Erősítsd a gyerek immunrendszerét

Beindult a megfázós, orrfolyós, köhögős, vírusos-bacilusos időszak, és még mindig nem késő nekiállni az immunerősítésnek.

"Peti beteg. Negyedszer október eleje óta, és mindig az ugyanazok a tünetek: orrfolyás, aztán hurutos köhögés, némi láz, és aztán hosszú-hosszú napokig nem tud meggyógyulni. A legutóbb két hétig tartott mire felépült, aztán egy hét, és kezdjük az egészet elölről. Az orvosunk homeopátiás bogyókkal kezdte, és persze javasolta, hogy ne menjünk közösségbe, ne utazzunk bkv-n, ne menjünk boltba, és főleg olyan helyekre ne, ahol gyerekekkel találkozhatunk. Na persze. Sajnos már nem szoptatom, pedig az megvédené a hasonló betegségek nagyjától. Mit tegyek?"

Kétségbeesett a kérdés, és egészen biztos, hogy sokan járunk hasonló cipőben. Mit lehet tenni?

Zöldek, sárgák, pirosak

Persze alap, hogy ilyenkor adj a gyereknek minél több zöldség- és gyümölcsfélét. Minél nyersebben adod, annál jobb, de persze a hatfogú másféléves nem fog megbirkózni egy nyers sárgarépával – próbáld úgy adni, hogy egy kicsit megfőzöd/-párolod előtte. Az alma megőrzi erejét kompótként is, és ha azt főzöl, nem csak a karácsonyi illatoktól lesz jobb kedved, de attól is, hogy nem rohad rád a nagy csomag ehetetlen zacskós alma, hanem finom kompótként él tovább.

A hagyományok szerint az ellenállóképesség fokozására használhatsz szegfűszeget, ánizst, sőt most szinte bárhol kapsz gránátalmát is, amelyet ha turmixgépben összekeversz némi narancslével finom italt nyersz. Egy pici fahéj szintén segíthet az immunrendszer felturbózásában –ez a recept például kitűnő a fahéj bevezetéséhez.

Le a tehenekkel!

Aztán érdemes elhagyni kb. két hétig a gyerek étrendjéből a tejet és a tejféleségeket. Ezek letapadásokat okoznak, ezzel gátolják a légutak tisztulását, és mivel könnyen helyettesíthetőek, a gyerek feltehetőleg észre sem fogja venni, hogy nem (tehén)tejet iszik. (Mint minden diétára, erre is vonatkozik, hogy először persze a gyerekorvossal kell megbeszélni, hiszen pl. a gyereknek szüksége lehet kalciumpótlásra a tejtermékek elhagyása miatt.)

A tejmegvonás sajnos a tápszert is érinti, helyette Sinlacot, azaz szentjánoskenyérmag-őrleményt szoktak felírni a gyerekorvosok (érdemes is feliratni, úgy sokkal olcsóbb!), vagy hipoallegén tápszert.

Multivitamin

A legtöbb boltban kapható multivitamin 4 éves kor alatt nem ajánlott, érdemes jól átböngészni a feliratokat (vagy megkérdezni a patikust).

Sóbarlang és terápiák

Körül lehet nézni a sós-párás terápiák háza táján is. A különféle sóbarlangok más-más módon segítenek a megelőzésben és a légúti bajok kezelésében, és vannak orvosi beutalóval ingyenesen látogatható helyek is – az egyik ilyen például Budapesten a Szemlő-hegyi barlang.

Ne hagyd ki a D-vitamint

Az a Vigantol olaj, amit az első évben minden nap kell adni a babának, most sem megvetendő dolog: a D-vitamin többek között az immunerősítésre is jó, de persze vigyázz, túl ne adagold, mert az a sz. Vigyázz, túl ne ervezet meszesedéséhez vezethet. Beszélj az orvossal az alkalmazása előtt, nem véletlen, hogy csak receptre adják.

Reszelj, facsarj!

A legjobb módja a közvetlen vitaminbevitelnek ha az ember lefacsarja a gyümölcsöt/zöldséget. De mivel a facsarás nem könnyű meló, annak jó, akinek van otthon facsarógépe, amelybe nem csak a gyümölcsöket, de a répától a brokkolin át a zellerszárig mindenféle zöldséget bele lehet tenni. Ha szerzel otthonra szívószálakat a gyerekek tuti nem fognak tudni ellenállni a Hangosan Működő Dzsúzoló által adott élményeknek. Sem az italoknak, amelyekből ráadásul sokkal többet képesek meginni mint mondjuk a teájukból.

Homeopátiás szerek immunerősítésre

Oscillococcinum heti 1x 1 adag. Ha éppen kialakulófélben a betegség, az első 3 napban adhatsz a gyereknek 2x1 adagot is.

Echinacea és Engystol felvátlva: egyik héten Echinacea 2x5 golyó minden nap, a másik héten naponta 2x1 tabletta Engystol

A Lymphomyosot cseppek a letapadásokat segítenek megszüntetni, így elejét veszik a fülgyulladásoknak vagy akár a mandulaműtétnek.

Vannak még az ún. alkati szerek, amelyek megtalálásához viszont tapasztalt homeopátiás szakorvos szükséges, ez a szer segíthet a viszatérő betegségek megszüntetésében.

Lebutított bacilusok

Létezik két olyan (vényköteles) szer is, amelyik lebutított bacilusokat tartalmaz. Ezek célja, hogy a gyerek szervezete ellenanyagot termeljen. A Ribomunyl és a Broncho-vaxom egyaránt a leggyakoribb téli kórokozókat tartalmazza, viszont pontos adagolási metódus nélkül el se kezdd a dolgot! Csak a gyerekorvos utasításai szerint és ellenőrzésével adható.

Ha későn jött az írásunk, olvasd el a legjobb tippeket és házi praktikákat betegség esetére!

Oszd meg másokkal is!
Mustra