A legjobb tetűirtó egy nyugdíjas házaspár

Itt az ősz, itt vannak a tetvek. Már többször írtunk a témáról, de újra aktuális, a tetvek minden iskolakezdéskor turnéra indulnak, és a patikákban fellendül a megelőző- és irtószerek forgalma.

Nálunk idén kivételesen nem (még nem) az iskolában került elő a téma, hanem a sportegyesületben. Egy tornacsarnok amúgy is ideális hely a kis rohadékoknak, csupa hosszúhajú lány, akik edzés közben sokat fekszenek a szőnyegen. Az anyukák vérmérséklet szerint reagáltak, a parásabbja (én) azonnal elrohant megelőző-spray-t venni, a nyugodtabbak kivárásra játszanak, és minden este ellenőriznek.

Számomra az idei év új infója: létezik tetűirtó házaspár, aki két hét garanciát ad, és magas hőmérséklettel irtja az állatokat.

Nem a tetű a ciki, hanem az elsunyulása

Ahogy arról már számtalanszor szó volt, a tetű nem ciki. Illetve perszehogy az, az érintett gyerek rémesen érzi magát, és valljuk be, mi szülők is elég undorítónak kellemetlennek találjuk, ha pont a mi kölykünk szalad bele. De a fejtetű nem válogatós, és ahogy a kullancsot sem szoktuk stigmaként megélni, ezt sem kéne - akárkivel megeshet.

shutterstock 214342351

A kullanccsal ellentétben viszont a tetű gyorsan terjed, és nagy örömmel költözik egyik gyerekből a másikba, vagyis a tetvességet elsunyulni, a gyereket nem kezelni rossz fej dolog. Arról nem is beszélve, hogy a kezeletlen tetvesség egy idő után nagyon elfajulhat, és a fejbőr tele lehet tőle rút és rémesen viszkető sebekkel.

Egyértelműen rengeteg vakarózás

A tetvesség egyik legjellemzőbb tünete a viszketés, vagy, ahogy egy gyerekorvos fogalmazott nekem a közelmúltban: félreérthetetlen mennyiségű vakarózás. Minden gyerek vakargatja időnként a fejét, de a tetvekkel ez olyan méreteket ölt, hogy azt nehéz nem észrevenni.

Ha pedig vakarja, jöhet a konkrét ellenőrzés.

  • A tetű először a hajban a tarkó környékén és a fülek mögötti hajrészeken szokott megjelenni, itt érdemes a legalaposabban vizsgálódni, akár nagyítóval!
  • A tetvek maguk kb 2 milliméteres lények, akik a fény elől rejtőzködnek, és bizonyos keretek között alkalmazkodnak a gazdatest hajszínéhez.
  • Az ellenőrzést ennek ellenére erős fénynél (nap, vagy erős lámpa) érdemes megejteni, én mindig ide-oda hajtogatom a hajukat, arra gondolva, hogy ha van benne tetű, még meglátom, ahogy próbál elbújni a fény elől.
  • Árulkodó még, ha a hajas fejbőr piros foltokkal van tele - a tetű vérszívó, a szívás helyén pedig gyakori a bőrreakció
  • A tetű után nem sokkal megjelennek a serkék - ebbe rakja petéit a rohadék. A serke felületes ránézésre hasonlít a korpára, ám kicsit tojásdad, és nagyon erősen rá van ragasztva a hajszálra. Eleinte a hajtőtől 0,6-1,2 centire van, hajmosással, rázogatással nem távolítható el a hajszálról - ellenben a korpával. Az élő serke barnás, amiből már kikelt a tetű az fehéres - de továbbra is tapad a hajra.

Kezelés vegyszerrel, kezelés természetesen, kezelés emberi erőforrással

Az igazi klasszik megoldás természetesen a nullásgép - ahol nincs haj, ott hajtetű sincs - gazdatest híján 24 órán belül megdöglik. Ezt azért manapság legfeljebb nagyon vagány fiús anyák vállalják be, lányos anyáknak nem pálya.

shutterstock 138513887

Fontos, hogy akármivel is sikerül megszabadulni a tetvektől, mindent ki kell mosni magas hőfokon (legalább 60 fok), amiben elbújhatnak. Sapka, sál, ágynemű, díszpárna, ágytakaró, törülköző, és természetesen az összes fésűt is fertőtleníteni/tetvetleníteni kell.

Vegyi fegyverek

A tetveket a leggyakrabban a tetűirtó samponokkal szokták irtani, ezeknél két alapvető szabály van.

1. Be kell tartani a használati utasítás. Pontosan. Be. Kell. Tartani. És ismételni kell a kezeléseket előírás szerint. Előírás. Szerint.
2. A serkéket el kell távolítani. A samponok mellé általában jár serkefésű, de ez is csak a serkék egy részét szedi ki a hajból, a maradékot egyenként, körömmel le kell húzogatni a hajszálakról. Egyetlen bennmaradt serkéből is újrateremhet a tetvesség, úgyhogy legyenek nagyon-nagyon alaposak.

A vegyszerek közé sorolhatóak a különféle megelőző készítmények is, ezek is vannak sampon formában, de kaphatóak spray-k is. Ezek azt tudják, hogy bevonják a hajszálakat, és ha véletlenül beletévedne a gyerek hajába egy tetű, akkor azt el is pusztítják. Vannak olyan ismerőseim, akik már annyiszor szívták be az iskolai tetűhullámot, hogy az anya az utóbbi években már inkább rutinból használja a megelőző cuccokat egész szeptemberben.

Nem működő hatóanyagok: néhány tetűirtó szer az elmúlt évtizedekben valóban veszített a hatékonyságából. Az amerikai kutatók éppen ezért nem javasolják a pyrethrin (piretrin) és a permethrin (permetrin) hatóanyagú szerek használatát, mivel ezek a kísérletek szerint gyakran a tetvek alig 40 százalékát pusztítják el.

A lindane (lindén) használata pedig azért nem javasolt, mert ez a rovarirtószer idegrendszeri károsodást okozhat. Ha jól néztem, nálunk amúgy sem engedélyezett szer.

Természetes anyagokkal

Itt jegyezném meg, hogy nem, a tetveket nem lehet vízbe fullasztani, mivel akár 14 órát is kibírnak a víz alatt, és ugyanígy nem öli meg őket a majonéz, az olivaolaj, az ecet és a petróleumzselé sem - még akkor sem, ha ezek egy egész éjszakán át a hajon vannak.

shutterstock 210204055

A tavalyi tetűszezon kezdetén már írtunk róla, hogy egyre többen vélik úgy, hogy a tetűírtósampon egyrészt káros a gyereknek, másrészt amúgy is hatástalan. Bőrgyógyász szakértőnk tavaly úgy foglalt állást, hogy a maga részéről azért a patikai szerekre tenné le a voksát, mert nem látja garantáltnak, hogy a különféle illóolajos csodapakolások működnek.

Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy "Az illóolajok erős allergének. Attól, hogy valami természetes - csakúgy, mint a natúrkozmetikumok esetében - még egyáltalán nem jelenti azt, hogy allergénmentes is. A fejbőrön keresztül a hatóanyagok kiválóan felszívódnak, különösen az érzékeny gyermek fejbőr esetében. Ha nem is alakul ki rögtön allergiás reakció a különböző illóolajokkal szemben, de a hosszadalmas kezeléssel a gyermeket szenzibilizáljuk, érzékennyé tehetjük, egy későbbi allergia kialakulását segítjük elő valamelyik összetevővel szemben."

Ezzel együtt, nehogy rajtunk múljon, azért leírjuk azt a receptet, amit kollenőnk waldorfos sulijában az "Aromaterápia nőknek" című könyvből ajánlanak egymásnak az anyukák. Eszerint  100 ml növényi olajban kell elkeverni 25 csepp rozmaringolajat, 12 csepp eukaliptuszolajat, 13 csepp gerániumolajat és 25 csepp levendulaolajat. A népi bölcsesség szerint ezt kell 3 naponta legalább 1-2 órán keresztül egy nejlonsapkával+úszósapkával légmentesítve a gyerek haján hagyni.

Emberi erővel és hővel

Számomra teljesen új infó volt, amit az egyik tornásztársunk anyukája írt. Íme: "a legtutibb vegyszermentes tetűirtó egy házaspár aki házhoz megy, és egy nagy hőfokú géppel lekezeli a hajat majd eltávolítja az összes serkét. Két hét garancia van rá, 10000 forint."

shutterstock 174170198

Mivel erről még sosem hallottam, rákerestem a dologra. Jelentem, létezik. Az a magyarázat, hogy akármennyire nehéz is elbánni a tetvekkel, egy dolgot baromira nem bírnak, és ez a magas hőmérséklet. Az állatok körülbelül 50 fokon elpusztulnak, ezért hallani egyre több helyről azt is, hogy a tetűirtó kezeléseket érdemes egy hajvasalós körrel is megtoldani.

Ennek a professzionálisabb verziója az a masina, ami olyasmi, mint egy nagyteljesítményű hajszárító, ezzel aprólékosan átmennek a hajon, közben magas hőfokra felhevítve azt. A kezelés után a maradék serkéket is kiszedik a hajból. Ahogy néztem, erre a megoldásra általában körülbelül 2 hét garanciát is vállalnak, ha visszatérnek a tetvek, ingyenes az újabb kezelés, de nem olcsó, akár 15-20 ezret is elkérhetnek érte.

Egy amerikai klinikai vizsgálat szerint egy 30 perces kezelés után a tetvek és a serkék halálozási aránya 94.8 százalék volt, azonban ez az eredmény egyelőre nem teljesen hiteles, mert bár a kutatást független szakértő is felügyelte, de abban a masina fejlesztői is részt vettek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek