Ha nincs oltás, nincs pénz az államtól

Nemrég megmutattuk, hogy az oltásellenesség mekkora butaság, és azt is, hogy annyi az oltott gyerek Hollywoodban, mint Szudánban

Mivel a (járványok elkerüléséhez szükséges) magas átoltottsági arányhoz az kell, hogy minél többen éljenek a védőoltás lehetőségével, Ausztrália határozott lépésre szánta el magát: úgy döntött, megszünteti a segélyek és a gyermekgondozással kapcsolatos juttatások folyosítását azoknak a családoknak, akik nem kérik a gyermekük beoltatását – olvasható az npr.org-on.

A bejelentés vasárnap érkezett Tony Abbott miniszterelnöktől. „Fontos, hogy a gyermekeiket beoltató szülők úgy vihessék a gyermekeiket bölcsődébe, óvodába vagy éppen iskolába, hogy ne kelljen attól félniük, hogy a védőoltásból lelkiismereti kérdést csináló szülők oltatlan csemetéi miatt bármiféle kockázatnak ki legyenek téve" – indokolta Abbott.

170793252
Theo Heimann / Getty Images

A változás 2016. január 1-től lép majd életbe és valószínűleg ösztönző hatása lesz, ugyanis a családok eddig – segély és gyermekgondozási ellátások jogcímén – évente akár 3 millió forinthoz jutottak. Ennek mondhatnak búcsút, ha úgy döntenek, valamilyen okból nem kérik a védőoltást gyermekeiknek – kivéve azok, akik egészségügyi okok miatt (pl immunhiányos állapotok) kényszerülnek a döntésre. Ha a család vallási okokkal indokolja a megtagadást, akkor az összes támogatásnak csak egy részét kapják majd meg.

Nem ez az első lépés

Ausztráliában a HPV vakcinációs programnak köszönhetően 5 év alatt 93 százalékkal csökkent a nemi szervi szemölcsök száma. Az oltásról bővebben írtunk már itt. Ez miért fontos? Azért, mert ez a fajta – férfiaknál is jelentkező – jóindulatú daganat hamarabb alakul ki, mint a szintén HPV okozta méhnyakrák, így ha ennek az előfordulása is csökkent, nagy valószínűséggel a méhnyakráké is fog – olvasható a hpvdoktor.hu-n.

Arról már írtunk korábban, hogy mi az oka annak, hogy a nem oltató szülők a többiek gyerekeit is veszélyeztetik, ezt itt olvashatják.

Az oltásellenességet eredetileg Andrew Wakefield kampánya indította el, aki egy hamisított kutatásban kreált olyan adatokat, amelyekkel azt támasztotta alá, hogy a kombinált védőoltások és az autizmus kialakulása között összefüggés van, róla később kiderült, hogy jelentős összeget kapott az így elindított perekben sikerdíjért harcoló ügyvédtől, emellett pedig azért küzdött, hogy az általa szabadalmaztatott, egykomponensű oltás váltsa fel az MMR-t. A teljes történet igen hosszan kifejtve itt olvasható.

Az átoltottság csökkenése a fejlett világban talán Kaliforniában okozza a legtöbb problémát, ahol a szamárköhögéses esetek száma jelentősen megnőtt, tavaly körülbelül 10 ezer esetet regisztráltak, melyek többsége olyan pici csecsemőknél jelentkezett, akik még túl fiatalok voltak ahhoz, hogy megkaphassák az oltást. Ezért az államban olyan kampány indult, amelyben a várandós nőket oltják be a harmadik trimeszterben, így a babák már megszületésük időpontjában védettek a betegséggel szemben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra