Most szerezzen adókártyáját a gyereknek, kell majd!

2016. január 1-től csak olyan gyerek után vehető igénybe a családi adókedvezmény, akinek van adóazonosító jele – írja a Magyar Nemzet. Mivel még sokan nem tudnak a változásról, valószínűleg év végén rohamozzák meg a szülők az adóhatóságokat.

Nemcsak a február 25-i és május 20-i adóbevallásokhoz szükséges majd az eltartott, illetve a kedvezményezett eltartott adóazonosító jele, de a havi számfejtéshez is csak azzal együtt fogadja be a munkáltató a családi adóködvezményről szóló nyilatkozatot.

Irány az adóhivatal!
Irány az adóhivatal!Sean Gallup / Europress / Getty

Bár a Napi.hu azt írja,a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt nyilatkozta nekik, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, kolléganőnk szerint neki mindkét gyermekénél (2005-ös és 2007-es születésűek) külön kellett kártyát csináltatni, ami valószínűleg azért történt így, mert ugyan az adóhatóság hivatalból hozzárendelt egy adószámot a 2005 után született gyerekekhez, viszont az ehhez tartozó igazolványt már csak a 2008-as és későbbi gyerekek számára állították ki automatikusan.

A legfőbb cél a visszaélések megelőzése: így a jövőben pontosabban nyomon követhető, hogy kik után akarják igénybe venni a családi adókedvezményt.

Ez a nyomtatvány kell hozzá

Az igénylés folyamatáról itt ír a NAV. A szükséges, T34-es számú nyomtatvány pedig innen tölthető le.

FONTOS! Ha papíron adják be a nyomtatványt (személyesen viszik be, vagy postán adják fel), figyeljenek oda, hogy mindkét szülő aláírása szerepeljen rajta, akkor nem járnak úgy, mint kolleganőnk, akinek emiatt kellett kétszer nekifutnia az ügyintézésnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek