Töklámpás szezon: a legmenőbb ötletek

Szoktak a gyerekkel tököt faragni? Mi szoktunk, bár az én képességeimmel és szerszámaimmal csak a legegyszerűbb formákra futja, még így is minden évben büszkén pakolgatjuk a tököket a bejárati ajtó elé. Kézügyesség és profi tökfaragó szerszámok nélkül (igen, természetesen ehhez is lehet venni a célra dedikált készletet) az egyszerű fejek mellett érdemes még a pöttyös dizájnra rámenni, én tavaly a férjem fúrógépét vettem kölcsön a pöttyözéshez, nagyon gyorsan igazán látványos eredményre jutottunk.

De a tökfaragást sokan művészi szintre fejlesztették, hoztunk egy galériát, ebből lehet inspirálódni, hogyan is csinálják ezt a nagyok.

A tökfaragás nem bonyolult ügy, néhány apróságra érdemes odafigyelni.

1. Töklámpásnak általában a kerek tököket használják, de dolgozhatunk a kanadai, hosszúkás fajtával is, csak abból a kalap levágása után nehezebb kikapirgálni a belsejét. A tökök kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy olyan darabokat vegyünk, amik viszonylag stabilan állnak a lábukon, különösen fontos ez akkor, ha nem a kerek, hanem a hosszúkás fazont faragjuk.

2. Egyszerű lámpás készítésénél próbáljunk meg minél magasabban vágni, hogy elegendő hely maradjon a tök belsejében, így a beletett mécses nem fogja elégetni a kupakot.

3. Ha elég nagy a tök, érdemes nem teamécsest beletenni, hanem az eggyel nagyobb, általában piros, hengeres alakú műanyag tokosat, ez sokkal tovább ég, és a szél is kevésbé fújja el. Tegnap ezt a fajtát 29 forint/db áron láttam egy hiperben.

4. Sajnos a tökök egy idő után (egy hét-tíz nap) megadják magukat. Jobbik esetben csak összepunnyadnak, rosszabb esetben elkezdenek vadul penészedni/rohadni belülről. Ezt nem igazán lehet elkerülni, de a romlás késleltethető, ha a tök belsejét igyekszünk tényleg nagyon alaposan kikaparni. Ha már nagyon rútak, mehetnek a kukába, és jöhet egy második menet. Tapasztalataim szerint a különböző bűvészkedések nem jók semmire, de ha valakit megnyugtat, kezelje a tök belsejét Domestossal, vazelinnel, stb.

Update: emailben kaptuk olvasonktól az alábbi linket, érdemes megnézni, mit faragott ki édesanyja tavaly! Várjuk a hasonlóan jól sikerült darabokat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra