no

Ha nem jól beszél, mozogjon!

Amikor a gyerekünk kortársak közé kerül, szülőként tudatosan és/vagy tudat alatt hasonlítgatjuk másokhoz. Így szembesültem először én is azzal, hogy a gyerekem nem tud olyan finoman, összehangoltan mozogni, mint a többiek, vagy éppen nem beszél olyan jól, mint ők. Ezt később a bölcsődében is jelezték, és külön foglalkozott a kisfiammal egy logopédus és egy mozgásterapeuta is.

stockfresh 874243 child-in-a-swimming-pool sizeM

Azon kívül, hogy tudtam, járnak hozzá, ennek részleteiről és az esetleges otthoni vagy egyéb fejlesztési lehetőségekről, teendőkről semmiféle tájékoztatást nem kaptunk, csak azt kérték, menjünk el a nevelési tanácsadóba. Mivel itt nem láttak különösebb bajt, csak enyhe lemaradást, ők is csak futólag említettek egy alapítványt, amely fejlesztéssel foglalkozik. Így magam kezdtem el utánajárni, mik a lehetőségek.

A mozgásterápiák igen sokrétűek, ezért egy sorozatot szentelünk nekik, ebben többek között a következőket fogom bemutatni elérhetőségekkel: HRG, Ayres-terápia, TSMT, Delacato-terápia.

Sokat olvastam a mozgásról mint egy olyan terápiás eszközről, amely nemcsak magát a mozgást, hanem mentális és viselkedési képességeket is képes fejleszteni, ezért ebben az irányban kutakodtam. Különféle súlyosságú esetekre találhatunk mozgásterápiákat, melyekben az a közös, hogy azt vallják, a mozgásos feladatok során az agy olyan összetett tevékenységeket végez, amellyel mintegy beérik, fejlődik, ez pedig minden más képességre, akár a beszédre, a szobatisztaságra, kapcsolatteremtésre vagy a koncentrációra is kihat. Logikusnak tűnő, kutatásokkal is alátámasztott elvek ezek.

HRG (Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika)

Ez egy kilencvenes években levédett, langyos vízben végzett terápia, magyar szabadalom. A gyermek a foglalkozások megkezdése előtt minden esetben egy idegrendszeri és mozgásos felmérésen vesz részt – legyen 3 hónapos vagy 5 éves –, hogy megállapítsák, mely területeken van elmaradás, és a mi a fejlesztés iránya. A hasonló képességű gyerekek kerülnek egy csoportba, hogy könnyebb legyen összehangoltan, azonos tempóban haladni.

A foglalkozások vagy egyénileg, vagy kis csoportban zajlanak, ahol a terapeuta gyakran énekkel, mondókával kíséri a játékokat és a feladatokat. Ez a módszer jól illeszkedik a 6 év alattiak érdeklődéséhez, így nagy eséllyel könnyen feloldódnak és a feladatokra figyelnek. A kezdő csoportokban a szülő is a vízben van, segíti a gyereket.

A HRG terápia szenzoros és motorikus képességeket fejleszt, javítja a koncentráció- és feladatmegoldó képességet, tehát segíthet megkésett beszéd- és mozgásfejlesztésben, figyelemzavar esetén, értelmi fejletlenség esetén. Ezek a foglalkozások csak részben hasonlítanak az úszásoktatáshoz, inkább játékos vízi tornát kell elképzelni. A HRG-t legtöbb esetben beutalóval is igénybe lehet venni, ez esetben olcsóbban jövünk ki, mert kapunk TB támogatást. Egy táblázatban összegyűjtöttem, hol érdemes érdeklődni, milyen körülbelüli árakra számítsunk. Az adatok döntően internetes forrásból származnak.

 Település  Gazdaszervezet  Oktatás helyszíne  Árak
Budapest  BHRG Alapítvány Radnóti Tanuszoda (1137 Bp., Radnóti M. u. 35.) 30 perc 1800 Ft 45 perc 2700 Ft 60 perc 3500 Ft (beutaló nélkül +800Ft)
Budapest  Örökmozgó Alapítvány Dagály strand (13. kerület) Aquaworld (4. kerület) havi bérletes rendszer, kb. 8-12 000 Ft (heti 1 alkalom)
Budapest  Örömtánc Alapítvány n.a. 1 alkalom 1200 Ft
Veresegyház  Árnyas Alapítvány Árnyas Tanuszoda 2500 Ft/alkalom
Göd/Vác  Játszoda Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület Vác Tanuszoda (Honvéd u. 7.) 3000 Ft/60 perc
Szentendre  Misku-Horváth Ágnes V-8 uszoda n.a.
Eger  Paraaqua Alapítvány Balassi Bálint Általános Iskola n.a.
Pécs  Kisgyermek Szociális Intézmények Fészek Gyermekotthon és Bölcsőde Az intézményekbe járó bölcsődéseknek ingyenes
Kaposvár  Vadvirág Alapítvány n.a. Heti 1 alkalmas havi bérlet 2500 Ft/hó Heti két alkalmas 4000 Ft/hó Beutaló nélkülieknek az ár a duplája.
Szekszárd Egy lépés alapítvány n.a. n.a.
Miskolc  Lévay Centrum n.a. 1200 Ft/alkalom
Békéscsaba  Napraforgó Gyermekrehabilitációs és Információs Centrum n.a. n.a.
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra