Párkapcsolati gond, ha terhesen nincs szex

A terhesség a legtöbb pár életében az egyik legboldogabb időszak. Azzal kapcsolatban viszont a mai napig számos mendemonda kering, milyen hatásai vannak a szeretkezésnek a bébire. Azt talán ma már senki nem gondolja komolyan, hogy szex közben apa ritmusosan üti a gyerek fejét, de még mindig sokan rettegnek, koraszülést okoz-e a spermium (nem), és lehet-e elvetélni egy orgazmustól (szintén nem).

Azonban nem ritka a szexuális élet csökkenése, vagy teljes hanyatlása. Sokan azért ódzkodnak az együttlétektől, mert féltik a magzatot, illetve, mert máshogy tekintenek egymásra a gyerek fogantatása után.

„Nálunk a terhesség során volt a csúcsponton a szexuális életünk. Úgy éreztem, egyre jobban kívánom a szexet, már az első trimeszterben is. Mivel rosszulléteim sem voltak, semmi nem akadálya nem volt, hogy összebújjak a férjemmel.” /Éva/

„Nekem az első pár hónapban iszonyú hányingereim voltak, ezért nem is nagyon közeledtünk egymás felé, azonban mihelyst elmúltak, visszatértünk az átlaghoz” /Szandra/

„Mivel nagyon rég óta vágytunk egy gyerekre, nagyon megörültem neki, mikor a feleségem bejelentette, hogy terhes. A vége fele azonban nem mertem kezdeményezni nála, mert féltem, hogy baja lesz a magzatnak. Az interneten nézegettem hozzászólásokat, bújtam a fórumokat és egész vegyes dolgokat olvastam, ami persze nem nyugtatott meg. Így csak hébe-hóba szeretkeztünk, akkor is nagyon óvatosan. Viszont a szülés után újra visszatért minden a régi kerékvágásba. /Tamás/

„Három kislányunk van, és mindnél máshogy alakult a szexuális életünk. Az elsőnél nagyon féltem eleinte, de az orvosom megnyugtatott , hogy nem lesz semmi gond a szex miatt, na és persze a férjemmel sem akartam kiszúrni, így hát belementem az együttlétekbe. Az első pár alkalommal alig tudtam elengedni magam, de utána már nagyon jól belejöttünk, és olyan volt, mint régen, sőt, jobb is, főleg az 5. hónap után. A következő terhességem alatt semmilyen probléma nem volt, a harmadiknál meg az első pár hétben a rosszullétek miatt nem kívántam a szexet, de utána már az egekben volt a libidóm. /Judit/”

Párkapcsolati gondokra utalhat, ha emiatt hanyagolják a szexet

„A párkapcsolatban sokszor problémát okoz, hogy a férfiak gyakran azért nem tudnak szeretkezni a feleségükkel, mert a terhesség alatt amolyan jókislányként tekintenek rájuk. Ez persze azért sem jó, mert a gyerek születése után ez az érzés fokozódhat bennük, amit az idő múlásával egyre nehezebb is lesz visszahozni. Viszont az esetek többségében megfigyelhető, hogy ez csupán egy kifogásgyártás, és a háttérben más probléma is van, maximum ebben nyilvánul meg.”- mondja Gazdag Enikő pszichológus.

Ezen kívül sokszor lehet hallani, hogy a nőknél főleg az első trimeszterben visszaesik a szexuális étvágy, a terhesség elején lévő rosszullétek miatt, azonban a szakértő szerint ekkor is elképzelhető, hogy az illetőnek tulajdonképpen az anyaságával kapcsolatban vannak problémák – akár tudat alatt-, és ez okozza a kelleténél rosszabb közérzetet. És ez persze ismételten visszavezethet a párkapcsolati gondokhoz.

„Persze a háttérben az is állhat, hogy az anya olyannyira túlfélti a babát, hogy elutasít mindenfajta közeledést, sőt, még az előjátékot is- még akkor is, ha a nőgyógyász szerint semmi akadálya a szexnek. A baj csak az, hogy ekkor az illető olyannyira rástresszelhet az egész terhességre, hogy emiatt akár el is vetélhet. Ilyen esetben erősen ajánlott szakemberhez fordulni, hogy nehogy bekövetkezzen a baj.”- mondja a pszichológus. „És amennyiben a férfi (is) tart az együttlétektől, akkor érdemes a párnak elmennie egy nőgyógyászhoz, és megbeszélni vele mindazt, ami aggasztja őket!”

Semmi nem indokolja az önmegtartóztatást, ha egészséges

Sokan félnek, hogy a szeretkezéssel kárt tesznek a magzatban, azonban a nőgyógyászok szerint ha valaki egészséges, akkor semmi baj nem történhet.

„Az esetek nagy részében a szexuális együttléteknek semmi nem szabhat gátat, bár az idő előrehaladtával, amikor a nő pocakja már nagyobb, bizonyos pozitúrák már nehezebben kivitelezhetőek.”- mondja dr. Vleskó Gábor nőgyógyász. -„ Azonban sajnos van, hogy bizonyos betegségek idején korlátozni kell a szexet, vagy teljesen elhagyni: ilyen például, ha hüvelyi vérzés fordult elő, ha a méhszáj idő előtt kinyílik, illetve elöl fekvő lepény (placenta praevia) és koraszülés veszélye esetén is ajánlani szoktuk a szex elhagyását”.

Az interneten keringenek továbbá olyan írások, hozzászólások, melyek azt taglalják, hogy a spermiumok tartalmaznak olyan anyagokat, amik koraszülést válthatnak ki, azonban a szakember szerint koraszülést semmiképp nem okoz. Szemben bizonyos fertőzésekkel és szexuális úton terjedő betegségekkel, ezért terhesen a szokásosnál is jobban oda kell figyelni rá, hogy minden rendben legyen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra