no

Drukkoljunk együtt a budapesti kiselefántnak!

Mostanra hatalmas szurkolótábora alakult ki a Budapesti Állatkert tegnap született kiselefántjának, aki az első, kritikus napon nem volt hajlandó elkezdeni enni, vagyis hát elefánttejet szopni. Az állatkert tájékoztatása szerint ez kritkus, mert az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei mesterséges táplálás mellett nem jók. Le a kalappal az állatkerti munkatársak előtt, akik nagyon küzdenek érte. Hajrá, elefánkislány!

elefantborju07 foto Bagosi Zoltan
Bagosi Zoltán

Az állatkert közleménye szerint a munkatársaik egész éjjel a pici és az anya mellett voltak, s közben folyamatos konzultációt folytattak nemzetközi szakértőkkel is a kialakult helyzet kezeléséről. Sajnos a kiselefánt semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szopásra, bármilyen trükkel is próbálták rávenni őt.

elefantborju03 foto Bagosi Zoltan
Bagosi Zoltán

Hajnal 5 órakor az állatorvosi csapat meghozta a döntést: létfontosságú megkezdeni a mesterséges táplálást. Az anyatejben levő anyagok nélkülözhetetlenek a kicsi egészségéhez, ezért vállalták a kockázatot és az anyát enyhe bódítással lenyugtatták, és mintegy 1,5 liternyi tejet fejtek le tőle. Az anyaállat jól viselte a beavatkozást, mindvégig álló helyzetben maradt, majd gyorsan fel is ébredt.

A pici a lefejt tejet nem kis küzdelem árán elfogyasztotta, így némi időt nyert. Ha az evési ösztön a nap folyamán nem alakul ki nála, további lépések lesznek szükségesek. A tegnapi nap során sürgősséggel berendelték azokat a különleges tápanyagokat, amelyekkel szükség esetén folytatható az elefántborjú táplálása. A nemzetközi tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy mesterséges táplálás mellett az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei rosszak.

Annyi jó hírrel szolgálhatnak a piciért aggódó állatbarátoknak, hogy a hajnali etetés során az állatorvosok megbizonyosodtak róla, hogy az újszülött állat kislány. Tehát, ha sikerül felnevelni, itt maradhat Budapesten az anyja mellett. Ugyanis a hím elefántborjakat az ivarérettség elérésekor el kell szállítani az anya mellől más állatkertbe.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra