Teherbeesés pajzsmirigy alulműködéssel

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködése esetén a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH) szintje eltér a normálistól, amit gyógyszeres kezeléssel lehet rendbetenni. Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű beállítani a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is.

A pajzsmirigy alulműködés gyakran a terhesség során vagy a szülést követően alakul ki spontán, vagy anyai öröklődő hajlam miatt. Nálam egy rutinvérvételnél derült ki - az első gyermekem születését követő egy évben -, hogy a TSH értékem a 0,27-4,20 mIU/l referencia-tartományból kilóg a maga 7 mIU/l körüli értékével. Nem volt a családban ilyesmi, így én, mit sem sejtve erről a problémáról, az interneten nyomozgattam, és egy belgyógyász rokont kérdeztem meg, hogy miről is van szó.

A legtöbb válasz megnyugtató volt, olyan 10 mIU/l körüli értékkel találkoztam legtöbbször, hogy innentől kell már az orvosi kezelést igénybe venni, így gondoltam, talán megúszom. A pár héttel későbbi újbóli eredmény 6 mIU/l körüli lett, így a háziorvos továbbküldött egy endokrinológushoz és ultrahangra. Miután időpontot legközelebb szakrendelésre több mint két hónappal későbbre kaptam, az interneten kerestem egy pajzsmirigy szakorvost, aki nem kevés (tizenhat ezer) forintért már azon a héten fogadott.

stockfresh 2282064 pregnant-woman-in-doctors-appointment sizeM

Negyvenpercnyi beszélgetés és ultrahang vizsgálat után elmondta a betegségről való tudnivalókat, megnyugtatott, hogy ne aggódjak, ez még a legjobb betegségek közé sorolható, lehet még további gyerekem is, és felhívta a figyelmemet arra, hogy nem kell betegségtudattal élnem, mivel az életminőségem ezzel nem romlik. Igazán megnyugtató, gondoltam. Elkezdtem hát szedni az Euthyroxin nevű gyógyszert, amellyel a legközelebbi kontrollnál már jóval lejjebb ment az érték, megközelítette a határértéket.

Nekem nem volt komoly tünetem, bár, ami a pajzsmirigy alulműködés tünetei közé sorolható, azok közül többet is mondhatnék, hogy igaz rám, de már évtizedek óta. Így nem hoztam ezzel összefüggésbe.

Érdekes, hogy a pajzsmirigy alulműködés tünetei mondhatni tipikus női tünetek, úgymint az

  • ingerlékenység,
  • feszült lelkiállapot,
  • haj- és körömtöredezettség,
  • feledékenység,
  • székrekedés,
  • fáradékonyság,
  • szexuális vágyak csökkenése,
  • hízás.

Az orvosom már az elején mondta, hogy én még véletlenül se soroljak fel ilyen tüneteket, mert még nem vagyok abban a stádiumban, hogy ezek valódiak lennének. Ha bármelyiket is magaménak tudom, az nem a pajzsmirigyem miatt van. Ezen jót mosolyogtam, mert volt olyan ismerősöm, akire ezek a jegyek jó része valóban illettek, és szentül állította, hogy neki is pajzsmirigy betegsége van, biztos ezért nem tud lefogyni, csak hízni, ezért magas a koleszterin szintje, és persze ezért ideges folyton stb. De a laboreredmény - mély sajnálatára – ezt a gyanút nem tudta alátámasztani, így más indokot kellett keresnie ezekre a problémáira.

Ahogy teltek az évek, rutinszerűvé vált a felkelés utáni azonnali gyógyszerszedés, ami után legkorábban fél órával szabad csak enni. Ez néha problémás, mert adódik, hogy a reggeli rohanásban már nem marad idő a reggelire, de ilyenkor valamit viszek magammal későbbre.

Viszont egy időben egy szintén pajzsmirigy alulműködéses ismerősöm azt mesélte, hogy ő nem tartja be a fél órát, és semmi baja, így ezen felbuzdulva én is egy ideig nem vártam ki az időt. Nálam meg is lett ennek következménye, a legközelebbi vizsgálatok a korábbinál megint jóval magasabbak lettek. Így ez a kísérlet megbukott, továbbra is marad a reggeli kivárása. Még szerencse, hogy háromhavonta elmegyek vérvételre, és időben kiderült.

Aztán elérkezett az idő, hogy újra a teherbeesésre kerüljön a szó. Az interneten jót is, rosszat is olvasni, olyanokról, akik nem tudtak teherbe esni vagy éppen sokszor elvetéltek a rossz pajzsmirigy értékek miatt. Volt, aki még a fogyatékosságot is említette, mint lehetséges „mellékhatást”. Így addig nem próbálkoztunk, amíg a szintem 2-3 mIU/l közé nem ment le. Ezt viszont csak a gyógyszeradag emelésével értük el. Fél tablettával (25 microgramm) emeltük a szintet, és már a következő laboreredményben csodás, 1,83 mIU/l érték volt látható. Így neki is láttunk a családtervezésnek, és pár hét múlva a sikeres terhességi teszt is minket igazolt.

stockfresh 1317037 hormone-test sizeM

Ezután újabb vérvétel, gyorsan, minél előbb, hiszen az orvosom azt mondta, hogy a teherbeesést követő 4-6 héten belül érdemes megnézni az eredményt, mert sok más gyógyszerrel ellentétben a pajzsmirigyeseknek kötelező terhesen is szedniük a szokásos vagy megemelt adagot, ami nemhogy nem árt a magzatnak, hanem éppen, hogy szükséges. Az első vizsgálatok szerint az eredményem megint kilépett a terhesség idejére javasolt tartományból, 3,9 mIU/l lett, így újabb gyógyszeremelést, immár 100 microgrammot javasolt az orvos. De a következő alkalomra megint visszament a helyére, 1,57 mIU/l -re és ez így is maradt. A terhesség során végig javasolt a gyakori ellenőrzés, mert a magzat fejlődésével megnőhet az igény a magasabb pajzsmirigy hormon adagra, s ha kell, emelni kell a gyógyszert.

Én több évnyi pajzsmirigy alulműködéssel azt mondhatom, ennél a betegségnél ne legyen soha rosszabb, hiszen ha a gyógyszert úgy szedi be az ember, ahogy az le van írva, és rendszeresen ellenőrizteti a vérképét, akkor könnyen kordában lehet tartani, és még a teherbeesés és a terhesség is nyugodtan lezajlik. Remélem, történetem segít a hozzám hasonló cipőben járóknak némi megnyugvást adni.

Flóra

Mi is a pajzsmirigy alulműködés?

A pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavarok tipikusan nőkre jellemzőek. Míg a nők. kb. 10 százalékánál fordul elő pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, addig a férfiaknál ez az arány csupán 1-1,5 százalék. A pajzsmirigy alulműködés hátterében sokszor az ún. Hashimoto-thyreoditis nevű pajzsmirigy gyulladás áll. Ebben az esetben a pajzsmirigy gyulladásban van, mivel a szervezet a pajzsmirigy sejteket idegenként kezeli, és ellenanyagot termel ellenük, vagyis ez egy autoimmun rendellenesség.

Szerencsére ezt az ijesztőnek leírt folyamatot az érintettek jelentős hányada közvetlenül nem érzékeli. Magát a gyulladást nem lehet, és nem is kell kezelni, hanem a cél az, hogy gyógyszerekkel a pajzsmirigy normál egyensúlyi működését elérjük. Maga a „betegség” nőágon elég gyakran öröklődik, ha az anyánál előfordul, akkor 25-35% az esélye, hogy a lány nemű gyermekénél is előjön majd, egyszer.

A gyógyszeres kezelést egyesek a 6-8 mIU/l, mások a 10 mIU/l  érték felett szokták elkezdeni. De addig, ha tüneteket nem észlel a páciens, és nem is tervez gyermeket (amihez alacsony TSH érték szükséges), akkor sok esetben nem is jár ez gyógyszerszedéssel. Akinél ezt a problémát már egyszer diagnosztizálták, élete végéig ellenőrzésen kell, hogy részt vegyen, mert előfordulhat romlás, amit gyógyszerrel kell korrigálni. Akinek sikerült beállítani a TSH szintjét, elég évente egyszer-kétszer elmennie ellenőrzésre.

Ha valaki teherbe szeretne esni, akkor 0,2-3 mIU/l közé célszerű levinni a TSH szintjét, de van, aki max. 1,5-2 mIU/l körüli értéknél magasabbat nem javasol. Ez utóbbi szintet kell tartani a terhesség folyamán is. Az egyik leginformatívabb, pajzsmirigy-betegségekkel kapcsolatos szakorvosi weboldal szerint terhesség esetén hathetenként érdemes ellenőrizni a vérképet, mivel a magzat növekedése miatt nőhet a hormonra való igény is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek