Miért hány egyfolytában Katalin hercegné?

A vészes terhességi hányás a fehér bőrű nők nagyjából egy százalékát érinti, ez az állapot nem keverendő össze a "normál" terhességi rosszullétekkel. Míg utóbbi kis kellemetlenség, amely idővel elmúlik, előbbi egy súlyos betegség, ami komoly veszélyt jelenthet a terhes nőre, és akár a magzatra is.

Biztosan jobb módját is el tudta volna képzelni Vilmos herceg és Katalin hercegné a terhesség bejelentésének, mint ahogy azt azt élet hozta, amikor Katalin vészes terhességi hányás miatt kórházba került.

157744710
Julian Parker

A hercegné terhességét nyilvánvalóan a világ csámcsogja majd végig, de ha nem került volna kórházba, legalább az első 12-14 hétben magukénak tudhatták volna a titkot, és elég lett volna bejelenteni akkor, amikor már látszik. Katalin viszont pechjére abba az egy százalékba tartozik, akik kikapják ezt a betegséget.

Ez az eset sokak figyelmét ráirányította hyperemesis gravidarumra, amelyet magyarul vészes terhességi hányásnak neveznek. Kiváltó okai ismeretlenek, esélyét növeli az anya fiatal kora, a túlsúly, és az ikerterhesség miatti, a szokásosnál is magasabb hormonszint, azonban úgy is bekövetkezhet, hogy ezek közül egyik sem áll fent.

A betegség jelenléte a terhesség 8. és 20. hete között jellemző, legintenzívebb tüneteket a 9. és a 13. hét között okoz, és néhány igazán szerencsétlen várandós nőnek az egész terhességét végigkíséri.

A betegség súlyossága szerint megkülönböztetnek enyhe, közepes és súlyos állapotot, azonban még a legenyhébb fajtájánál is bekövetkezhet a testsúly öt százalékának megfelelő fogyás, itt is szükséges lehet folyadék intravénás pótlására, azonban ezzel, és gyógyszerek segítségével az állapot kontrollálható.

Tünetek

Gyakori hányás, akár epe, vér hányása
Hirtelen súlycsökkenés
Fokozott nyáltermelődés
Kimerültség
Kiszáradás
Vitamin és ásványi anyag hiány
Alacsony vérnyomás

A súlyosabb, akár 5-20 százaléknyi fogyással járó esetekben mesterséges táplálásra is szükség lehet. A legsúlyosabb esetek annyira megviselhetik a terhes nő szervezetét, hogy a nő akár minimális tevékenység elvégzésére is képtelenné válhat.

Míg időben elkezdett, megfelelő kezeléssel még a legsúlyosabb fajtája is kordában tartható, kezelés nélkül a 20 százalék körüli súlyvesztéssel járó fajtája akár a magzat halálát, és az anya szerveinek károsodását is okozhatja, a felépülés pedig akár egy évet is igénybe vehet, úgyhogy aki a terhesség során a felsorolt tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

 Normál terhességi rosszullét  Hyperemesis gravidarum
Hányinger, időnként esetleg hányással Hányinger súlyos hányással, akár epe vagy vér hányásával
Nincs súlyvesztés, vagy nagyon kevés A fogyás a kiinduló súly öt százalékát is meghaladhatja
A hányinger a 12. hét után hamarosan abbamarad A hányinger jelentősen nem csökken a terhesség közepéig
A hányás nem okoz kiszáradást A hányás súlyos kiszáradást okozhat
A rosszullétek ellenére azért képes elegendő mennyiségű ételt és italt fogyasztani A rosszullétek miatt a szükséges mennyiségnél jóval kevesebbet képes fogyasztani vagy lent tartani
Oszd meg másokkal is!
Mustra