Rossz hír: ha több a tévézés - kevesebb a sperma

A meddőségi problémákkal küzdő párok körülbelül egyharmadában a nő, másik egyharmadában a férfi szervezetében találnak olyan problémát, amely a fogamzás elmaradásáért felelős. A további egyharmad ismeretlen eredetű. A férfi meddőség egyik leggyakoribb oka a spermiumok nem kielégítő száma, illetve mozgásképessége, magyarul kevés jól mozgó spermium van, akik ennélfogva kisebb eséllyel termékenyítik meg a petesejtet.

A kutatók az utóbbi évtizedekben arra az aggasztó jelenségre lettek figyelmesek, hogy a nyugati világban a férfiak ondóminősége évről évre romlik. Erre több elmélet is létezik, az mindenesetre gyanús, hogy éppen ezekben az évtizedekben nyert egyre inkább teret az ülő életmód: egy csomó kényelmi találmánynak (autó) és a társadalmi berendezkedés változásainak (sok szellemi munkásra van igény és kevesebb fizikaira) köszönhetően a férfiak sokkal többet ülnek és kevesebbet mozognak, mint mondjuk akár ötven évvel ezelőtt.

Egy friss kutatás most a mozgásszegény életmód, valamint konkrétan a tévénézés szerepét támasztja alá, meglehetősen riasztó képet festve: a sokat tévéző férfiaknak ugyanis rosszabb a spermaképe.

A sport növeli, a tévé csökkenti

A tanulmányban fiatal, egészséges férfiakat vizsgáltak, ezáltal szerették volna kiszűrni az öregedés okozta változásokat. A résztvevők mind 18 és 22 év között voltak. Először kitöltettek velük egy kérdőívet, amelyen alaposan kifaggatták őket mind a tévézési (tévé, videó, dvd), mind a sportolási szokásaikról az elmúlt három hónapot illetően. Ezután ondómintát vettek tőlük, és elemezték azokat.

Az eredmények elég egyértelműek. Ami a sportolást illeti, a legtöbbet sportoló férfiaknak volt a legjobb a spermaképük: vagyis akik heti 15 órát mozogtak, azoknak 73 százalékkal több volt az ondójukban a spermium azokhoz képest, akik a legkevesebbet (heti 5 óránál kevesebbet) mozogtak.

A tévénézés és az egészséges spermiumok száma fordított arányosságot mutatott. A sokat tévéző (heti több mint húsz óra) férfiak 44 százalékkal kevesebb spermiummal rendelkeztek az egyáltalán nem tévéző férfiakhoz képest. Ugyanakkor: a sport is és a tévé is csak a spermiumok számát befolyásolta, a mozgékonyságukra nem volt hatással egyik sem.

shutterstock 135898808

A meleg és a stressz a magyarázat

Hogyan lehetséges ez? A kutatók szerint a dolog részben a herék hőmérsékletével magyarázható, ülés közben ugyanis melegebb környezetben vannak, a melegben pedig rosszabbul fejlődnek a spermiumok.

A mozgás és a spermaszám összefüggését egyébként korábban egerekben is kimutatták: a sokat futó egerek jobb minőségű ondóval rendelkeztek a nem mozgó egerekhez képest. A mozgás mind állatkísérletes körülmények között, mind emberben csökkenti az úgynevezett sejtszintű oxidatív stresszt: ez azt jelenti, hogy a mozgás hatására olyan enzimek aktiválódnak, amelyek a sejtek egészségének fenntartásában vesznek részt. A szakemberek szerint részben ennek köszönhető, hogy a sportoló férfiaknak több spermiumuk volt.

A kutatás eredményeiből könnyen levonható a tanulság. Korábban is írtunk róla, hogy a mozgás növeli, a mozgásszegény életmód pedig csökkenti a teherbe esés esélyét nőknél. Most kiderült, hogy férfiak esetében is hasonló a helyzet: vagyis ha nem jön a baba, érdemes a pár mindkét tagjának kikapcsolni a tévét, és keresni valamilyen, lehetőleg élvezetes mozgásformát.

Két dologra kell csupán figyelni: nők esetében túlzásokba se essünk, a napi négy órát meghaladó edzés már rontja a fogamzókészséget. Férfiak esetében pedig érdemes kerülni a biciklizést, mert a szakemberek szerint ez fizikai okok következtében szintén hátrányos hatású lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra