Terhességi cukorbetegség: átok, ami áldás is lehet

A terhességi cukorbetegség: szívás. Szigorú diétával jár, szénhidrátgrammok számolgatásával, percre pontos, napi ötszöri evéssel. Kevés érintett gondol pozitívan a terhességi diabéteszre, pedig közülük minden második számíthat arra, hogy életmód-változtatás nélkül legfeljebb 12 év múlva cukorbeteg lesz. A terhességi cukorbetegség olyan figyelmeztetés, amit nem árt komolyan venni. A kettes típusú cukorbetegség előhírnöke lehet, aminek kialakulását az életmód megváltoztatásával elodázhatjuk, vagy akár el is kerülhetjük.

stockfresh 1718554 serious-woman-eating-chocolate-bar sizeM

De mi is az a terhességi cukorbetegség, és mivel jár? Ezt szedtük most össze.

A terhesgondozás során gyakran végzett vérvétel, vizeletvizsgálat lehetővé teszi, hogy a kismamák terhesség által kiváltott cukorbetegségét időben észrevegyék, és kezelni kezdjék. Ezt a célt szolgálja a második trimeszterben végzett terheléses vércukorvizsgálat is.

A terhességi vagy gesztációs (GDM) cukorbetegség kialakulása legfőképpen hormonális okokra vezethető vissza. Európában a terhes nők 2-3%-nál fordul elő. Általában diétával kezelhető, de kezelés nélkül a nők nemcsak saját egészségüket, hanem a magzatot is veszélyeztetik. Rizikófaktornak számít a 30 év feletti életkor, a túlsúly (27 feletti BMI), korábbi terhesség során fellépő terhességi diabétesz, és az, ha valakiknek egyenesági rokonai között már előfordult a cukorbetegség.

Mik a tünetei és milyen bajt okozhat?

A tünetek sok esetben olyanok, amelyek a terhesség során egyébként is előfordulnak, ezért nem adnak okot a gyanúra, úgymint például a fáradékonyság, a gyakori vizelési inger, vagy a szomjúságérzet. De a húgyúti fertőzések, gombásodás mögött is állhat a cukorbetegség. Miután a hazai gyakorlat szerint a kismamák rendszeresen járnak kontrollra, aminek részét képezi a vérvétel, a vizeletvizsgálat és a terheléses vércukormérés, általában időben kiderül a betegség megléte.

Akiket viszont nem kezelnek, vagy nem kellően jól, azok a méhlepény rossz tápanyag átadó képessége miatt számos szövődményt kockáztatnak, köztük olyan súlyosakat is, mint a magzatelhalás, fejlődési rendellenességek kialakulása, koraszülés.

Ha az anyának magas marad a vércukor szintje a diéta mellőzése miatt, akkor gyakran előfordul, hogy magzata erőteljesen hízni kezd, és nagyméretűvé, de nem biztos, hogy éretté és fejletté is válik egyúttal. Ez nehéz szülést vagy császármetszést eredményezhet.

Ezeknek az újszülötteknek az életkezdésük is problémákat rejthet. Például előfordul, hogy nagyon alacsony lesz a vércukorszintjük, emiatt apatikusak, kevésé szopnak, vagy éppen nyugtalanok. A jövőre nézve ezeknek a gyerekeknek 20%-nál 20 éves korukra zavart szénhidrát-anyagcsere zavar alakulhat ki, amivel nagy az esély a 2-es típusú cukorbetegségre.

Diétával, mozgással kezelhető

Ha kiderül, hogy terhességi diabétesz áll fent, akkor azonnal el kell kezdeni diétázni. A szénhidrátszegény étrend összeállításában dietetikus szakember segít, és a kismama terhességi diabétesz ambulancián (diabetológián) kap további segítséget. Csak ritkán kerül sor inzulin adására, a gyógyszeres kezelés szigorúan tilos a terhessé során.

stockfresh 1255492 pregnancy-and-nutrition sizeM

Ki kell emelni, hogy ez a betegség kezelhető, aki követi az orvos utasításait, megfelelően diétázik, netán még mozog is rendszeresen, az vércukorszintjét a normális keretek között tudja tartani, és nem kell semmilyen súlyos következményekkel számolnia. Sőt, azok, akik tudatos figyelnek egészségükre, az átlagembereknél is egészségesebbek lehetnek. Érdekes módon találkoztam olyan nővel is, aki utólag azt mondta, tulajdonképpen hálás a terhességi cukorbetegségének, mert az egész család táplálkozását, életvitelét sokkal átgondoltabb, egészségesebb irányba fordította ez a kényszerű néhány hónap.

Meg lehet előzni?

Egy kutatócsoport a London Egyetemen a nyugati társadalmakban egyre gyakoribb terhesség során előforduló erős elhízást kutatta. Arra is keresték a választ, hogy vajon megelőzhető-e, és ha igen, hogyan a terhességi diabétesz. Több mint 7000 kismamával végzett korábbi kutatásokat elemeztek ki.

Megállapították, hogy az - amúgy egészségesen táplálkozó - nőknek, akik keveset híznak a terhesség során, 60 százalékkal kisebb az esélye a terhességi diabétesz kialakulására. Illetve a terhességi toxémia - egy másik terhességgel összefüggő betegség - is 33 százalékkal kevésbé fordul elő, ha a testsúly nem növekedik drasztikusan.

A kutatás végkövetkeztetése az volt, hogy helyes étrenddel és a kötelező orvosi vizsgálatokkal nagy eséllyel megakadályozható a súlyos elhízás, ami viszont a cukorbetegség egyik okozója lehet. A helyes étrend alatt teljes értékű táplálkozást, azaz teljes kiőrlésű gabonákat, sok zöldséget, gyümölcsöt, a finomított lisztek, cukrok mellőzését, és megfelelő arányú fehérjét kell érteni.

Mi történik a szülés után?

A szülést követően a terhességi cukorbetegség megszűnik, azonban gyakran, 50-60 százalékos eséllyel előfordul, hogy 5-15 éven belül 2-es típusú cukorbetegség alakul ki. Azt szokták mondani, a terhességi diabétesz a későbbi cukorbetegség előhírnöke lehet.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének honlapján is az olvasható, hogy az a kismama, akinek terhességi cukorbetegsége volt, az a későbbiek során is figyeljen életmódjára, helyes táplálkozására és a mozgás is legyen életének része. Ezzel kitolható vagy akár megakadályozható a későbbi cukorbetegség kialakulása.

A terheléses vércukorvizsgálat (OGTT)

  • javasolt a 24-28. hét között elvégezni
  • éhgyomri vérvétel után meg kell inni egy pohárnyi 75 g glükózt tartalmazó vizes oldatot 3-5 perc alatt. Nagyon tömény édes íze van, ezért egyes kórházakban engedik, hogy citrommal ízesítse a kismama, ekkor olyan, mint egy nagyon édes limonádé. Van, ahova vinni kell, van, ahol adnak citromlevet. Ezt előzetesen kérdezzük meg orvosunktól. Egyes helyeken a pohár tej+zsömle kombinációt használják.
  • Ezután 2 órát várni kell, s újból vért vesznek
  • Érdemes minél korábban, kísérővel menni, hogy a kétórányi várakozás gyorsabban teljen
  • A második vérvételen mért vércukor szint normális értéke legfeljebb 7,8 mmol/l.
Oszd meg másokkal is!
Mustra