4 plusz 1 mozgásforma, ha nehezen jön a baba

A mozgásszegény életmód rontja, míg a rendszeres, bár túlzásba nem vitt mozgás javítja a teherbeesés esélyét. Ha nehezen megy a fogantatás, esetleg már meddőségi kezeléseken veszünk részt, érdemes tehát beiktatni az életmódunkba valamilyen mozgásformát - még akkor is, ha egyébként átlagos testsúllyal rendelkezünk.

A tudományos kutatások szerint a rendszeres mozgás elősegíti a teherbeesést. Ez akkor is igaz, ha mesterséges megtermékenyítés valamilyen formájával próbálkozunk: azok a nők, akik a lombikbeültetés előtti egy évben rendszeresen sportoltak, körülbelül másfélszer nagyobb eséllyel estek teherbe.

A sport fogamzást könnyítő hatása kétféleképpen valósul meg. Egyrészt, a túlsúly jelentősen csökkenti a fogantatás esélyét, a mozgásszegény életmód pedig a plusz kilóknak kedvez. Másrészt, a szervezetünk vérellátásának javítása és hormonális folyamatok befolyásolása révén akkor is segít a mozgás, ha nem társul fogyókúrával: egy kutatás szerint azon túlsúlyos nők esetében is nagyobb eséllyel sikerült a lombikbeültetés, akik ugyan mozogtak, de egy dekát se fogytak tőle.

Míg az átlagos intenzitású mozgásformák javítják a teherbe esés esélyét, a túlzásba vitt aktivitás, vagyis a napi 3-4 óra kemény edzés már rontja azt. A kutatások a mozgásforma kiválasztásában nem nyújtanak támpontot - legalábbis nem találtunk tanulmányokat arról, van-e különbség a hastánc, az evezés vagy a túrázás fogamzást segítő hatása között.

Mindemellett léteznek olyan tornák és mozgásformák, amelyeket kifejezetten teherbe esési nehézséggel küzdő vagy meddőségi kezelésen részt vevő nők számára találtak ki. Összegyűjtöttünk néhány olyan mozgásformát, amelyek követőik szerint célzottan a fogamzás esélyének növelésére alkalmasak. Az egyes mozgásformák "babagyártó" képességéről nincsenek adataink, ugyanakkor maga a - bármilyen - mozgás szerepe bizonyítottan hatékony.

1. Női jóga

Hogyan működik? Az évezredes múltra visszatekintő, klasszikus jógagyakorlatokat eredetileg inkább férfiak számára dolgozták ki, de az évek során több tanító is kísérletezett kifejezetten a női szervezetre szabott gyakorlatokkal. A női jógának ma már számos irányzata létezik, közös bennük, hogy az alhasi, kismedencei szervek kíméletes erősítését, a hasprés mellőzését vagy csökkentett használatát tartják szem előtt. Az irányzatok közül az intim jógát javasolják kifejezetten többek között a termékenység javítására is.

Mennyi idő, mennyi pénz? Irányzattól és stúdiótól függően változóak az árak. Az intim jóga gyakorlására heti egy másfél órás csoportalkalmat javasolnak, de tanfolyamot követően otthoni gyakorlás is szükséges. Másfél órás alkalom 1980 forint.

shutterstock 114603478

2. Aviva-torna

Hogyan működik? Az Aviva-torna kifejlesztése Aviva Gabriella Steiner magyar származású, izraeli táncosnő nevéhez fűződik. Aviva a hatvanas években dolgozta ki tornáját, részben a jóga elemeire alapozva. Célja ekkor még a menstruációs ciklus szabályozása volt, de hamar kiderült, hogy az alhas és a gát izmainak erősítése, a kismedence vérkeringésének serkentése révén a termékenységre is hatással van.

Mennyi idő, mennyi pénz? A tornát egyetlen alkalommal szakértő oktatótól kell elsajátítani, majd ezt követően hetente kétszer otthon elvégezni. A 18 gyakorlatból álló torna körülbelül 30 percet vesz igénybe egy-egy alkalommal. Heti két alkalomnál gyakrabban nem javasolják. Az elsajátításkor érdemes kitérni rá és az oktatóval megbeszélni, milyen célra akarjuk használni, egy-két gyakorlat ugyanis kihagyandó, ha a cél a teherbeesés. A tanfolyam ára oktatótól függően 7-8000 Ft körül mozog, amelyet értelemszerűen csak egyszer kell kifizetni.

3. Arwen-torna

Hogyan működik? A gyakorlatsort Németh Tünde gyógytornász állította össze. Neki PCOS-e (policisztás ovárium szindrómája) volt, ami rontja a teherbe esés esélyét vagy teljesen meg is gátolhatja azt. A tornát a jóga, a taj-csi, a csikung, az Alexander- és a Graham-technika elemeit ötvözve dolgozta ki, ennek megfelelően lassú, nyugodt mozdulatokból áll. ezek az egész testet átmozgatják, bár főleg a has és kismedence területére koncentrálnak. Célja kifejezetten a fogamzás segítése.

Mennyi idő, mennyi pénz? A tornát hetente két-három alkalommal ajánlatos végezni. Egy alkalom hatvan perc és 2800 forint, bérlettel valamivel olcsóbb.

shutterstock 222543202

4. Jóma-torna

Hogyan működik? A Jóma, vagyis Jóleső Mozgás babára vágyó nőknek szintén a jógából építkezik, de emellett szabad táncos és hastáncos elemeket és relaxációs technikákat is bevet. A torna hívei szerint a gyakorlatok rendezik a ciklust, serkentik az ovulációt, javítják az alhasi keringést, emellett pedig oldják a stresszt, örömteliek és jó közérzetet biztosítanak. Sportoktatói, jógaoktatói és táncpedagógusi képzettséggel Balogh Erika állította össze a gyakorlatokat saját tapasztalatai alapján.

Mennyi idő, mennyi pénz? Egy alkalom másfél órás. A heti egy csoportos óra mellett az oktató kétnaponta tizenöt perces otthoni átmozgatást javasol, amelyre a gyakorlatsort megkapják tőle a résztvevők. A másfél órás alkalom 2000 forint, bérlettel olcsóbb.

+1: Mozgás- és táncterápia

Hogyan működik? A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia elsősorban nem sport vagy tánc, hanem pszichoterápiás módszer, habár az alkalmak sok, főként improvizatív mozgást tartalmaznak. Az alkalmak során hangsúlyt kap az érzések megosztása, a saját testünkkel való összhang (újra)felfedezése, illetve a testtudati munka során felszínre került lélektani tartalmak átdolgozása. A terápiás formát a hatvanas-hetvenes években modern táncosok és pszichiáterek dolgozták ki, önismereti módszerként vált ismertté, valamint hangulatzavarok, pszichotikus zavarok gyógyításában nyújt segítséget. Ma már meddőséggel, teherbe esési nehézséggel küzdő nők számára is találhatunk célzott csoportokat.

Mennyi idő, mennyi pénz? A módszert ki lehet próbálni egynapos workshopokon 10-12 ezer forintért, de a valódi terápiás változáshoz rendszeres részvétel szükséges a kéthetente zajló zárt csoportokon. Utóbbi 7000 Ft/alkalom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra