Menzakoszt - ha a gyerek ételallergiás

Az iskolai étkeztetésről túl sok jót nem lehet elmondani, itt nincs Jamie Oliver, hogy reformáljon, nincs bio-vega-salátabár, örüljünk, ha a büdös kölök egy héten csak kétszer már valami vállalhatót kap. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik egészségügyi okok miatt nem fogyaszthatnak bizonyos ételcsoportokat. A gluténérzékenyek, a cukorbetegek, vagy a tejallergiások szülei számára az élet csöppet sem egyszerű. Nem véletlenül foglalkozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság a problémával.

Az egyik, nyilvánosságra hozott anonimizált jelentés szerint az édesanya azzal a panasszal fordult a hatóság felé, hogy három lisztérzékeny gyereke nem tud enni az iskolában, ellentétben a többi, egészséges tanulóval. Az iskola önkormányzati fenntartású. Az önkormányzat azzal védekezett, hogy nincs megfelelő szakemberük a feladatra, ráadásul azt is sérelmezték, hogy az édesanya nem csomagol uzsonnát a gyerekeknek, így azok az iskolában éheznek. Az EBH döntése szerint az egyenlő bánásmód követelménye sérült, amely közvetlen hátrányos megkülönböztetés formájában valósult meg.

Mit mond a törvény?

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § (3) bekezdése is kimondja, hogy a közétkeztetésben - különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekben nyújtott közétkeztetésre – az élettani szükségletnek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani.

Persze a törvényi szabályozás, és a valóság néha egészen mást mutat. Van, ahol simán működik a rendszer, mint például az egyik Pest megyei településen. Itt a 400 fős iskolába a Sodexho szállítja az ebédet, és azok a gyerekek, akik valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, éthordóban kapják az ebédet. Itt viszonylag kevés, mindössze 10 speciális ellátást igénylő gyermek van. Az iskola 50 százalékos kedvezményt biztosít, ha a szülő megszerzi az államkincstártól a megfelelő papírost. A vallási alapon történő étkezés náluk nem jellemző, mert a település majd' egésze katolikus, de ebben az esetben vegetáriánus étkezést javasolnának a szülőknek. Érdekes, hogy aki vegetáriánus étkezést kér, annak alá kell írnia egy papírt, hogy saját felelősségre döntött ezen étkezés mellett.

Arnót település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, itt az iskolaigazgató szerint megoldják a gyerekek speciális étkeztetését. Az étel saját konyhájukon készül, így nem okoz gondot a külön ételkészítés. Itt sincs olyan gyerek, aki vallási előírások miatt ragaszkodna külön étkezéshez.

Ehhez képest az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala nem látja ilyen rózsásnak a helyzetet. Szabó Máté jelentése szerint a közoktatás rendszerében semmi nem írja elő, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezést megszervezze az iskola. Ezért Szabó azt kérte a kormánytól, hogy dolgozzák ki a közétkeztetési ellátásának keretszabályait a speciális étkezési igényű gyermekek esetében.

Az ombudsmani vizsgálat alapján azok a gyerekek, akik étel-allergiásak, ráadásul szociálisan rászorulóak, hiába kaphatnák meg a törvényben foglalt ingyenes, vagy kedvezményes ellátást, ezt nem tudják érvényesíteni. " Ha az állam törvényben kötelezettséget vállal arra, hogy – az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban – segíti a szociálisan rászoruló családokat, és meghatározott esetekben átvállalja a gyermekétkeztetés térítési díját, úgy az esélyegyenlőség megvalósítása érdekében reális lehetőséget kell adni a speciális igényű, beteg gyermekek közétkeztetésére is" - írta jelentésében.

Mennyit kell fizetni?

A törvény szerint a "rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek és tanuló után, és a három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként, valamint a szociális törvény hatálya alá nem tartozó, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló esetén kedvezményként az intézményi térítési díj 50%-át kell biztosítani."

Az étkezés ára önkormányzatonként változik, ezt ők szabályozzák a helyi rendeletben. Ráadásul az étkeztetés továbbra is az önkormányzatot terheli, még abban az esetben is, ha az iskolát átvette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Mit kell tenni ?

Bár jó esetben már a beiratkozásnál rákérdeztek, legkésőbb a szeptemberi ebéd befizetésekor (ez általában augusztus vége felé aktuális) jelezni kell a speciális igényt, illetve leadni az erről szóló igazolást. Gyors telefonos megkeresésünk szerint az igazgatók nagy része pozitívan állt a kérdéshez, és igyekeznek megoldani a dolgot, legyen szó gazdag vagy szegény településről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek