Utolsó pillanat: online nyelvtanulás ajándékba

Gyors leszek, és mellőzöm a szellemes bevezetést, mert minden perc drága. Azt hitte, hogy kap olyat, de nem kapott, úgy volt, hogy ideér külföldről, de nem ért ide, már szeptemberben megvette, és tegnap pont egy ugyanolyannal jött haza boldogan. December 20. és 24. között az emberek azon része, akik az ajándékozás nevű fedettpályást űzik, rengeteget tudnak öregedni. Valamint megfogadni, hogy jövőre nem lesz karácsony. Még fa sem.

Gyorsan, gyorsan, azoknak, akik még szeretnének valamit a sok ajándék mellé, vagy egyáltalán valamit, bármit, ami távolról hasonlít egy ajándékra, és nem kell elmenni érte sehová: tessék, itt van öt olyan weboldal, ahol nyelvet lehet tanulni.

Tüstént le lehet perkálni, öt percen belül nyomtatható a print screen belőle, 15 percen belül lassú net mellett is garantáltan szép, jó, hasznos, egyedi, stb. ajándékhoz jutunk. Online tök jó nyelvet tanulni, és biztosan kering odakint egy pár olyan ember, aki mindig holnap fog elmenni jelentkezni egy kezdő csoportba, vagy már A-tól H-ig megvette az összes nyelvtankönyvet, mégsem ment vele semmire. A legolcsóbbal fogom kezdeni, és meglepő módon a legdrágábbal fogom befejezni.

Ja, és még mielőtt: egyik weboldal sem fizette ki az én karácsonyi ajándékaimat, úgyhogy a felsorolásban szereplő oldalakat pusztán a tapasztalat alapján választottam ki, teljesen önkényesen. Van egy csomó más is, biztosan azok is nagyon jók, de akinek nincs kedve vagy ideje böngészni, annak itt van öt ötlet.

shutterstock 96403217

Quizlet

Nap mint nap használom és használtatom a tanítványaimmal, szenzációs weboldal nyelvtanulásra (de egyébként bármi másra is, pl. történelem, fizika, biológia, stb.). Idegen nyelv esetében ez az oldal a szótanulásra a legjobb, hiszen lássuk be, hogy elég ritkán fordul elő egy felnőtt ember életében, hogy meg tudja állítani a körülötte lévő világot, hogy laboratóriumi körülmények között, csendben és nyugalomban leüljön a csíkos szótárfüzet mellé szavakat tanulni (szerintem nem is jó ez semmire, de ez most mindegy).

A Quizletben szókártyák és az azokhoz kapcsolódó más gyakorlófeladatok segítségével úgy lehet szavakat tanulni, hogy az ember csak annyit érzett belőle, hogy egy kicsit kattingatott, meg néha beírt ezt meg azt, a vége elkerülhetetlenül úgyis az, hogy megjegyzi a szavakat. Bármilyen nyelvet tanulhatunk vele, és minden érzékszervre hatva gyakoroltat, már csak akkor lehetne jobb, ha mézeskalács szaga lenne, de erre egyelőre még várni kell. Lényeg a lényeg: zseniális és az alap verzió, ami tökéletes önmagában is, teljesen ingyenes. Évi 15 dollárért képeket is fel lehet tölteni a kártyákra szöveg helyett meg egyéb nyalánkságokhoz is hozzájuthatunk. Okostelefonon is működik, olcsó és nagyszerű, lehet tüstént ajándékozni magában vagy a soron következőkhöz csapva (= legjobb kombináció).

TOEFLnetwork

A külföldi ösztöndíjakhoz vagy munkához gyakran írnak elő valamelyik nemzetközileg elismert nyelvvizsgát. Ez általában vagy a TOEFL vagy az IELTS, amelyek előtt nagyon hasznos felkészítő tanfolyamra járni, mert a feladatok elég speciálisak, maga a vizsga pedig elég drága, így nem biztos, hogy sokan bevállalják a "megpróbálom, aztán meglátom, mi lesz" stratégiát. Ha valaki ismer olyan embert, aki ilyen vizsgát szeretne majd tenni, és netalán még ajándékot is szeretne neki adni karácsonyra, ajánlom a toeflnetworköt.

Van egy csomó más ilyen weboldal is (azok is jók), sőt ingyen is lehet TOEFL vizsgára felkészítő feladatokat találni, de ez elég macerás. Ez az oldal nagyon egyben van: számos ingyen elérhető gyakorlófeladat mellett egy pár dollárért rengeteg további feladathoz lehet juttatni a szeretett személyt. A legjobb, hogy 7 dolláronként lehet vásárolni, tehát aki csak olvasási feladatokat szeretne vagy csak hallás utáni szövegértést, ezeket külön-külön is megveheti 7-7 dollárért. Bár ez az oldal már messze nem olyan szórakoztató, mint a többi, elképesztően praktikus, és persze sokkal rugalmasabb, mint magánórára vagy tanfolyamra járni (azt is érdemes). Aztán ha bejön az ajándék, elsőre sikerül a vizsga, a szerelmünk meg három hónap múlva lelép Új-Zélandra csaposnak, akkor én kérek elnézést. 

shutterstock 15854215

Livemocha

A Livemocha azért fenomenális, mert míg a Quizletben mindenki a saját maga által felvitt szavakat (zászlókat, vegyjeleket, évszámokat, stb.) tanulja csak, a Livemocha egy közösség, ahol lehet egyedül is tanulni, de olyan feladatoknál, amelyek valamilyen visszajelzést igényelnek, lehet kérni mások segítségét is. Például ha az ember franciául tanul, és kap egy olyan feladatot, hogy beszélj két percig a családodról, akkor felveheti a kis magánszámát, és megkérhet egy másik Livemocha tagot (bárkit), akinek az anyanyelve francia, hogy javítsa ki neki, írja le, hogy mi volt benne jó és rossz, és osztályozza is a teljesítményt.

Ugyanez az írásos feladatokkal is működik. Nagyon ízléses, átlátható és felhasználóbarát oldal. A legjobb benne talán az, hogy ez is ingyenes, de mégsem ingyenes. Az egyes feladatsorokért virtuális pénzzel kell fizetni. Mindenkinek van egy saját induló tőkéje, amikor regisztrál, innentől kezdve, ha valaki nagyon szorgalmas, akkor a megoldott feladatokért "pénzt" kap, amit további feladatsorokra költhet el. Az angolon kívül 35 nyelvből lehet még választani, amiben a magyar is benne van. Ez azért jó nekünk, mert azzal is kereshetünk egy kis virtuális pénzt, hogy magyarul tanulóknak segítünk. A pénzen kívül kávébabokért is meg lehet venni bármilyen szintet, bármilyen gyakorlófeladatot, de ezért már valódi pénzzel kell fizetni. Egy átlag feladatsor 99 bab, mindössze 30 dollárért már 3000 babot ajándékozhatunk kezdőtőkének, aztán innen már lehet saját erőből gazdálkodni. Rengeteg benne a lehetőség, nagyon sokat tud, de ezekre most nincs idő kitérni, nézze meg mindenki magának (illetve másnak).

Transparent Language

Ezt a weboldalt nemrég próbáltam ki, és engem teljesen megvettek, hogy úgy mondjam, kilóra. Albánul kezdtem el tanulni, ami elég rossz döntés volt, nem volt valami káprázatos a teljesítményem, de mindenképpen ki akartam próbálni, ha milyen az, ha olyan nyelvvel kezd az ember, amihez lövése sincs. Ezen a weboldalon 58 (!) nyelvből lehet választani, amiket nagyon jól kidolgozott rendszer szerint sajátíthatunk el. Lehet leckénként haladni, vagy csak szókinccsel foglalkozni, de van olyan szekció is, ami magáról a nyelvről és a kultúráról szól, és tanulási tippekkel lát el. Egyetlen hátránya talán az, hogy itt az instrukciók angolul érhetők csak el, míg más oldalakon vagy a célnyelvet használják erre vagy már az elején be lehet jelölni, hogy milyen anyanyelvű a nyelvtanuló (aztán persze vagy van olyan nyelven információjuk vagy nincs).

Mindenesetre ha van valaki, aki az elején segít végignézni a funkciókat, később már egyedül is lehet használni, angoltudás nélkül. Havi 30 dollárba fáj, de 150 dollárért már fél évre írathatjuk be a szeretteinket, ami egyáltalán nem drága, ha azt nézem, hogy korlátlanul használható, nem csak kedd-csütörtök 7.30-tól 9.00-ig, mint egy nyelvtanfolyam. Az elején adnak egy 7 napos ingyenes próbahasználatot is, ez mindenképpen pozitívum, mert lehet egy weboldal a világon a legjobb, akkor is előfordulhat, hogy nem jön be valamiért. Külön tetszett az, hogy nagyon kevés anyagot (mondjuk 6-8 szó) gyakoroltat nagyon sokféleképpen (8 feladattal) és a kiejtést is ellenőrzi. Én simán vennék ilyet karácsonyra, ha lenne kinek, de még nincs kizárva, hogy magamnak be is ruházok.

Rosetta Stone

A nyelvtanulás Maseratija, hiszen 180 euro alatt nem ússzuk meg a legolcsóbb kurzust. A Rosetta Stone online nyelvtanuló oldalán 24 nyelvből lehet választani, én a svédet próbáltam ki, és nagy örömmel láttam, hogy a teljesen kezdő szint sem egyes szavakkal indít, hanem egyszerű tőmondatokkal – például a fiú és lány megtanítása után rögtön a fiú eszik, a lány iszik következik. Ez nagyon motiváló, mert szerintem az emberek nagy része nem arra vágyik, hogy három hónapig csak szavakat tanuljon egy idegen nyelven, hanem arra, hogy egy hét múlva már arabul mondhassa a helyes orvostanhallgató csoporttársának, hogy szép a szemed.

Óriási előnye, hogy már a legolcsóbb csomagban is van anyanyelvű beszélőkkel folytatott heti egy alkalom online élő beszélgetés. Figyelem! Nemcsak az ára kemény, hanem a módszer is, ha valaki nekilát koreaiul tanulni, csak koreai lesz benne, semmi más. Számítanak arra, hogy bizonyos szabályszerűségeket észrevesz a nyelvtanuló, tehát teljesen az anyanyelvi környezetre hajaz, ahol nem mondja meg a francia pék bácsi, hogy a kenyér hímnemű, csak úgy fogja használni, hogy du pain, aztán vagy rájövünk, hogy miért, vagy nem. Ezért főleg olyan nyelvtanulóknak ajánlom, akik már beszélnek egy (vagy két) nyelvet, de mondjuk nem tudnak elmenni hindi nyelvtanfolyamra, mert nincs idejük, vagy pont nem indul egy hindi tanfolyam sem Debrecenben idén. Örök kezdőknek vagy fiatalkorú elkövetőknek szerintem jobb a Livemocha vagy a Transparent Language. Nálam az ára ellenére csillagos ötös, remélem másnak is jó lesz. Most kell szaladni, mert most 40% kedvezmény van az áron!

Szóval gyerünk, sok sikert, tanuljunk nyelveket 2015-ben is. Ki fogom kérdezni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra