A légzésfigyelő nem előzi meg a bölcsőhalált!

Amikor kisbaba érkezik a családba és a szülők beszerzik a szükséges kellékeket, biztosan szembetalálkoznak a légzésfigyelővel. És ilyenkor felmerül a kérdés: vegyünk vagy ne vegyünk? Nem olcsó, viszont ha azt nézzük, hogy akár életet menthet, több gyereket is kiszolgálhat, és később, ha már nincs rá szükségünk, eladhatjuk, a légzésfigyelő máris vonzóbb találmány. A legtöbb Porontyos anya vett, nem tudjuk, mi az országos átlag, de nálunk szinte mindenki beruházott egy légzésfigyelőbe.

Csakhogy valóban életet menthet? Hát, rossz hírünk van. Azt szoktuk gondolni, mi legalábbis ezt gondoltuk, amikor megvettük, hogy a légzésfigyelő a bölcsőhalál ellen biztosít. Csak ez sajnos a kutatási adatok szerint nem igaz, illetve ebben a formában nem igaz.

A légzésfigyelő önmagában nem ment életet, amint arra számos ország állami egészségügyi szerve fel is hívja a figyelmet. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint semmilyen készülék nem képes megelőzni a hirtelen csecsemőhalált (SIDS), vagy csökkenteni annak a valószínűségét.

3363689
Vagn Hansen

Az FDA, az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Ügynöksége például azt közli, hogy nincs birtokában olyan tudományos adatnak, amely igazolná, hogy valóban hatásosak azok a termékek és készülékek, amelyek a SIDS megelőzését ígérnék. A brit NHS (kb: Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) és a Department of Health (Egészségügyi Minisztérium) közös, a bölcsőhalál megelőzéséről szóló kiadványa is azt közli, nincs adat arra, hogy a légzésfigyelők megelőznék a hirtelen csecsemőhalált.

Miből ered a félreértés?

Hogy mi az oka ennek az igen elterjedt félreértésnek? Az, hogy sokáig azt gondolták, hogy a SIDS és az alvási apnoe (az igen mély alvás miatt a légzés hosszabb ideig történő kimaradása) együtt járnak, vagyis, hogy a SIDS-et egy apnoés szakasz előzi meg, amikor a baba nem vesz levegőt. Vagyis: ha elkapjuk ezt a szakaszt, megelőzzük a csecsemőhalált.

Csakhogy, bár sokan, sokáig kutatták, ezt az összefüggést nem sikerült bizonyítani. Vagyis, a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg apnoe. Orvos kollegánk ezt így foglalta össze nekünk, laikusoknak is érthető nyelven:

Itt jön a lényeg

Az van, hogy ha tényleg az alvási apnoe okozná a sids-et, akkor ugye amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor a baba életben van, a szíve ver, csak nagyon mélyen alszik, és ezért nem vesz levegőt. Ez esetben elég lenne felébreszteni mozgatással stb., ezt bármelyik szülő meg tudja csinálni, így lenne értelme a készüléknek.
 
De ha a hirtelen csecsemőhalált nem előzi meg egy alvási apnoe-s szakasz, hanem egyszercsak meghal, akkor amikor bejelez a légzésfigyelő, akkor azért jelez, mert a kisbaba már halott, nem vesz levegőt, és lehet, hogy a szíve sem ver, vagyis nem elég megrázni, hanem komplett újraélesztés szükséges.
 
Az újraélesztés még kórházban, aneszt-intenzívesekből álló újraélesztő teammel és egy vagon kéznél lévő életmentő gyógyszerrel sem mindig sikerül, sőt. Annak az esélye, hogy egy ugyan csak pár perce meghalt, de életjelenségeket nem mutató kisbabát otthon, egyedül, eszköz nélkül egy szülő újraélesszen, nem tudom, mekkora, biztos vannak erre felmérések, dehát túl sok esélyt nem adnék neki.
 
Persze, meg kell próbálni, valamennyi keringést fenn lehet tartani, amíg kiérnek a mentők, és náluk már van gyógyszer, és tudják rendesen lélegeztetni. ha nem éleszted újra, akkor nulla az esélye, hogy életben marad, ha újraéleszted, akkor meg valamennyi, ami több a nullánál, de azért nem túl jó. 
 

Elsősegélytanfolyam nélkül SIDS ellen semmit sem ér!!!

Ma inkább az van, hogy megveszik a légzésfigyelőt a szülők, de az újraélesztést nem tanulják meg, és így valószínűleg tényleg nem védi ki a hirtelen csecsemőhalált, csupán hamis biztonságérzetet ad. Pedig van ingyenes babaelsősegélytanfolyam is, a Madarászban meg asszem 3000 forint ugyanez, nem egy nagy összeg.
 

De akkor mire jó a légzésfigyelő?

Na, azok után, hogy tisztáztuk, mire nem jó, nézzük azt is, mire jó. Használata javasolt a koraszülött babáknak, akik hajlamosabbak apnoe-ra, azoknak, akiknek bármiféle légzőszervi rendelllenessége van, és egyes szívbetegségek esetén is. Emellett, minden babának hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor például a csecsemő visszabüfizi a tejet/ételt és az a légcsőbe visszafolyik, vagy magas láz, betegség miatt légzési probléma merülhet fel.

Ugyanakkor arra is érdemes gondolni, hogy gyakran a légzésfigyelő valójában csak a mozgást figyeli, nem tesz különbséget aközött, hogy a mozgás a lélegzésből (vagy, és ez most morbid lesz: pl fuldoklásból) származik-e.

Hogyan működik?

A fekvőhely alá csúsztatott érzékelő párnák a baba mozgását (párnákra gyakorolt nyomását) ellenőrzik, s ha 20 másodpercig kimarad a légzés vagy percenként 10 alá csökken a légzésszám, akkor jelez. Általában hanggal és villogó jellel, de van olyan készülék is, amelyik rezgő mozgást is végez riasztáskor, ezzel is stimulálva a babát, s légvételre ösztönözve.

A hátonfektetés, és érdekes módon a cumi is csökkenti a SIDS esélyét
A hátonfektetés, és érdekes módon a cumi is csökkenti a SIDS esélyétShutterstock

Mivel a mozgást figyelő párnák nagyon érzékenyek, fontos arra ügyelni, hogy a baba ágya körül ne legyen semmi, ami picit is mozog, mert azt a készülék akár a baba mozgásaként is észlelheti, s tényleges baj esetén nem tudja jelezni a veszélyt. Például egy ventilátor, egy forgó játék, amit a levegő megmozgat, máris megtévesztheti a gépet. Az elején emiatt le kell tesztelni a készüléket úgy, hogy amikor üres az ágy, bekapcsoljuk a légzésfigyelőt, 6 méterre eltávolodunk az ágytól, és mérjük, 20 másodpercen belül valóban riaszt-e.

Mi van akkor, ha beriaszt?

Sokszor szerencsére már önmagában a riasztó hangjelzés, vagy a szülők villanyoltása elegendő ahhoz, hogy a baba újra elkezdjen lélegezni. Ilyenkor, még ha mindent rendben is találunk, jelezzük orvosunknak, hogy volt riasztás. Ha gyakran jelez be a készülék, de nem látunk semmi rosszat a babán, a készülékben is keressük a hibát.

Abban az esetben, ha a riasztáskor a baba eszméletlen, nem reagál, azonnal elsősegélynyújtást kell alkalmazni, és orvosi segítséget kell kérni.

Ha sok a téves riasztás

A legjobb(nak mondott) készülék beszerzése után is előfordulhat, hogy rendszeresen tévesen riaszt a légzésfigyelő, ennek a leggyakoribb oka az, amikor a matrac és az érzékelő elcsúszik egymástól, vagy a baba lemászik az érzékelőpárnáról. Egyszerűen vannak mozgékonyabb csecsemők, akik már egészen pici korban is körbevándorolják az ágyat. Ezen a problémán segíthet az, ha a géphez több párna is csatlakoztatható, egy átlagos méretű kiságy két érzékelővel már általában üzembiztosan lefedhető.

Ha sok a riasztás, akár az is előfordulhat, hogy biztos, ami biztos alapon a babával berendelnek minket pár napos megfigyelésre egy kórházba (én hallottam már ilyenről).

A légzésfigyelő legidegesítőbb tulajdonsága

Egyértelmű, hogy a légzésfigyelővel kapcsolatos legidegesítőbb jelenség az, amikor éjszaka bemegyünk szoptatni, kivesszük a gyereket, kényelmesen elhelyezkedünk, a gyerek éppen ránkcuppan, és ebben a pillanatban elkezdődik az éktelen sípolás, mivel természetesen elfelejtettük kikapcsolni a gépet, amikor kivettük a gyereket az ágyból. Összeszedettebb anyákkal ez csak néhány alkalommal történik meg, szétszórtakkal viszont gyakorlatilag akárhányszor.

Milyen készülékek vannak és mennyibe kerülnek?

A piacon, mint minden babafelszerelés esetén, sokféle márka képviselteti magát. A legáltalánosabb az a fajta készüléktípus, aminek az érzékelőjét a matrac alá kell tenni és hanggal, illetve fényjelzéssel jelez. Ilyet 15 ezer forinttól már lehet kapni, de mielőtt vásárolnánk, érdemes az internetes fórumokban is körülnézni, kinek melyik típus vált be, milyen esetleges típushibák vannak, illetve az is jó kiindulási pont, ha tudjuk egy készülékről, hogy azt valamelyik kórház csecsemőosztálya, koraszülött osztálya használja, netán ajánlja is. Az egyik készülék, aminek a dobozán egy ismert gyerekkórház ajánlása olvasható, 24 ezer forint körül kapható újonnan.

A hason altatás, a túl sok ruha/túl meleg szoba és a dohányfüst viszont emeli a bölcsőhalál esélyét
A hason altatás, a túl sok ruha/túl meleg szoba és a dohányfüst viszont emeli a bölcsőhalál esélyétShutterstock

A másik típus az a kisméretű légzésfigyelő, amelyiket a baba pelenkájára kell erősíteni. Ez akkor jó, ha együtt alszunk a babával, az ikrek egy ágyban alszik, vagy sokat utazunk és nem vinnénk egy doboznyi készüléket magunkkal. Ennek ára 30 ezer forint körül van, de találni az interneten bérlési lehetőséget is. Ezek általában elemmel működnek, és természetesen akkor is riasztanak, ha a cucc lecsúszik a pelenkáról. Nálunk nem tudom kapható-e, de létezik ilyesmi zoknifazonban, illetve mellkaspánt formájában is, sőt, van, amelyikhez mobil app is csatlakozhat, amelyen folyamatosan figyelhetjük a bébi légzését, pulzusát és szaturációját is.

És mit állítanak magukról a légzésfigyelők?

Azok után, hogy elkezdtünk utánanézni a témának, és egyre több olyan adattal találkoztunk, ami cáfolta a fejünben rögzült légzésfigyelő=elkerült bölcsőhalál képzetet, kiváncsiak voltunk, mégis honnan szedtük ezt. Megnéztük hát a legnagyobb, légzésfigyelőket forgalmazó cégek honlapjait, mit állítanak ők a termékekről.

Érdekes dologra bukkantunk. A google által első háromként kidobott cég közül három állította honlapján, hogy a készülék megelőzheti a hirtelen csecsemőhalált.

Az Angelcare, talán a legismertebb márka a magyar piacon, honlapján többször is egyértelműen utal erre, ám csak a termék magyar holnapján. A nemzetközi oldalt hiába túrtuk át oda-vissza, ott még említés szintjén sem jelenik meg a SIDS megelőzése a termék előnyei között. Az Angelcare forgalmazóját megkerestük kérdéseinkkel, mostanáig nem kaptunk választ. A legviccesebb az, hogy az egyes termékek részletes használati utasításának végén, az apró betűs részben viszont közlik, hogy a termék "nem tud közvetlen segítséget nyújtani a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) bekövetkezése esetén".

A magyar gyártmányú Baby Control ügyvezetője, Víg János hosszú, korrekt és részletes levélben válaszolt a kérdéseinkre, valamint tájékoztatott, hogy a honlapról eltávolították az utalást arra vonatkozóan, hogy a készülék megelőzhetné a csecsemőhalált.

A google által harmadikként kidobott termék, a Respisense magyar honlapja gyakorlatilag szó szerinti fordítása a nemzetközi oldalnak, mindkettő azt sugallja, hogy a készülék megelőzheti a bölcsőhalált. Bár szó szerint nem ezt írják, hanem felsorolják a tervezés szempontjait, és azok között első helyen szerepel a SIDS. A gyártónak írt levelünkre elsőre azt a választ kaptuk, hogy a cég semmilyen formában nem sugallja, hogy a készüléke megvédené a csecsemőket a SIDS-től. Amikor erre a honlapjukról szó szerint vett idézetekről kérdeztük őket, egy másik kollega vette át a levelezést, aki hosszas levelezéssel arról próbált meggyőzni, hogy valójában nem is lehetne bebizonyítani, hogy megelőzi. Végül egy harmadik, mérnök kollega vette át a levezést, aki azt írta, hogy számos kutatás bizonyítja, hogy a monitorok használatával megelőzhető jó néhány bébi halála, igaz, azt ő sem állította, hogy ezek az esetek pont a bölcsőhalálos események lennének.

Orvostechnikai eszköz vagy sem? Légzésfigyelő vagy mozgásérzékelő?

Víg János felhívta a figyelmünket arra, hogy a köznyelvben csak légzésfigyelőként említett eszközök valójában egymástól nagyon különbözőek lehetnek. Meg kellene különböztetni a mozgásérzékelőket és a légzésfigyelőket.

Utóbbiak (mint pl a Baby Control) orvostechnikai eszközök, amelyeknek igen szigorú engedélyeztetési és ellenőrzési eljáráson kell átesnie, mielőtt a forgalmazási engedélyt megkapja. Ilyen terméket számos csecsemőosztályon is használnak, sok egyéb mellett pl a Heim Pál Kórházban. Egészségügyi intézményben csak orvostechnikai eszköz használható

A mozgásérzékelő (mint. pl az Angelcare és a Respisense) nem orvostechnikai eszköz, amelynél az egészségügyi engedélyezési és közigazgatási hivatal állásfoglalása szerint a "gyártó és a forgalmazó sem állíthatja, hogy célja a hirtelen bölcsőhalál megakadályozása, és nem alkalmazhat a termék népszerűsítésére olyan kijelentéseket, amelyek azt sugallják, hogy a készülék erre alkalmas".

Víg János felhívta a figyelmet arra is, hogy bár az EU-s és a hazai szabályozás is világos kereteket írna elő, a piac tele van engedély nélküli, vagy megtévesztő engedéllyel rendelkező készülékkel.
Oszd meg másokkal is!
Mustra