A magzat hallja a zenét, de vajon szereti is?

A negyedik hónap közepe-vége táján a magzat füle teljesen kifejlődik, ebből kifolyólag a magzat által hallott hangoknak egyre nagyobb a jelentősége. Már sok-sok éve kutatják a magzat reakcióját a hangokra és a zenére. A sok vizsgálatból egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a bébik már az anyaméhben reagálnak a zenére, amit a mozgásuk, és a megemelkediett pulzus (szaporábban verő szív) is mutat. Abban viszont már nem értenek teljesen egyet a kutatók, vajon ezek a reakciók mit is jelentenek.

Többen vannak azok, akik szerint ez annak a jele, hogy a magzat élénkebb lesz, "tetszik neki" az élmény. De azért persze akad olyan is, aki szerint a magasabb pulzus nagyobb stresszt jelent. Hát persze, miért pont ez lenne kivétel a tétel alól, hogy a terhességgel kapcsolatban mindenre és mindennek az ellenkezőjére is találhatunk érveket.

Szép példája ennek az a történet, amikor egy Kaliforniai orvos, Rene Van de Carr arról írt, hogy megfigyelte, amint egy 33 hetes magzat Beethoven ötödik szimfóniájának ütemére kezdett el lélegezni. Szerinte a baba nem csak hallotta, de élvezte is a muzsikát, követte annak a ritmusát. Amire Janet DiPietro, a John Hopkins Egyetem kutatója úgy reagált: "Miért is gondoljuk valójában, hogy az jó dolog, ha a bébi a zene ritmusára lélegzik?"

A középutas álláspont az, hogy az a várandós nő, aki szeret zenét hallgatni, tegyen így, semmi értelme megfosztania magát ettől, legfeljebb a túlkapásokat érdemes elkerülni.

tk3s 1237687
Bew

A zenehallgatás-pártiak szerint Vivaldi és Mozart zenéje harmóniát sugároz és nyugtató hatással bír a magzatra. A komolyzene iránti megnyugvást onnan eredeztetik, hogy e két említett zeneszerző műveiben hallható a legtöbb anyai szívverésre és légzésre emlékeztető elem. De tartsuk szem előtt, kényszeríteni nem érdemes semmit. Ha mi egyáltalán nem rajongunk Mozartért, és a klasszikus zenéért, nem teszünk jót azzal, ha magunkra erőltetjük.

A pártolók szerint a zenehallgatás nemcsak kellemes érzést válthat ki, hanem fejlesztő hatást is gyakorol a magzatra, sőt segíti az intelligenciája fokozásában. Mivel a zene a fülben található egyensúlyért felelős szervre is hat, a legjobban akkor fokozhatjuk a hatást, ha zenehallgatás közben valamelyest mozgunk, ringatózunk vagy éppen táncolunk.

Nagy kérdés, felismeri-e a gyerek születése után azokat a zenéket, amiket rendszeresen hallgattunk a terhesség során. Nos, a kutatók ennek igazi tudományos bizonyítékát eddig nem találták, óvatos véleményük az, hogy ezt a jelenséget leginkább családi anekdotákból ismerjük, bizonyítani eddig nem sikerült.

Amit ne tegyünk

Akármennyire szeretjük is a zenét, semmiképpen ne próbáljuk meg azt a normálisnál nagyobb dózisban a babára kényszeríteni. Sokan gondolják azt, hogy a méhbe nem jut el megfelelően a hang, ezért fülhallgatót tesznek a hasukra. A kutatók szerint ez már biztosan túlzás, a magzatvíz ugyanis meglehetősen jól vezeti a hangot, a fülhallgatós módszerrel pedig szinte biztosan túlterheljük a babát.

A hangerő fülhallgató nélkül is kérdéses. Jó pár terhes nő számolt be arról, hogy ilyen-olyan koncert közben egyszer csak úgy érezték, a bébinek már kezd sok lenni a hangerő - ez ugyan végképp nem tekinthető tudományos megfigyelésnek, mégis, ha ilyet érzünk, érdemes csendesebb helyre vonulni, baj nem lehet belőle.

De a szimpla csend is hasznunkra válik

A zene mellett vannak másféle hangok is, amelyekkel rendszeresen találkozik a magzat. Az anya testének zajai, a szívverése, a belek kutyorgása, a gyomor korgása vagy éppen a köhögés is megszokott számára.

Állítólag a magzati korban hallott anyai beszéd, az anya hanghordozása, hangszíne örökre bevésődik a magzat agyába. Minden baba megismeri az anyja hangját már születésekor, sőt, felismeri a közeli családtagokét, sőt, még a háziállatainkét is.

Kismama CD, letölthető zenék

Nem csoda, hogy a zeneipar sem akar kimaradni a terhesbizniszből, s kifejezetten várandós anyukáknak és újszülötteknek is gyártanak CD-ket. A klasszikus válogatások mellett jócskán találni olyanokat is, amelyeket direkt erre a célra komponáltak. Népszerűnek azok a variációk, amelyek a klasszikus és a modern zenei elemek keverésével és a természet hangjainak megszólaltatásával születnek. Ennek a műfajnak egyik ismert képviselője Raimond Lap, akinek műveit a youtube-on is megtalálunk. De találni relaxáló, jókedvre derítő, altató és ki tudja, milyen hangulathoz idomuló zenéket is, melyeket a CD-k mellett, akár interneten keresztül is hallgathatunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra