Minden, amit tudni szeretne az orrszívókról

Nem valami bizalomgerjesztő a szerkezet, szinte képtelenség tisztítani, mégis az anyukák 98 százaléka hálát ad a feltalálójának. Hogy miért? A válasz roppant egyszerű. Ennek a használatával nem lesz a sima náthából komolyabb szövődményes betegség, kap levegőt a gyerek, és többnyire elkerülhető a fül-, arcüreg- és tüdőgyulladás.

Az orrszívó különösebb hiszti nélkül használható. Legalábbis akad néhány gyerek, aki nem veri magát a földhöz azonnal amikor meglátja. Csak amikor a porszívó is előkerült a helyéről...

Az orrszívó használata azért javasolt kisgyerekeknél, mert ők egyrészt nem képesek még (jól) kifújni az orrukat, ráadásul az arcukban még rövidek a járatok, így náluk sokkal könnyebben alakul ki egy megfázásból valamilyen komolyabb gyulladásos betegség.

Alapvetően három típusa létezik: a kézi ballonos, az elemes és a porszívós. Ez utóbbi nagyjából hungarikum, ha külföldi barátainknak beszélünk róla, borzadállyal vegyes rémülettel néznek majd ránk. Számos vegyes házasságban élő magyar anyuka mesélte el, hogy a férje kikészült, amikor a porszívós változatról hallott, és megtiltotta a használatát. Aztán az első komolyabb nátha után ők is megtértek.

Na de nézzük is milyen típusai vannak az orrszívónak

stockfresh 420499 bottle-of-nasal-spray-and-rubber-medical-pear-

A kézi, ballonos

Harminc évvel ezelőtt volt a hagyományos kézzel működő kék „műanyag cucli” vagy gumiballon, esetleg kézipumpás, ami leginkább az egér alakú filctollra hasonlított (ezt a fajtát még mindig lehet kapni). Van olyan ismerős, aki azt állítja, ha az ember ráérez a technikára, ez is működik. Itt fontos, hogy a másik orrlukat tényleg be kell fogni. Ez a változat azért a többség tapasztalata szerint nem jó semmire. Viszont legalább olcsó, nagyjából 300 forint körül már beszerezhető.

A hagyományos kézipumpás változat ugyan a váladékot nem szívja ki, viszont egy profi fotós, Eszter szerint, tökéletes a fényképezőgép ccd-jének tisztításához.

Az elemes és az elektromos

Aztán van az elemes/elektromos verzió. Ez hatékonyabb, mint a pumpás, és mellette szól, hogy sokkal halkabb a porszívósnál. Szívóereje is jóval kisebb, alapos sós vizes bespriccelés után egész pici babáknál szokták használni. 6 ezer forinttól indul, a felső határ a csillagos ég. Ebből a csoportból a legtöbben az elektromos Pesztonkát szokták dícsérni

Aztán van még egy típus, amiről egyik szerzőnk ezt írta: egzotikumként be tudok szállni Dani bébiorrszívójával, Graco márkájú kézi elektromos, kisebb teljesítménnyel, hogy ne szívja ki a gyerek agyát. Van hozzá 2 fej, az egyik az tényleg annyira pici, hogy akkor is jó volt, amikor 2 hetes korában használni kellett. Miniatűr alkatrészek, nincs hozzá segédeszköz, szívás tisztítani, viszont hatékony és puha a feje, hogy nehogy felsértse a minik orrát.

A porszívós

Magyarországon viszont egyértelműen a porszívós változat a legelterjedtebb. Az általam megkérdezett anyukák egyike sem használja az első változatot, a másodikat kizárólag csecsemőknél. Tíz anyukából egy viszolyog a használatától, a többiek viszont hálát adnak a kitalálójának. „Megkönnyíti az életet, gyorsabban gyógyul a gyerek és még olcsó is”. Ezek voltak a legtöbbet használt mondatok a szülőktől.

A porszívós orrszívó, bármennyire úgy is tűnik laikus szemmel, nem szippantja ki a gyerek agyvelejét és a szemét. "Mielőtt először a gyerek orrába dugtam volna, kipróbáltam magamon is. Tényleg nem veszélyes, inkább olyan tüsszentős, csiklandozós érzés" - mesélte az egyik porontyos anyuka. Használatánál arra érdemes figyelni, hogy ki kell tapasztalni, milyen erősre érdemes állítani a porszívót, hogy már eléggé szívjon, de még ne szippantsa össze a gyerek orrjáratát. Ezek általában 1300 és 2000 forint körül kaphatóak.

Ja, és fontos, hogy vannak olyan nagyon drága, nagyon intelligens porszívók (ismerős most egy Miele géppel járt így), amelyekkel nem használhatóak, mert a gép, ahogy megérzi a nyomás csökkenését, leállítja a szívóerőt, hogy kímélje a motort. Nevezett ismerős éppen ezért meglehetősen bosszúsan beszerzett egy 5 ezer forintos minimasinát is, kizárólag orrszíváshoz, a gyerekük imádja, és a sajátjának tekinti.

Kinek melyik vált be?

Mielőtt elindulna megvenni, olvassa el melyiket ajánlják az anyukák.

Az általam megkérdezett anyukák többsége az Arianna típusú porszívós orrszívót használja (1390 forinttól), mert olcsó, könnyű használni, és szinte bármelyik patikában megvásárolható. Van belőle üveg, műanyag, és ezek kombinációjából álló. Többen szavaztak még a Müller saját márkás termékére, és volt aki a teszkósat használja. Elterjedt típus még a Csöpi, a Porszi és a Pisze, ki erre, ki arra esküszik. Mindegyik orrszívó 2000 forint alatt beszerezhető, patikában, drogériában és hiperben is kaphatóak.

Az üveg változat mellett szólhat, hogy bátrabban sterilizáljuk, viszont egy kolleganőnk az első használat után eltörte, amikor elmosás közben koppant a kád oldalán. A műanyaggal ilyen gond nincs, viszont van, aki szerint ezek nem jól bírják a sterilizáló folyadékot. A többségnek ezekkel sem volt ilyen gondja.

Lefogni, nem lefogni?

Kezdő anyukaként az ember nem olyan dolgokról álmodik, hogy az üvöltő csecsemő fölött térdel, a gyerek fejét és karját a két lába közé szorítva, és így szabadon maradó két kezével egy porszívócsövet tuszkol az orrába. Aztán a legtöbbünknél eljön ez a pillanat, amikor választhatunk, hogy vagy az orrszívó, vagy asszisztálunk ahhoz, hogy a gyerek belefullajdon a takonyba.

Mert hát mit szépítsük, az orrszívást a legtöbb baba utálja, eleinte legalábbis mindenképp. Később aztán viszonylag nagy részük rájön arra, hogy utána sokkal jobb lesz, és már nem hadakozik annyira. Aki meg nem, az nagyon-nagyon hamar meg fog tanulni normálisan orrot fújni.

Szóval, általában - legalábbis eleinte - az a vége, hogy lefogni, mert a féléves gyerekek között még elenyésző számban vannak azok, akik ezt ellenkezés nélkül tűrik, hiába vetjük be az összes trükkünket, az először kiporszívozzuk anya orrát-tól az énekelek és bóhockodok, hogy elterjeljem a figyelmedet-ig. Nagyjából egy-másfél éves korra viszont egész sok gyerekkel el lehet jutni odáig, hogy már magának is hajlandó legyen használni.

Hogyan használjuk?

  • Bármelyik változatot is használja, mindenképpen lazítsa fel a váladékot tisztítás előtt bármilyen természetes tengervizes orrspray-vel. Ehhez mindkét orrlyukba be kell spriccelni, majd várni néhány percet. A gyerek a várakozás közben ne feküdjön háton, hogy a kicsorgó cucc ne befelé induljon!
  • Arra nincs szabály, hogy hányszor szívja le a gyerek orrát, de arra figyeljen, hogy az orrszívó használata is vérbőséget okoz a nyálkahártyán, amitől még jobban folyhat az orra, és így belekerülhetünk egy ördögi körbe. A gyerekorvos szerint náthánál mindenképpen érdemes reggel felkelés után, délutáni alvás és lefekvés előtt használni, aztán, ha nagyon szürcsög, akár többször is.
  • A porszívós változatnál ne fogja be a gyerek másik orrlukát, csak rosszabb lesz neki, és a cucc így is, úgyis kijön
  • A sós vízzel fellazított váladékot úgy érdemes kiszívni, hogy először az egyik, aztán a másik oldalnak állunk neki, majd az egészet ismételjük

Íme néhány vélemény az orrszívóról

„Egyszerű gyógyszertárban kapható, ha jól emlékszem talán 1190 forint volt. Abszolút jól használható, a lányok maguknak csinálták szemrebbenés nélkül. Ami negatívum talán, hogy mivel üvegből van, így szilikon gumi gyűrűk tartják/feszítik össze, ha összerakod takarítás után és ha nem teljesen száraz, könnyen szétcsúszik. Ami még para: a szilikoncsőbe megy a cucc és ott is marad, nehéz tisztítani.

„Elsőre ijesztő, viszont olcsó, praktikus és egészséges. Körülbelül 1500 forintba került, szóval még a pénztárcát sem viselte meg. Több fej van hozza, így több gyereket is szív(at)hatsz egyszerre. Szerencsére a gyerekek egy idő után rájöttek, hogy segít a levegővételben, így nem üvöltöttek többet a használatakor.”

56443682

„A gyerekek hamar megszokják ám, két éves Marcim simán egyedül szívja. Tehát olcsó, hatékony, könnyen kezelhető!”

„Egyáltalán nem elrettentő dolog, mint ahogy sokan félnek tőle. Az elején nyilván nem szuper, de ha megszokja a gyerek, vagy megérti miért jó, utána már ő jön és kéri. Örülnék ha felnőtt változatban is lenne. Simán meg lehet előzni vele a középfülgyulladást, leginkább akkor amikor a gyerek még pici és nem tudja hogyan kell orrot fújni. Egy baja van: nehezen tisztítható.

„Röviden és velősen: fogalmam sincs, hogyan maradhattak életben az előző generációk csecsemőként az orrszívó nélkül. De komolyan, amikor taknyos, olyan elképesztő földönkívüli-kolóniák élnek egy gyerek orrüregében, amiket néha még ezzel is nehéz kirántani onnan.”

„Könnyű használni de nehéz takarítani a középső szilikon részét. Mondjuk nehéz kiszárítani is, az elsőt azért dobtuk ki, mert bepenészedett. Viszont ez nem okozott akkora bonyodalmat, az egész körülbelül 1700 forintba került. A mostaniban két szívófej van, egyik Aliciáé a másik Arminé! Ármin lassan egy éve magától használja.”

„Én a teljesen műanyagosat használom. Szét nem szedem, mert baromi nehez szétrángatni, inkább a kádba lógatom a taknyos végét, a mosdócsapon beeresztem a vizet a másik végén, így elég meredek a víz útja, hogy kivigye a taknyot. Negatívum: sokszor ez is kevés, akkor bizony bele is kell fújni a porszívoba dugós végén, és még így is alig sikerül kirobbantani belőle a cuccot.”

Így tisztítsa a porszívós orrszívót

Sajnos az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy rohadt nehéz tisztítani. Sok trükköt meséltek az anyukák, íme néhány.

  • A legfontosabb szabály, hogy az orrszívót minden használat után AZONNAL el kell mosni forró vízzel, mert ha beleszárad a cucc, már szörnyű nehéz lesz.
  • A kádcsap általában megfelelő, az egyik (porszívó felöli) végébe jó erősen folyatjuk bele a vizet, akkor legtöbbször magával viszi a cuccot a másik végén
  • A legtöbb gyártmányhoz lehet kapni kis tisztítókefét, ez jól jöhet nagyon precízeknek
  • Amikor vége a náthának, mindig érdemes az orrszívót sterilizálni, és úgy eltenni
  • Ha a műanyag cső már nem maxiguszta, tegye a mosógépbe ruhák közé és indítson el egy sima 30-40 fokos mosást. Állítólag remekül átmossa a csövet.
  • Ha mégis beleszáradt valami, áztassa a csövet és a többi alkatrészt ecetben, utána forró vízzel mossa át, vagy:
  • Egy órán keresztül áztassa forró vízzel teli lavórban. (A nagyon elvetemültek vegyszereket is tesznek a vízbe, én viszont ettől eléggé ódzkodnék.)
  • Elmosás után igyekezzünk belőle a a legtöbb vizet kirázni, aztán valahova lógassuk fel, hogy kiszáradhasson, annyival is kevésbé tenyészik benne ez-az.

Milyen orrszívót használnak?

Oszd meg másokkal is!
Mustra