Komatálat a friss anyukának

Miközben nálunk is egyre inkább hódít a Baby Shower meg a tejfakasztó, elfelejtkeztünk egy legalább ennyire jó, a szüléshez kapcsolódó régi szokásról, a komatálról. Baby Shower helyett komatálat a friss anyukáknak!

tk3s 5304371-1600x2400

Egyre divatosabb nálunk is az angolszász kultúrából importált Baby Shower, vagyis a Babaváró/babaköszöntő, és ennek  férfias alternatívája, a tejfakasztó buli. Az előbbiről már korábban írtunk, lényege, hogy még a szülés előtt a terhes kismama főként nőnemű rokonai, barátnői körében ünneplik. Ha a kismama nem babonás, ajándékokkal kedveskednek neki, de hogy ne csak erről szóljon, játékos feladatokkal színesítik a napot. Azoknak jó lehet, akik már előre tudják, hogy nem akarnak az első időszakban vendégeket fogadni, inkább a baba körüli teendőkre, összeszokásra koncentrálnak, meg azoknak is, akik ettől várnak egy utolsó csajos bulit, vagy netán egy halom ajándékot.

A „tejfakasztás” már tipikusan férfi program, melynek lényege, hogy a friss apuka szintén baráti körben, ivászattal ünnepli meg a család gyarapodását. Elmeséli a szülést, milyen a kisbaba és remélhetőleg jó időre visszavonul az éjszakai életből (akinek nem inge, ne vegye magára), és otthon segít inkább. Mindkettő középpontjában a születés, a szülővé válás áll, mindegyikben meg  lehet találni a szépet és a praktikumot, s aki akarja, ellenvéleményt is könnyen talál, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy figyelmetekbe ajánljak egy nagyon kedves és valóban hasznos, szintén a téma köré szerveződő magyar szokást, a komatál intézményét. Mert nem kell mindig messze menni, ha jó dologról van szó.

Mi az a komatál?

A komatál a koma vagyis a keresztszülő nevéből ered, s egy olyan ősi hagyomány, amely levetkőzve vallási köntösét inkább a barátság szentségét, a figyelmességet és a segítséget jelenti. A komatál eredetileg az egynemű barátok, szerelmesek és keresztszülők küldte bőségtálat jelentette, hagyományosan mindig páratlan számú fogásból állt, de ma már senki sem számolja. A régi szokás szerint az elsőt és az utolsót a komaasszony (keresztanya) készítette el. A többit, ha volt ilyen, más rokonok, barátok, ismerősök vitték.

50688875
Time Life Pictures

A lényege az volt, hogy finom, tápláló, ételeket (pl.: húsleves, gulyás, pörkölt, lángos stb.), lekvárokat, tojást, kenyeret, bort vagy más italt tartalmazó tálat, kosárkát vittek ajándékba, hogy a friss anyuka kellően ki tudja pihenni magát. Az ellátás mellett ne kelljen főznie a családra, laktató és bőséges ételekkel, italokkal legyen ellátva, így hamar visszanyerje erejét, sok és jó teje legyen, miközben a család többi tagja se haljon éhen. A szokás és az illem azt kívánta, hogy a komatálat az kóstolja meg először, aki hozta, s együtt, az egész család ő előtte fogyasztotta el. Ma már nem hinném, hogy bárki ragaszkodna ehhez. Az illendőség szerint, ha valakitől kaptunk komatálat, amint alkalom adódik (szülés, betegség), viszonozni kell. Ha nem várható hasonló szituáció, akkor másként segítsünk.

A mi családunkban, ismeretségi körünkben az a jellemző, hogy a szülés után valamelyik közeli női családtag (általában az egyik újdonsült nagymama, testvér) pár napot, hetet tölt a családnál, s mindenben, amiben tud, segít. De – tapasztalatból mondom – nagyon gondoljuk meg, hogy ez a megoldás jár-e annyi előnnyel, mint hátránnyal, hiszen főleg elsőgyerekes szülőknél a bizonytalan, fáradt, friss anyuka érzékeny lelkének nem minden esetben tesz jót egy folyton tanácsokat, ötleteket szóró „segítő” családtag. Egy nem összeillő páros korábbi jól működő kapcsolata is meginoghat egy ilyen helyzetben. Kevésbé „rámenős megoldás”, ha a nagymamák, lánytestvérek segítenek abban, hogy az első egy-két hétben felváltva főznek az újdonsült családra, és odaviszik az ételt, ám nem költöznek oda, így jelenlétükkel nem terhelik a friss szülőket.

tk3s hungarian goulash015
Mark H. Milstein

Akinek amúgy sincs ilyen lehetősége , legyen proaktív, és barátnőket, ismerősöket egybefogva szervezhet komatál rendszert, vagy csak egyszerűen besegíthet éppen hamarosan szülő barátnőjének, szomszédjának, így valószínűleg majd számíthat az ő segítségükre is, ha nála lesz aktuális.

Komatálat mindenkinek!

Piliscsaba domboldalán Garancstetőn pár éve felélesztették ezt a régi hagyományt (konkrétan Róbert Nóra fejéből pattant ki az ötlet, de Bisztriczky Fruzsina hamar csatlakozott a szervezésbe), s a boltoktól eléggé elzárt településen a helyi újdonsült anyukák családját a kórházból hazatértük után egy-két hétig a falu asszonyainak serege látja el bőséges, vacsorára is elegendő komatállal. Mindezt ingyen, szívességből, persze, ha már nagyobbak a gyerekek, ők is ugyanígy járnak el az utánuk szülő anyukák esetében, így a körforgás folyamatos.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek