Mit ne csinálj, ha terhes vagy?

Amikor kiderül, hogy gyereket várunk, az is kiderül, hogy a következő hónapokban egy csomó mindentől el leszünk tiltva. Aztán minél többet olvasunk, minél több emberrel beszélünk, ez egyre szélsőségesebb mértékeket ölt, és a legtöbb terhes nő viszonylag hamar azon kezd el töprengeni, van-e dolog a világon, amiről nem bizonyította be valaki, hogy káros a magzatra.

Ne egyél ez, ne igyál azt, a tiltólista végtelen
Ne egyél ez, ne igyál azt, a tiltólista végtelen

Alkohol

Megosztó kérdés az alkoholfogyasztás, miközben számos kutatás bebizonyította, hogy a terhes nő legcsekélyebb alkoholfogyasztása is károsíthatja a magzatot, más kutatások szerint nagyon mérsékelt (heti 1-2 pohár) vörösborfogyasztás még nem árt, sőt. Annyi biztos, hogy a rendszeres, napi alkoholfogyasztásról érdemes leállni, kis mennyiségben is jobb kerüli a töményeket is.

Sokan még azt is fenntartással kezelik, ha az orvosuk azt mondja, időnként nyugodtan igyanak meg egy pohárka vörösbort vagy sört. Egy friss, a témában publikált kutatás például azt állapította meg, hogy még bőven az orvosok által engedélyezett mennyiségen belüli (heti 2 deci bor) alkoholfogyasztás is negatív hatással van a születendő gyerek intelligenciájára.

Dohányzás

Aki eddig dohányzott, most abba is hagyhatja. A terhes nő dohányzása mellett aztán tényleg nem szólnak érvek - a dohányosok legnagyobb sajnálatára. A passzív dohányzásra szintén figyelni kell, ne legyünk szégyenlősek, ha valaki nincs tekintettel másállapotunkra, és a közvetlen közelünkbe rágyújt. Akinek nehezére esik kibírni rágyújtás nélkül, gondoljon a gyerek és saját egészségén kívül arra, hogy elég komoly összegeket lehet így megspórolni, amit sokkal értelmesebb dologra is fordíthatjuk.

Kábítószer

Terhesen ne használjunk drogokat, ezt nem is fejtenénk ki bővebben. Még a könnyűdrogok is okozhatnak hiperaktivitást, figyelemzavart a gyerek öt éves korára.

Koffein

Ez is, akárcsak az alkohol, megosztja az orvostársadalmat és a közvéleményt. Számos kutatás vizsgálta már, hogy a koffein hogyan hat a magzatra. Az egyik álláspont szerint nem kell teljesen megválnunk a kávézós, teázós szokásunktól, de arra figyelni kell, hogy napi 300 mg koffeinnél, vagyis 2-3 adag kávénál vagy 5-6 csésze fekete teánál többet ne fogyasszunk.

És a nagy has még pohártartónak is jó
És a nagy has még pohártartónak is jó

Viszont egy, a nemrég a British Medical Journalban közzétett tanulmány szerint már nagyon kis mennyiség is koraszülést okozhat, és alacsonyabb születési testsúlyért lehet felelős. Ez szerintem egy tipikusan olyan helyzet, amikor mindenki maga dönti el, melyiket tudja elfogadni és mennyire akar, tud változtatni korábbi szokásain.

Gyógyszerszedés

Nem segíti a kismama tájékozódását, hogy még a szenteltvízre is az van írva, hogy várandós, szoptatós anyák használata előtt konzultáljanak az orvossal. Bár a legtöbb hétköznapi gyógyszer terhesen is használható, de pl az Aspirin a terhesség bizonyos szakaszaiban nagyon is tilos. Ezért ahogy megtudtuk, hogy gyereket várunk, beszéljük végig az orvossal, hogy a leggyakoribb betegségek (nátha, influenza, torokfájás, láz, hányás, hasmenés) esetén mit szabad, és mit nem. Ha olyan helyzet merül fel, amivel kapcsolatban nem kaptunk utasítást, kérdezzük meg az orvost.

A gyerek védelmében viszont a ló másik oldalára sem érdemes átesni, mert a lázas állapot például veszélyes a magzatra nézve is, ezért a lázcsillapítás nagyon is fontos, ne próbáljuk meg kibekkelni, hogy magától elmúljon.

Gyógynövények

Hiába a természet leányai a jótékony gyógynövények, a terhesség alatt lehetnek a magzatra veszélyes hatásaik. Például tipikusan ellenjavallt a közönséges vasfű, az őszi margitvirág, az aloé, a körömvirág, a rebarbara, a kutyabenge és a szennalevél, a fekete üröm, az ánizs, a fahéj és a rozmaring, mert olyan komoly következményekkel járhat gyógyteájuk elfogyasztása, mint a méhösszehúzódás, alhasi vérbőség vagy a hormonháztartás zavara. Mindig egyeztessünk orvosunkkal, ha gyógynövényes teát, fürdőt, krémet akarunk használni.

Aromaterápia

Korábbi aromaterápiás cikkünkben már utaltunk arra, hogy a kismamákra is nagyjából azok a tartózkodó szabályok vonatkoznak, mint a kisgyerekekre. Kerülni kell többek között a következő olajok használatát: fahéj, szegfűszeg, kámfor, izsóp, rozmaring, majoránna, kakukkfű, ánizs, zsálya. A teljesség kedvéért beszéljünk erről orvossal, vagy képzett aromaterapeutával.

Az édesgyökér

Az édesgyökér általában édességek, teák édesítőjeként és jellegzetes aromája miatt használják. Én gyümölcsteákban találkoztam már vele, és a gyerekkoromból ismert medvecukorban vagy más néven bocskorszíjban (fekete rugalmas gumicukor szerűség) fordul elő főleg. Egy finn kutatás azt figyelte meg, hogy a kismama heti 100g édesgyökér fogyasztásával megnövekszik az esélye, hogy gyermeke magatartásbeli és koncentrációs zavarokkal fog küzdeni, és az IQ-ja is alacsonyabb lesz.  A Katri Räikkönen vezette kutatócsoport szerint ez abból eredhet, hogy a glicirrhizin nevű vegyület lehetővé teszi, hogy az anya terhessége közbeni stressz hormonjai a méhlepényen keresztül átjussanak a magzatba.

Gyorséttermek, tartós és késztermékek

A gyorséttermi, félkész- és készételek ellen nem nehéz érvelni. Silány tápanyagok, rossz összetételben, túl sok zsír és só, ráadásul a bennük lévő mesterséges adalékanyagok, jó részéről azt gondolják, hogy lehetnek egészségkárosító, rákkeltő hatásai.

De ne legyünk teljesen elvakultak, az egyetlen bébinek sem fog megártani, ha néha lenyomunk egy sajtburgert, mert hirtelen ránktört a vágy. Ha valaki nem napi szinten fogyasztja ezeket, biztosan nem fog vele ártani, ha viszont minden nap ezeket esszük, és nehéz a lemondás, érdemes lehet felkeresni egy dietetikust, talán ő is tud mondani olyan érveket és módokat, amelyek változatásra sarkallnak bennünket.

Fogyókúra, méregtelenítés, kettő helyett evés

Lehet valaki bármilyen hiú, félhet attól, nehogy elhízzon, most mégis szigorúan tilos bármiféle fogyókúra, léböjtkúra, méregtelenítő kúra, hiszen erősen megterheli mind a terhes nőt, mind a magzatot. Még a gyümölcsnap és a vízhajtás sem ajánlott.

Ugyanakkor az a nézet is régen megdőlt, hogy a terhes nő egyen kettő helyett, így a 20-25 kilós hízás sem javasolt. A terhesség miatt egy nőnek átlagosan naponta 300 kalóriával kell többet ennie, ez nem túl, úgyhogy azért legyünk mértékletesek. A meghízás okozta pánik helyett próbáljuk meg már az elejétől kontroll alatt tartani éhségünket, kívánóságunkat, s törekedjünk a kiegyensúlyozott étrendre.

Toxoplazmózis

Macskát tartó terhes nők naponta körülbelül tizenöt kérdést kapnak: "és mit fogsz csinálni a macskával?" Ilyenkor ki-ki humora, vérmérséklete, stb szerint reagál kedvesen, türelmesen vagy éppen ingerülten.

A toxoplazmózis a magzatra veszélyt jelentő egysejtű, amelyet a közvélekedés szerint a macskáktól lehet elkapni. Ezért sokan meg is válnak kedvencüktől, amint kitudódik a terhességük, pedig nem lenne muszáj. A legtöbb régi macskás szervezete ugyanis már immunis erre, ezt amúgy egy vérvétellel lehet igazolni. Ha mégsem, összesen annyi a teendő, hogy a macskaalom körüli teendőket a terhesség idején más lássa el, és macskázás után se sunyuljuk el a kézmosást.

Nem, nem kell megszabadulni a bevált macskáktól
Nem, nem kell megszabadulni a bevált macskáktól

Jó tudni amúgy, hogy a macskaalom mellett a nyers hús (tatár bifsztek vagy nyers fasírthús kóstolása) és a szennyezett föld (virágföld, zöldségek) is lehetnek fertőzöttek. Ezek ellen pedig úgy lehet védekezni, hogy jól megmossuk a zöldségeket, nem kóstolunk nyers húst, és kesztyűt húzunk kertészkedéskor.

Lisztéria, szalmonella

A lisztéria egy olyan baktérium, ami az anyát megbetegítve a magzatot is károsíthatja. És bár a lisztéria antibiotikummal kezelhető, de mivel ételmérgezésre, influenzára jellemző tünetekkel jár, nem egyszerű gyorsan diagnosztizálni. Nyers, pasztörizálatlan tejben, tejtermékekben (feta, camembert, brie, ricotta), kolbászfélékben, nyers húsban (tatár bifsztek), majonézben, több mint 24 órája tárolt ételekben, illetve kagylóban, tenger gyümölcseiben a leggyakoribb az előfordulása.

A nyers tojással készült ételek, főleg melegebb időszakban, vagy a télen melegen tartott lakásban elöhagyva szalmonellásak lehetnek. Kerüljük a főzés, sütés nélküli tojásos krémeket, süteményeket, illetve jó tudni, hogy a szalmonella ellen a tojás alapos héjlemosásával védekezhetünk.

Higany a halban

Bár a mai táplálkozástani ajánlások szerint a tengeri halak rendszeres fogyasztása különösen jótékonyan hat a szervezetünkre, mégis a szennyezett tengervízben lubickoló halak nehézfémeket, pl.: higanyt halmozhatnak fel, ami a terhes nőbe jutva magzatkárosítást okozhat. A nagyméretű halakra inkább jellemző, hogy higannyal szennyezettek, ezért inkább a kisebbeket vagy nem ragadozókat részesítsük előnyben,  úgy mint a szardellát, heringet, lazacot, de javasolt ilyenkor az édesvizi pisztráng is. A tonhal és a makréla például azért nehéz ügy, mert nehézfém tartalmuk a fogási helytől függ. Angolul beszélőknek ezt a listát érdemes böngészniük.

Termálfürdő, szauna

Igen, a terhesség alatt sajnos - elvileg - kerülni kellene a forró vizet és szaunát is. Először is, a túl meleg vízben felhevül a magzatvíz, és ez nem jó. A másik, hogy a melegtől begörcsölhet a méh, s méhösszehúzódás, legrosszabb esetben még vetélés is előfordulhat. Régen a nők forró vízben való üldögélése magzatelhajtásként is funkcionált. És ellene szól még a fertőzésveszély is, hiszen a meleg víz kiváló táptalaj a különféle baktériumoknak, és főleg a szülés előtti hetekben-hónapokban a vékony vagy már kinyílt méhszáj fokozottan fertőzésveszélynek van kitéve. (Van, aki ez ellen tamponnal védekezik, ami azért távol van a tökéletestől)

De be kell, hogy valljuk, porontyos körökben is van olyan, aki szinte végig úszott két terhesség alatt is, és minden úszás előtt szaunázott is egy kicsit. Más meg rendszeresen kádfürdőzött, mert úgy érezte, erről már végképp nem tudna lemondani. Úszás előtti szaunázásnál azért mindenképpen legyünk óvatosak, üljünk inkább legalul, ne vigyük túlzásba, és igyunk nagyon sokat, előtte, közben, és utána is. És ami nagyon fontos: nyitott méhszájjal már tényleg ne kísérletezzünk fürdőzéssel!

A távol-keleti, afrikai utazás

Főként a maláriától veszélyeztetett térségeket, és a hepatitisz különféle formáinak gyakori előfordulási helyeit nem tanácsos terhesen látogatni. A betegségek elleni védőoltást a terhesség alatt csak végszükség esetén szokták beadni, ezek nélkül azonban nem szabad elutazni. Másik ellenérv, hogy ezekben az országokban könnyen előfordulhat, hogy a nálunk megszokott egészségügyi felkészültséggel, és felszereltséggel sem fogunk találkozni.

Veszélyes sportok helyett lazázzunk

A sportok közül a fokozottan sérülésveszéllyel járó sportfajtákat  mellőzni kell egy időre, hiszen például a lovaglás, a síelés, a hegyi kerékpározás és a csapatsportok tőlünk függetlenül is okozhatnak balesetet, akármilyen profik is vagyunk.

Ejtőernyőzés helyett érdemes valami visszafogottabb sportot választani
Ejtőernyőzés helyett érdemes valami visszafogottabb sportot választani

A búvárkodás tilos, hiszen túl nagy nyomás terheli a magzatot, elég rizikós. Inkább most tornázzunk, sétáljunk, ha bírjuk, kocogjunk, ússzunk, próbáljunk ki óvatosabb mozgásformákat.

Szolárium

A mai szépségideálhoz hozzá tartozik a szép, barna bőr, azonban a terhesség alatt mind a szoláriumot, mind az erős természetes napfényt kerülni kell. A megváltozott hormonháztartás miatt a pigmentszabályozás is változik, és könnyebben szerezhetünk májfoltokat, szeplőket, csúnya bibircsókokat. A barnaságimádók gondoljanak arra, hogy már hányszor kimondták, a túlzott napfény vagy szolárium használat megnöveli a bőrrák előfordulását, és nagyon öregítik a bőrt.

Mérgek a lakásban

A háztartásunkban előforduló tisztító szereket mostantól kezeljük fenntartásokkal. A vegyszerek bőrön keresztül és belélegezve méregként működnek, és veszélyeztetik mind a saját, mind a magzatunk egészségét. Keressünk természetes tisztítószereket, mint például szódabikarbónát, ecetet, mosószódát, és ezzel nemcsak egészségünket óvjuk, hanem a környezetet is, és már profik leszünk ebben, mire megszületik a gyermekünk.

Röntgen

Lehetőleg ne röntgeneztessük meg magunkat! Ha mégis muszáj lenne, mindenképpen mondjuk el a röntgenező orvosnak, hogy gyereket várunk!

Oszd meg másokkal is!
Mustra