no

Mennyi alvás kell egy gyereknek?

Ha egy gyerek nem alszik eleget, morcos, fáradt, nyűgös és kezelhetetlen lesz – és simán lehet, hogy jóval korábban ébred a megszokottnál. Pedig könnyen el lehet kerülni ezeket a nyűgöket – csak kitartás kell hozzá, meg egy csipetnyi tervezés.

tk3s 1234314

Nem könnyű eldönteni, mennyit is kellene aludnia a gyereknek. Ha abból indulunk ki, hogy minden gyerek más, így más az alvásigényük is, nehezen lehetne meghatározni az ideális mennyiséget. De ahogyan az elmúlt időben több kísérlet is rámutatott, az alvásban azért eléggé hasonlóak vagyunk.

A gyerekek többsége kevesebbet alszik, mint amennyi a szellemi fejlődéséhez szükséges lenne, ami azért hátrányos, mert ezt az alváshiányt nem lehet később bepótolni - állította az egyik tanulmány.

Ennyit kell aludni

3-5 éves korig: 11-13 óra/nap.
5-12 éves korig: 10-11 óra/nap.
Serdülők: legalább 9 óra/nap.

(A serdülőkkel kapcsolatban makacsul tartja magát a tévhit, hogy 7-8 óra alvás is elég nekik. Hát nem. Ők a legkialvatlanabbak az iskolások közül.)

Az alváshiány torzítja a kisiskolások teljesítményét a nyelvi ismeretekben, nyelvtanban és helyesírásban, illetve a szövegek rendszerezésében és megértésében. Vannak olyan alapvető készségek, amiket ha alváshiány miatt nem tud egy gyerek rendesen elsajátítani, akkor minden tantárgy tanulásakor hátrányba kerül - jegyezte meg egy spanyol kutatócsoport.

Általánosságban elmondható, hogy majdnem mindegy, mikor megy a gyerek aludni, ha a napi rutinjában megvan a megfelelő mennyiségű alvásidő. Amennyiben viszont a gyereknek korán kell kelni óvoda, iskola vagy más elfoglaltságok miatt, rögtön bukik a későn fekszik-későn kel gondolkodás.

A felmérések szerint a késői fekvés vagy azért van, mert a szülők fáradtak az esti alvás kiharcolásához, vagy pedig mert szeretnének reggel/este némi plusz időt együtt tölteni a gyerekkel. Amivel tulajdonképpen nincs is semmi baj, csak figyeljünk arra, hogy ha a gyerek ezt szokja meg, számára kínszenvedés lesz az iskola miatti hajnali kelés.

Az is fontos, hogy ha segítesz a gyereknek a helyes alvási szokások kialakításában, és ráveszed arra, hogy megfelelő mennyiséget is töltsön az ágyban, nagyban hozzájárulsz ahhoz, hogy a gyerek mindenben egy picit sikeresebbé váljon.

Hogyan növeld az alvás mennyiségét?

- egyszerre legfeljebb 15 perccel told el, átlag 3-4 naponta

- mivel a fény erőteljesen befolyásoló tényező, este sötétíts amennyire tudsz, reggel pedig engedd be a korai napsugarakat!

- lassítsd le a gyereket alvásidő felé közeledve: kerüld az ugrálós-hangoskodós játékokat, helyettük inkább olvassatok, halkan énekeljetek vagy kirakósozzatok!

- a rituálék itt is nagyon fontosak: ha megvan a napi rutin, könnyebb lesz az egész procedúra.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra