Terhesnapló: ha hánysz fiú lesz! ...vagy lány

Amikor gyereket vár az ember, az első kérdés általában a gyerek nemére vonatkozik. Nincs ez máshogy terhesnaplónk írójával, Katával sem.

stockfresh 1219619 newborn-babies sizeM

Tizedik hét: juhé, kevesebbet hányok - rókakomáék általában az odújukban maradnak. Csak néha bújnak elő és környékeznek meg. Akkor sem erősen, viszont hosszan. Félsiker.

Súly: híztam 60 dekát. Pánik. Nem vagyok cicababa, aki állandóan a mérleget nyüstöli, de ez akkor is soknak tűnik, hiszen maga a gyerek még csak pár grammos, a magzatvíz, a köldökzsinór és a kialakuló méhlepény sem nyomhat ennyit. A legutóbbi terhesgondozáson az egyik ismerősömet leszidták, mert a 37. héten már 13 kiló plusz volt rajta. Oké, tudom, hogy a kiinduló súlytól sok minden függ, de ő inkább átlagos volt a várandóssága előtt, semmiképpen sem túlsúlyos.

A család: mindenki azzal fáraszt, hogy mi lesz a neme. A nagyszülők szerint csak lány lehet. A dédnagyszülők szerint kizárólag fiú, hiszen lányunk van már. Az apjának mindegy, csak egészséges legyen. Vele értek egyet, mert sajnos láttunk rossz példákat a közvetlen környezetünkben. Az egyik barátnőm közölte, hogy a kínai fogamzásnaptár szerint csak lány lehet. Az inga viszont, amit a pocakom fölé tartottak, előre-hátra leng ki, vagyis fiút jelez. Ha körözne, akkor lenne lány, de köröket nem ír le. Az inga mellesleg érdekes dolog: ha a csuklód fölé tartasz egy arany nyakláncra felfűzött arany gyűrűt, akkor megmutatja, hány gyereked lesz és milyen nemű. Amikor anno még benne volt nálunk a pakliban az örökbefogadás, ez jött: lány (körkörös mozgás), fiú (előre-hátra) és egy értelmezhetetlen valami. Amikor lemondtunk az örökbefogadásról és újra próbáltam, akkor csak lány és fiú jött ki, harmadik körben nem mozdult az inga. Próbáld ki magadon, kíváncsi vagyok, nektek bejött-e. A megérzésem mindenesetre azt súgja, hogy ezúttal fiunk lesz.

stockfresh 601692 pregnant-women-awaiting-baby-boy-and-baby-girl

Vannak tudományos és kevésbé tudományos elvek is, amire támaszkodhatunk. Czeizel Endre elmélete nagyon leegyszerűsítve: ha peteéréskor szeretkezünk, nagyobb az esély a fiúra, ugyanis a fiúért felelős X-kromoszómájú spermiumok gyorsabbak, viszont nem túl hosszú életűek. Ha peteérés előtt szexelünk három-négy nappal, inkább lányunk lesz, az Y kromoszómájúak ugyanis lassabbak, de sokkal tovább maradnak életben. Az első gyereknél bejött ez a módszer. Mellesleg ugyancsak a genetikus szakember szerint fogamzáskor 100 lányra, 120 fiú esik, tehát ez azt jelenti, hogy a korai magzati életet sok fiú nem éli túl. Születéskor már 100 lányra 106 fiú esik, ami 20 éves korra kiegyenlítődik, akkor már  100 férfire 100 nő jut.

Az egyik ismerősöm Amerikából rendelt tesztet, ami már az első hetekben kimutatta, hogy kislányt vagy kisfiút hord-e a szíve alatt. Pechükre kukacost mutatott és az is lett a gyermek. Azért pechükre, mert már négy fiuk volt és azt mondták, tesznek még egy kísérletet a lányra. Végül örökbefogadtak egy kiscsajt.

Ha nem akarunk tesztelgetni, márcsak azért sem, mert ehhez csík nem kapható kis hazánkban, hagyatkozhatunk a népi babonákra. Állítólag, ha az anyuka stresszes életmódot folytat, lányt szül. Ha csúcsos a hasa, kisfiú várható, ha kerek, akkor kislány, de a terhesség alatt felszedett kilók is árulkodóak lehetnek. A csípőre és fenéktájra rakódott párnácskákból arra következtethetünk, hogy lányunk születik, ha a hasunk felső részére hízunk, fiú. Ha savanyút vagy sós ételeket kíván a nő, fia, ha édeset, lánya lesz. Erről csak annyit, hogy én az édesszájú anno csokira, süteményre rá sem bírtam nézni, csak hasra híztam és lányom született.

stockfresh 337781 baby-shoes sizeM

Most bezzeg táblaszámra termelném be a csokoládét. Ugyancsak fiút jelez, ha a lábamon gyorsabban nő a szőr (nem tudom, nekem állandóan gyorsan nő), illetve, ha száraz a kezem, ami szintén télen-nyáron igaz, hiába kenegetem a legjobb krémekkel, véresre reped. Lányra utal, ha nem vagyok olyan szép, mint egyébként (van nő, aki mindig szépnek látja magát?) és ha vörösen csillog a hajam (a festék csodákra képes).

De meséljetek, nektek mi a tapasztalatotok, miből következtettetek arra, hogy fiatok vagy lányotok lesz-e, bejött-e a jóslat. Annak is örülnék, ha azt megírnátok, hogy az ultrahang mikor mutatta ki a magzat nemét, ugyanis nem tudom, hogy elő merjek-e hozakodni ezzel a 12. heti vizsgálaton...

Kata

Oszd meg másokkal is!
Mustra