Így lehet biztonságos a karácsony gyerekkel

Fotó: Glenn Waters
Fotó: Glenn Waters

Amint a családunk létszáma plusz egy fő lett, a karácsonynak egészen más oldalát ismertem meg. Újra legalább olyan izgatottan készülődöm, tervezgetek, mint amikor én voltam kisgyerek, és alig várom, hogy Szenteste legyen. De most már szülőként kell viselkednem, vagyis felelősen kell szervezkedni, hiszen egy kisgyerekre számos veszély leselkedik még a saját otthonukban is.

Vegyük szépen sorra, mire figyeljünk, hogy az ünnep valóban a békesség és az öröm jegyében teljen, és ne egy rossz emlékként vésse be magát emlékeinkbe.

Vásárlás

Én speciel ki nem állhatom a tömeget, utálok tolongani és irtózom az ideges eladóktól. Emiatt már egy ideje próbáljuk úgy összehozni az ajándékokat és a nagybevásárlást, hogy megússzuk ezeket a kellemetlenségeket. A jó időzítés és gondos haditerv csodákra képes. A 2 és fél évest mindig mindenhova vinni szoktuk, de sokszor az utána való rohangászás, mondjuk egy könyváruházban, miközben sorban dobálja le a könyveket, enyhén szólva fárasztó. Talán ő élvezi, de mi és az eladók nem nagyon.

Emiatt amit lehet, előre megrendelek az interneten, és csak beugrok, átveszem és már vége is. És sokszor még olcsóbban is jövök így ki. A nagybevásárlást általában az esti órákban intézzük vagy a piacon hétközben, ilyenkor valamivel elviselhetőbbek az üzletek, gyorsan lehet haladni. A gyorsaság alap, mert ha időzünk, nagyobb eséllyel jön az unatkozás, a hiszti és a pakolás.

A karácsonyfa

Hogy mű vagy igazi, mindenkinek a maga döntése. Ami mindegyik esetében egyformán fontos, az az, hogy megfelelően legyen rögzítve, nehogy magára rántsa gyermekünk. Az élő fenyőfa tüskéi megbökhetik a kicsiket, ezek között is az ezüstfenyőt említik, mint különösen bökős faját, de a lehulló lucfenyő tüskéiben való kúszás-mászás sem lehet valami jó. A fenyőválasztáskor esetleg kérjük ki az árus véleményét, mit ajánl kisgyerek mellé.

Díszek

A fenyőfát a Szenteste napján karácsonyfává varázsoljuk mi, közösen vagy a Jézuska, ahogy akarjuk. Az eddig használt csillogó-villogó üveggömböket pár évre hagyjuk pihenni dobozukban vagy ajándékozzuk el, mert senki nem vágyik arra, hogy a gyerek beleharapjon vagy leejtse. A balesetveszély megint csak jelen van. Ami megnyugtató, hogy egyre több helyen kapni meglepően élethű és ízléses műanyag gömböket, de a természetes alapanyagú díszek is szépen mutatnak. A lelkes kreatívok készíthetnek házilag is egyszerű, de nagyszerű díszeket, pl. pattogatott kukoricából, színes papírból, százaz tésztából, szalmából, fenyőtobozból, diófélékből, textilből, mézeskalácsból, vagyis lényegében bármiből.

Fotó: Murilo Cardoso
Fotó: Murilo Cardoso

A fényfüzér kiválasztása még ennél is komolyabb kérdés. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság még szezon előtt elkezdte felmérni a piacot, és kiszűrni a veszélyes termékeket. Ôk a fogyasztóknak azt tanácsolják, csak megbízható kereskedőtől vásároljanak, s csak akkor vegyék meg az égőket, ha azon megtalálható a CE jelölés, ami az uniós és hazai szabályoknak való megfelelés védjegye. A kültéri izzóknál az IP rövidítés mellé minimum egy 1-es szám kell, még akkor is, ha rá van írva, hogy kültéri. Vegyük nagyon komolyan ezeket a jelöléseket, mert a csillogó fények nagyon vonzóak a gyerekek számára, és egy biztonságos fényfüzér áramütést is okozhat, de ki is gyulladhat a lakás.

Ajándékok

A gyermekünk a szemünk fénye, mondani sem kell. Éppen ezért mindig lelkiismeretesen, körültekintően vásároljunk számukra, ne vegyünk bóvlit, ami hamar szétesik, mert sokszor ezek az olcsó termékek még életveszélyesek vagy egészségkárosítóak is lehetnek. (Az NFH honlapján megnézhetjük a visszahívott termékek listáját). Számos fogyasztási cikk és gyermekjáték, bicikli van feltüntetve, melyeket veszélyesnek tartanak, és kivontak a forgalomból (erről cikket is írtunk már, itt olvashatod).

Pár fontos jelölés

A CE jelzés feltétlenül legyen rajta a játékokon, ami a már említett szabályok betartását jelzi.

A gyerekek 3 éves kor alatt különösen szeretnek megkóstolni, megrágni mindenfélét. Ezt teszik a játékokkal is, emiatt csak olyat vásároljunk -és erre kérjük a rokonokat is-, amelyikek nem szedhetők szét apró darabokra, és amelyek nem tartalmaznak mérgező anyagokat.

A szúrós szagú műanyagok, cipők, ruhák (tipikus kínaibolt-szag) ftalátot tartalmaznak, ne vegyük meg őket. A műanyagok között is vannak jók és rosszak: a 2 (PE-HD), 4 (PE-LD), 5 (PP)-ös szám a háromszögben jöhet, az 1-es (PET), a 3-as (PVC) és a 7-es (PS) nem.

A gyerekek nem feltétlenül csak a feltűnő színű játékokat szeretik, a natúr fából készült kockákat, kirakókat kifejezetten kedvelik, a mérgező anyagok elkerülésének érdekében ha lehet, inkább vásároljunk ezekből.

A csomagolás, az ajándékok kibontása még egészen piciknél is élményszámba megy, akkor is, ha nem fogják fel, hogy most kaptak valamit. Részesítsük előnyben a természetes, egyszerű csomagolópapírokat, és kerüljük a túl színeseket, ha tudjuk előre, hogy szájjal marcangolásba és kóstolásba torkollhat a bontogatás.

Sütés-főzés és az ünnepi menü

Tavaly még csak ábrándoztam az idei sütés-főzésről, alig vártam, hogy eljöjjön a pillanat, amikor együtt „gyurmázhatunk”. Egy kétéves már segítség lehet a konyhában, méghozzá a leglelkesebb fajtából. A mézeskalács és a különféle linzerek tésztája ideálisak arra, hogy a pici kezek gyömöszöljék, kilapítsák, formázzák. És az illatok még jobban fokozzák az élményt. Hagyjuk, hadd bontakozzanak ki, legfeljebb lesz egy pár girbe-gurba figura. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát közben.

Sok családban évtizedes hagyománya van a családi ebédnek, de épp itt az ideje, hogy beújítsunk. Készítsünk gyerekbarát és egészséges menüsort, garantáltan mindenki jól jár vele. Kerüljünk a túl zsíros, túl fűszeres ételeket, azt a rengeteg édességet, amitől úgy meghízunk, hogy két hét múlva fogyózni kezdünk. Édesítőszernek használjunk mézet (mézeskalács, ugye) vagy sztíviát.

A halételeknél a szálkát alaposan válogassuk ki a gyerek adagjából. Nálunk a menü a következő lesz: gesztenyekrém leves, majd aszalt szilvával, sajttal-sonkával töltött csirkemell rolád almás tócsnival és végül répatorta. Egészen más, mint a régi, otthoni töltött káposztás, rántott halas, halászleves variáció, reméljük a rokonok is nyitottak lesznek...

Fotó: Trey Ratcliff
Fotó: Trey Ratcliff

És végül a hangulat

A gyerekek már egészen kicsi korban érzékelik, hogy valami izgalmas dolog van készülőben. Hagyjuk, hogy felfedezzék és élvezzék a karácsonyi hangulatot, hallgassunk karácsonyi dalokat, énekeljünk, öltözessük be a lakást ünnepi díszbe és legyen finom illat. Az ünnep meghittsége ellenére a háziasszonyoknál mégis néha eltörik a mécses. Akihez vendégek jönnek ilyenkor, tudja, miről beszélek. Rend és tisztaság legyen, legyen elég kaja több napra, mindenkinek meglegyen az ajándéka, és szépen be is legyen csomagolva, sikerüljön szép fenyőfát venni, feldíszíteni...Mindezek olyan tényezők, melyek valljuk be, stresszt, idegeskedést okoznak, és egy rosszkor elhangzó mondat után könnyen kipukkadhat a méreglufi. Szóval, már most tudatosan gondoljunk arra, hogy milyen jó együtt, még ha ennek ára is van, s ha netán bekövetkezne a baj, ne hagyjuk magunkat elragadni, próbáljunk meg nevetni.

Hiszen a Karácsony a boldogság és öröm hivatalos ünnepe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek