Óvoda lehet a csana is

Meglepetésre az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottsága általános vitára alkalmasnak találta azt a módosító javaslatát, amely családi napközikben is engedné a kötelező óvoda teljesítését.

Mivel már számtalan helyen napvilágot látott, hogy 2014 őszétől nem lesz elég óvodai férőhely, ez a módosítás akár jó hír is lehet.

stockfresh 927345 ethnic-mixed-family-mother-and-daughters sizeM

De mi is az a családi napközi? A vonatkozó szabályozás szerint egy lakásban egy családi napközi működhet, egy csanában legfeljebb öt egészséges, 20 hetes és 14 éves kor közötti (ezt értik???) gyerek járhat. Ellátásukról olyan személy gondoskodhat, aki a "külön jogszabályban meghatározott tanfolyamot elvégezte." A csanák az oda járó gyerekek után az állami intézményeknek járó normatívánál kisebb összeget (annak kb a felét) kapják. A csanáért fizetni kell, ami nem csak a tulajdonos kapzsisága miatt van így, de azért is, mert a normatíva a maximális öt gyerekkel számolva sem elég az ellátó személy bérének kitermelésére sem.

Nem tudom, helyesen értelmezem-e, mit jelent az, hogy a csana ezután alkalmas lesz a kötelező óvoda teljesítésére, de én úgy érteném, hogy ez alapján innen mehet a gyerek iskolába.

Ha ez így van, felmerül a kérdés, jó ez? Megnyugtató az, ha a gyereket olyan készíti fel az iskolára, akinek nincs ilyen végzettsége? Vagy pont, hogy ilyen helyen nagyobb az elhivatottság? Vagy nem is ezt jelenti?

És ha igen,akkor jó az, ha valaki egy öt fős közösségből megy suliba? Vagy az idézet csak arra vonatkozik, hogy csanába járni lehet, de mondjuk legkésőbb 4-5 évesen már át kell menni egy hivatalosan is oviként akkreditált intézménybe?

Mit gondolnak erről? Adnák csanába a gyereket? Küldenék onnan suliba?

Oszd meg másokkal is!
Mustra