Így nézne ki, ha a szóbeli bántás is sebet hagyna

"Amikor bántalmazásról, iskolai zaklatásról hallunk, többnyire fizikai bántalmazásra gondolunk. Ezzel a fotósorozattal arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a szóbeli bántalmazás fölött gyakran elsiklunk, holott gyakran ez csak kevéssel előzi meg a tettlegességet. Ráadásul önmagukban a szavak is komoly kárt tehetnek egy emberben"- fogalmazott a fotós Richard Johnson "Weapon of Choice" (választott fegyvernem) című képsorozatával kapcsolatban.

"A képsorozat minden résztvevője egy listáról választhatta ki azt a szót, ami számára különös jelentősséggel bírt. Sokan kiegészítették a mi listánkat olyanokkal, amik nekünk eszünkbe sem jutottak. Fel fogják fedezni, hogy a listán igen erős kifejezések szerepeltek, ám a kisebb gyerekek többsége számára a legrémisztőbb, legnyomasztóbb szó, amit csak suttogva ejtettek ki, a 'hülye' volt. Ez meglepett minket, és rávilágít arra, hogy valójában nem tudjuk, melyik szavakkal ejtjük a legmélyebb sebeket."

"Az is kiderült, hogy a tinédzser lányok és a nők ellen irányuló verbális erőszak szexuális természetű. A 'kurva' több, mint egy fájdalmas szó, ez egy vád is. Nem csak megsérteni akar, hanem a tiszteletet lerombolni is. Gyakran a bizalom elárulása. Ahogy a verbális erőszak igen gyakran a fizikai erőszak előszobája, a hasonló, szexuális tartalmú szidalmazás gyakran kötődik a szexuális bántalmazás valamilyen formájához. A résztvevőink számára az ilyen típusú erőszakról volt a legnehezebb beszélni."

"Ezt a fotósorozatot alapvetően nem egy zaklatás-ellenes kampánynak szántam, ám a résztvevő gyerekek közül sokan voltak áldozatai valamilyen bántalmazásnak, és ők beszéltek az ezzel kapcsolatos érzéseikről is. A történetek egy része nem csak minket lepett meg, de a gyerekek szüleit is, akik közül néhányan nem is hallottak korábban a gyerek által felidézett tapasztalatról."

"A képek végignézése a legtöbb emberből erős reakciókat vált ki. Sokan kényelmetlenül érzik magukat. Ezek a fotók azért vannak, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a hatásukra, mert a verbális erőszak egy kényelmetlen téma. Néhányan úgy fogalmaztak, a fotók megnézése után bűntársnak érezték magukat. Ha egyetlen dolgot megtanultunk a projekt során az a következő: gyakorlatilag minden bántalmazás háromszereplős - a bántalmazó, a bántalmazott és a tanú. Azok, akik tanúi a bántalmazásnak, de nem avatkoznak közbe vagy jelentik az esetet, tettestársakká válnak."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek