no

Hányós-hasmenős+kánikula=/=kórház

Lázas, hányós-fosós terjed az ismerettségi körünkben, mára minket is elért. Nincs is jobb, mint a hőségben magas lázzal ÉS hányingerrel ÉS hasmenéssel nyüszítő gyerek. Ha nem akarjuk kórházban, infúzióval abszolválni a betegséget, akkot két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy nagyon drukkolunk, hogy a gyerek ne legyen eszméletlenül-iszonyúan szarul. A másik, hogy itatjuk és hűtjük, és itatjuk és hűtjük és így tovább.

shutterstock 121997185
Shutterstock

Senkit nem szeretnénk paráztatni, de érdemes elolvasni a Heim Pál kórház laikusok számára is nagyon érthetően megfogalmazott összefoglalóját, milyen betegségek járhatnak jelentős hányással, és melyek azok az esetek, amikor nem otthon kell kísérletezni.

De esetünkben most nem a rémbetegségekről van szó, hanem az egyszerű hányós-fosósról, ami történetesen épp a kánikulában köszöntött be

Az ilyesféle kórokban az a nagyon szemét, hogy olyan erős hányingere tud lenni az embernek, hogy nem csoda, ha még egy korty vizet sem akar lenyelni.

  • Lázcsillapítás - Ha a gyógyszer nem hat, vagy a hatása túl hamar kimegy, lehet más hatóanyaggal váltva adni (pl: ibuprofen 8 óránként, 1 nap max 3-szor, paracetamol meg a félidőkben. Az orvossal, védőnővel egyeztessék, mit és milyen ritmusban adjanak.)
  • Hűtőfürdő - A gyerekorvosunktól tanultam, hogy nem érdemes, és nem is hatékony lázas gyereket 30-31 fokos vizekkel kínozni. Azzal annyit érünk el, hogy a végtagok erei összeszűkülnek, és a maghőmérséklet nem fog csökkenni, pláne, hogy a gyerek kb 3 percet lesz képes benne maradni. A hatásos hőmérséklet a 37-37,5 fok, és a kívánatos az lenne, ha a gyerek legalább 15-20 percet el tudna benne tölteni. Amikor 39,3-mal rakjuk be a kádba, pont szuper eredmény, ha sikerül a vízzel 37,5-ig lenyomni.
  • Itatás - Hányinger mellett nem egyszerű eset, viszont nagyon fontos. Jéghideg, akár jeges (tényleg!) vízzel, egyszerre kis mennyiségeket (2-3 korty-1 dl) itassunk a gyerekkel, azt viszont minden 20 percben. Ha egyáltalán nem képes még ennyi vizet sem benntartani, egyeztessenek a gyerekorvossal, csillapítsák-e a hányingert otthon kúppal, vagy irány az orvos. Többszöri hányás, hasmenés esetén fontos az ionok pótlása, vagyis cukor, só és folyadék egyidejű bevitele. Az erre a célra szolgáló gyógyszertári készítmények mellett a Heim Pál kórház honlapján nagyon szimpatikus megoldást ajánlanak: cukros tea+sós ropi, amikor is a sós ropi után a gyerek még szívesebben is iszik. Arról nem is beszélve, mennyivel szívesebben nyom le egy kis cukros teát ropival, mint egy csésze Normolyt port.
  • Etetés - ne erőltessék. Ha nem kívánja, attól nem lesz semmi baja, hogy egy napig alig eszik valamit. Annyi idő alatt meg a legrosszabbon általában túl is jutunk.
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek