvelés: Ez akkor működött, ha a gyerek csak kicsit volt rossz, például visítozott, vagy ilyesmi, de sajnos a hisztiző, dacos gyereknél, vagy aki ütött, nem értek el vele semmit.

3. Kiállítás (leültetés, félreállítás, szobájába küldés) vagy valaminek az elvétele: ez akkor volt hatékony, ha valami komolyabb fegyelmezésre volt szükség.

Megfigyelték azt is, hogy ha egy anya enyhébb büntetést alkalmazott a szükségesnél, mondjuk érvelni kezdett a dacos vagy erőszakos gyerekének, akkor a poronty később még többet rosszalkodott. Ugyanakkor a leghosszabb ideig az érveléses technika működött, vagyis bebizonyosodott: a gyerekeket is megnyugtatja, ha tudják, mi miért történik velük, körülöttük. Kivéve, ha verekszik vagy hisztizik.

És egy vicces, ám tudományos adat: az erős büntetés, mint például a kiállítás megszakítja a legcsúnyább rosszalkodást is, de csak akkor hatásos hosszú távon, ha a konfliktushelyzetek idejének 16 százalékánál kevesebb ideig alkalmazzuk (magyarul: 100 összezördülésből max 16-szor). Úgyhogy elő a stopperrel és a naptárral!

Fontos tudni, nincs rossz gyerek, csak rossz viselkedés, és rossz szülői hozzáállás. Ha valaki következetesen használja a fegyelmezési formákat, megpróbál kommunikálni a gyerekével az ő szintjén, és odafigyel rá, hogy a stratégiája működik-e vagy sem, sokkal nagyobb sikert fog elérni – állítja a tanulmány. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra