Meneküljön, mielőtt elalszik a gyerek!

Sok szülőnél okoz folyamatos problémát, hogy gyermeke képtelen a jelenlétük nélkül aludni. Emiatt persze mind a felnőtt, mind a gyerek másnap álmos, fáradt és ingerlékeny lesz. A szakemberek szerint kellő kitartással, következetességgel és sok szeretettel pár hét alatt változtatni lehet a kialakult helyzeten.

Ha rémálomszerűek az éjszakáink, jó tudni, hogy léteznek módszerek, amikkel ki lehet szűrni azt is, nem valamiféle egészségügyi probléma okozza-e a gyerek alvászavarait. Mert, ha tudjuk, hogy nincs ilyen, könnyebb szívvel leszünk egy darabig egy kicsit keményebbek.

Ugye mindenki ismer olyan családot, ahol még az ötéves is a szülőkkel alszik? Vagy olyat, ahol az a menetrend, hogy anya alszik az egyik gyerekkel, apa meg a másikkal? Vagy olyat, ahol a gyerek még nagyovisként is naponta megjelenik a szülők ágyában. Vagy olyat, ahol a gyerek minden éjszaka felkel párszor, pedig mindjárt iskolába megy. Vagy olyat, ahol az ovis gyerek minden hajnalban ötkor felkelti az egész családot, kímélet nélkül.

Mint ahogy azt már megírtuk, az alvástréning a gyereknek hosszútávon se nem használ, se nem árt, a felnőtteknek viszont sokat segít, ha úgy érzik, a saját ágyukban, a házastársukkal (és csak vele) szeretnének aludni egyben legalább 8 órát (najó, hatot) éjszakánként. És azt is tudjuk, minél nagyobb a gyerek, annál nehezebb lesz a rémes alvási szokásokat korrigálni. Ami egy félévesnél még három nap alatt megy, az egy évvel később már hetekbe tellhet.

Az is megírtuk már, melyik életkorban mennyit kell aludnia egy gyereknek, írtunk azokról az anyákról, akik éjszaka kilométereket sétálnak a gyerekkel, és persze az éjszakai közlekedőkről is.

„ Az hogy mikor jelentenek valakinél gondot a gyermek alvási szokásai, azt nehéz egyértelműen megfogalmazni, mivel mindenkinél más és más a probléma. Nem is beszélve a tolerancia szintről. Lehet, hogy valakinek nem esik nehezére az, hogy éjszakánként háromszor, vagy négyszer felkeljen, ám vannak, akiknek már egy alkalom is sok.”- mondja dr. Gál Éva, a Róbert Károly Klinika gyermekgyógyásza.

Éppen azért a szakértő azt tanácsolja, hogy ha valaki úgy érzi, hogy gyermekének alvási problémái vannak, akkor érdemes orvoshoz fordulni, legfeljebb kiderül, hogy nincs komoly gond, csak rossz szokásról van szó, amely néhány hét alatt türelemmel és rendszerességgel megoldható. Egy 6-7 hónapos korú csecsemő - elvileg - már át tud aludni zavartalanul nyolc órát. Ha ez sorozatosan nem történik meg, akkor el lehet azon gondolkodni azon, hogy valami gond lehet: szoktatási, táplálási, esetleg szervi probléma.

Fontos, hogy minden szülő tudja: az alvás tanítható.  Ezért az első és legfontosabb, hogy meg kell tanítani azt a gyereknek, hogy egyedül aludjon el. Nagyon sokan ott rontják el, hogy ölben ringatják, sétálva altatják, vagy mellé fekszenek.

„Ezzel az a gond, hogy nem csak a gyerekek, de a felnőttek is többször felébrednek az éjszaka folyamán, és csak akkor tudnak nyugodtan visszaaludni, hogy ha ugyanazokat a feltételeket tapasztalják, mint elalvás előtt. Tehát ha a szülő ott van az esti elalvásnál, akkor a gyerek éjszaka is keresni fogja őket. Éppen ezért kell megtanítani, hogy egyedül aludjon el.”- figyelmeztet a doktornő.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a szülő ne meséljen, ne énekeljen, ne legyen ott este, elalvás előtt a gyereke mellett. Ezek a szertartások nagyon kellenek. A lényeg, hogy még az álomba merülés előtt menjen át az édesanya a másik szobába, vagy a saját ágyához. Természetesen az is remek megoldás, ha bekapcsol lefektetéskor kb.10-15 percre valami kellemes, nyugtató zenét. Fontos az is, hogy legyen a gyermeknek kedvenc plüssjátéka, amivel alszik.

Miket rontanak még el a szülők?

A szakértő szerint a szülők leggyakrabban azt rontják el, hogy nem következetesek. Sokszor ugyanis, ha már negyedszerre is átkúsznak a gyerekek a felnőttek ágyába, akkor beadják a derekukat, mivel aludni szeretnének. Azonban ezzel csak azt tanulják meg, hogy ha elég kitartóak, akkor elérik a céljukat. Emellett gyakran hibáznak ott is a felnőttek, hogy bekapcsolják a televíziót a gyerekszobában, hogy arra aludjanak el. Ez a lehető legrosszabb ötlet, egyrészt azért, mert nem jó, ha egész éjjel megy a TV, másrészt meg nem biztos, hogy gyerekeknek való műsor megy.

A leggyakoribb alvászavar formák

  • horkolás
  • légzéskimaradás
  • alvajárás
  • éjszakai felriadás
  • rémálmok
  • az addig jól alvó gyerek elavási, átalvási problémái ( kistestvér születése, nyaralás utáni helyzet,új közösségbe kerülés)

Alváslabor- amikor már semmi sem segít

Ha a testi problémákat akarjuk kizárni, érdemes a gyerekkel elmenni egy éjszakára alváslaborba, mely során úgynevezett poliszomnográffal a legfontosabb életfunkciókat rögzítik. Hogy rögzíteni lehessen az agyi hullámokat, elektródákat tesznek a fejre, és a szemek mellé, hogy következtetni lehessen, hogy mikor milyen alvásfázisban van. A vizsgálat során mérik még a pulzusszámot, a vér oxigénszintjét, a légzőmozgásokat, valamint további elektródákkal az izmok mozgását, illetve egy kis mikrofon segítségével azt, hogy horkol-e a gyerek. Tehát elsősorban az alvás alatti légzészavarok vizsgálatára alkalmas ez a készülék, akár csecsemőről akár felnőttekről van szó. Természetesen mindehhez kamerát is lehet csatlakoztatni, ami felveszi, hogy mit is csinál alvás közben a gyerek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra