no

Ezek a gyerekbarát magyar városok

A városnézés nem túl gyerekbarát program, kivéve, ha olyan városokat választunk, ahol megfelelő számban találunk olyan elfoglaltságot is, amivel a kölykök is elégedettek. Persze, ha egy kicsit alaposabban utánanézünk, kiderül, szinte minden nagyobb magyar város ilyen. Lássunk néhány jó kis célpontot, ahol felnőtt és gyerek is megtalálja a számítását.

Debrecen

Debrecen augusztusban még az év többi részénél is jobb választás. Mindig szeretjük, mert ott a Nagyerdő, ahol jókat lehet séltálni, mert hangulatos kávézókat találni, ahol finom a limonádé, és rossz időben sem kell kétségbeesni, mert ott az Aquaticum. Ez az egyik legjobb magyar élményfürdő, a hatalmas üvegkupola alatt igazi dzsungel burjánzik tele medencékkel, csúszdákkal, mindenféle vizi attrakciókkal és szauna részleggel. Debrecenben is van állatkert, a kicsit nagyobbakkal pedig érdemes végignézni a Modemartot, vagyis a Modern és Kortárs Művészeti Központot.

aquaticum

Augusztus 15 és 21 között ismét Virágkarnevál lesz, idén már 44. alkalommal borul virágba a város. Ha a virágkompozíciók esetleg nem is hozzák lázba a gyerekeket, lesz egy csomó program, ami viszont igen, koncertek, játszóházak, tüzijáték. Ha gyerekkel mennek, délutánonként 4 és 7 között lesznek gyerekprogramok, 20-án pedig utcabál!

Pécs

Pécs talán a legmediterránabb magyar város, a belvárosa szeretnivaló, jó éttermet, jó fagyit, jó kávézót sem nehéz találni. A Zsolnay negyed pedig szinte város a városban, ahol minden hétvégén rengeteg gyerekprogramot találunk, bábszínház, koncertek, gyerekszínház és gyerekeknek szóló tudományos előadások - ilyesmikből lehet válogatni, és persze van játszótér, lehet fagyizni, és közben nem kell aggódni, hogy a kölykök elvesznek/elüti őket egy autó. Pécsen szintén van állatkert, a kicsit nagyobbaknak ott a Mecsextrém kalandpark, romantikus lelkületű kamaszlányokkal ne hagyjuk ki a szerelemlakatokat, ha pedig vízre vágyunk, ugorjunk egy kicsit arrébb, és irány a Siklósi fürdő, ár-érték arányban verhetetlen, ráadásul kint és bent is élvezhető, tehát nem időjárásfüggő.

mecsextrem hu
mecsextrem.hu

Ha már Pécs, akkor érdemes benézni a Palkonya-Villány-Siklós tengelyre, és inni egy pohár cabernet franc-t, ez a környék zászlósbora, Mattyon és Siklóson pedig jókat lehet lovagolni.

Sopron

Még egy semmivel össze nem téveszthető hangulatú város, sétálgatásra, mászkálásra kevés jobbat tudnánk ajánlani. A belváros építészetileg is érdekes, de ebből elég annyit leszűrni, hogy koraesti andalgáshoz jól illik a hangulata. Vagányaknak ott a nyári bobpálya, és a Lővér kalandpark, rétegérdeklődésűeknek pedig a nevében ígértnél sokkal érdekesebb bányászati múzeum. A parkok rajongói az Erzsébet kertet se hagyják ki, és ha már arra járunk, a kilátóba is érdemes felmászni. A környéken sok a jó séta és kiránduló-útvonal, kisebb és nagyobb távokkal.

loverkalandpark hu
loverkalandpark.hu

Ha egy kicsit messzebbre merészkednek, Fertőd is csak 30 kilométer, ott is akad látnivaló, ha pedig átlépik az osztrák határt, de tényleg csak éppenhogy, megnézhetik a Lutzmannsburgi élményfürdőt, ahol nem olcsón ugyan, de meg lehet nézni, hogy művelik ezt a műfajt azokban az országokban ahol a sok pénz fejlett fürdő és szaunakultúrával találkozik.

Budapest

Aki nem Budapesten lakik, annak jó szívvel ajánljuk ezt is belföldi célpontként. Nyáron még egész vagyont lehet elkölteni a városligetben: az Állatkert és a Cirkusz mellett még a Vidámpark is nyitva van. Aki vizes attrakciókra vágyik, látogasson meg egyet az aquaparkokból, ezeket a közelmúltban gyerekekkel is teszteltük. A sétálgatáshoz a Városliget mellett tökéletes a Margit-sziget, de a Hajógyári is, ha éppen nincs Sziget fesztivál. A Római part és a Kopaszi gát jó móka a kismotoros-biciklizős korosztálynak. A belvárosban, ha nem nagyon picik a gyerekek, érdemes lehet benézni egy-két romkocsmába, inni nem kell, de a hangulat miatt megéri. Koncertet, gyerekszínházi előadást, játszóházakat számolatlanul találni, ezzel sem lesz gond.

Múzemok közül a gyerekeket leggyakrabban a Közlekedésibe szokták vinni, de jó választás a Vasúttörténi park is, és érdemes kizarándokolni a Csodák Palotájába is. Hétvégénként a művészetek palotája is kínál jó gyerekprogramokat, de sajnos csak szeptemberben indul újra a Cifra palota sorozat.

Jó napi kirándulás lehet egy fogaskerekű-gyerekvasút-erzsébet kilátó-libegő kanyar is, opcionálisan Normafás rétesezéssel egybekötve. Jó időben menjenek strandra (Római, Pala, Dagály, Csillaghegyi, stb), hidegben pedig fürdőbe, de arra figyeljenek, hogy ezekbe általában nagyon kicsi gyerekkel nem lehet bemenni, vagy csak a medencék egy részét használhatják.

Melyik magyar városba jó még gyerekkel menni? És ott milyen programokat érdemes megnézni?

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek