A te gyereked miért nem fürdik minden nap?

Herótom van attól, amikor néha (mondjuk szerencsére csak évente egy alkalommal) kitalálja valamelyik, hogy neki most nincsen kedve fürdeni, és leáll könyörögni, hadd bújjon be piszkos talpakkal az ágyba. Egyértelmű nem a válaszom, ebben nem ismerek könyörületet, nem fekszünk le egy este sem tisztálkodás nélkül. Igénytelenség. Pont. 

Éppen emiatt padlót fogtam, amikor német ismerőseink 8-9 év körüli kisfia nálunk nyaralt tavaly, és kiderült, őt mindössze heti három alkalommal zavarja el az anyja fürdeni. "A fenekét kimossa, amúgy meg nem büdös a gyerek" - magyarázta nekem a bajor anyuka sajátos nevelési módszerét. Pedig de, büdös volt. Tömény izzadságszagú, csak ezt a saját anyja már nem érezte, mert megszokta. Nálunk aztán könyörtelenül bedugtam a víz alá, volt is üvöltözés az elején, aztán betörtem a kis Mauglit.

Te is, fiam? 

Mondom is a gyerekeknek, hülye németek, milyenek már ezek, nem fürdenek minden nap. Erre elmesélték, hogy 4-5 osztálytársuk (ami azért egy 28 létszám esetén megdöbbentően nagy arány) szintén több alkalommal kihagyja a napi tisztálkodást, de nemcsak ők, hanem a szüleik is.

A gyerekek egyszerűen nem szeretnek fürdeni, a szüleik pedig nem figyelnek túlzottan a higiéniájukra, vagy pedig úgy tudják, megvolt a fürdés. Mindemellett a felnőttek a gyerekeik elmondása szerint azért nem dobnak egy zuhanyt, mert későn érnek haza és fáradtak. Ettől függetlenül persze a reggeli tusolás is elmarad, mert akkor meg késésben vannak és sietnek. Hát egész egyszerűen ezért büdösek a gyerekek és felnőttek is. 

Magam részéről nagyon zavarna, ha a gyerekeim nem fürödnének. Szerintem már pici baba koruktól kezdve alapkövetelmény a higiéniára való szoktatás, hogyan válhatna másképp napi rutinná a tisztálkodás? Bár sok védőnő javasolja, de újszülöttként sem tudtam őket csak letörölgetni nedves törlőkendővel, és csak párnaponta fürdetni. A popsitörlő nem pótolta a mosdókrémes vizet, a redők alól lehetetlen volt rendesen kitisztítani a dzsuvát, a baba nyaka alatt pillanatok alatt bebüdösödtek a dolgok, és a füle mögött is megült a kosz. Rövid időn belül felrúgtuk a tanácsot, ami a gyerekek érzékeny bőrére való tekintettel kaptunk. 

shutterstock 102461549
Shutterstock

Ma már vannak olyan tisztálkodási szerek, amiket a legérzékenyebb bőrű babák is használhatnak, nem beszélve arról, hogy az érzékeny bőrű babákon a popsitörlőkendők is allergiás reakciókat válthatnak ki, szóval a babafürdőt kendőre cserélni eleve elgondolkodtató érvelés.

Nagyobb gyerekeknél pedig mindenki figyeljen oda, hogy ne legyen elbliccelve a fürdés! Belőlük lesznek azok a büdös felnőttek a villamoson, akikkel nap mint nap utazunk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra