Disznózsír, cayenne-bors és ecet: házi praktikák betegségek esetére

Arnold három napot járt óvodába, azután beteg lett. A doki néni szerint minden közösségbe járó gyerek első éve szívás. Vannak viszont alternatív gyógymódok a gyomor-, torok- és egyéb fájások kezelésére és megelőzésére. Valamelyik csak beválik.

Figyelem! Az alternatív gyógymódok alkalmazása nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot!

Bölcsi, óvoda, iskola? A legjobb helyek a fertőzések összegyűjtésére. Az általunk megkérdezett gyerekorvosok egyetértenek abban, hogy a frissen közösségbe kerülő gyerek immunrendszere olyan bombáknak van kitéve, amelyből a kicsi nemigen jöhet ki győztesen. Mit tehet ilyenkor egy aggódó anya? Próbálkozik. Tippjeink megelőzésre és kezelésre.

Klasszikus gyógymódok

Anyáink-nagyanyáink módszerei többnyire egyszerűek, könnyen hozzáférhetőek és rendkívül költséghatékonyak. Ami az érdekes bennük, hogy a világon szinte mindenhol ugyanezeket alkalmazzák az adott betegség kezelésére, némi helyi változtatással. Ez is alátámasztja hatékonyságukat (vagy már száz éve is volt internet csak a nagyi letagadta).

Fájó torok? Méz és citrom

A citrom az eldugult légutak legjobb tisztítója, a méz pedig nyugtató bevonatot képezve csökkenti a fájdalmat – ez utóbbit az orvosi adatok is alátámasztották: ezek szerint egy kanál méz jobban csillapítja a torokfájást, mint a köhögés elleni gyógyszer. Egy-egy kanál méz-citrom keverék felmelegítve, kanalanként adva kiválóan enyhíti a torok fájdalmát.

Figyelem: ne adj mézet egy évnél fiatalabb gyereknek!

Kólika? Kamillatea

Nagymamám szerint a beleket és a kicsit egyaránt kiválóan lenyugtatja egy kevés kamillatea – és sajnos ő már nem érhette meg, amint én jótanácsát átültetem a gyakorlatba. Forrázz le egy kevés kamillavirágzatot (inkább ezt válaszd mint a filteres verziót), hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd öntsd pohárba vagy cumisüvegbe és már adhatod is (kisbabáknak legfeljebb 1 dl-t naponta, hogy maradjon hely a tejnek is).

Cukorral a szorulás ellen hat, anélkül inkább lazítja a székletet, így ennek megfelelően tegyél a teához késhegynyi barnacukrot.

Száraz köhögés és nehézlégzés? Disznózsír

Igazi varázsszer: kend be vastagon a gyerek mellkasát éjszakára szobahőmérsékletű (vagy picit felmelegített) disznózsírral, tekerd körbe egy textilpelussal, adj rá egy plusz pamuttrikót, hogy ne a pizsamára/ágyra kenődjön a cucc, és reggelre felszakadozik a legsúlyosabb letapadás is.

Figyelem, nagyanyáink szerint felejtsd el a zsíros kenegetést ha lázas a gyerek, akkor a zsír csak dunsztol és ront a helyzeten.

Még mindig köhögsz? Hagymatea

Fél megtisztított hagymát főzz pár percig, adhatsz hozzá mézet vagy barnacukrot, és hidd el, nincs hagymaíze, nálunk a gyerek újra kért belőle!

Belga módszer: egy félbevágott hagymára szórj barnacukrot, tedd az ágyad mellé éjszakára, reggel pedig idd meg a barna levet. Na ez durva, viszont az egész éjszakás kipőárolgás baktérummentesíti a szobát, az a pár csepp pedig folyékony C-vitaminbomba.

Fülfájás? Sópakolás

Mindenki emlékszik arra, amikor anyu egy zokniba tett durva szemcsés sót és felmelegítette... Nos, jó hír, a só még mindig használ.

A fül fájdalmainak megelőzésére sokan javasolják a paraffinolajat is, az hatékonyan oldja a fülzsírt, csak arra kell vigyázni, hogy ha nagyon zsíros (nekünk amiatt is javasolta az orvos a paraffint), a kicsi üvölteni fog a fájdalomtól, amikor az olaj megmozdítja a fülzsírt. Óvatosan!

A fül gyulladását okozhatja a hallójáratokban megragadt víz is. Súlyosabb esetben az orvos antibiotikumos cseppet ír majd fel, de enyhébb fülgyulladás tünetein javíthatunk egy egyszerű hajszárító segítségével is: tartsd a nem túl meleg hősugarat a gyerek füléhez pár percig.

Megcsípett? Szódabikarbóna

A szódabikarbóna hatékonyan lohasztja a csípések okozta gyulladásokat – és ehhez nem is kell mást tenned, mint éppen annyi vizet tenni a szódabikarbónához, hogy sűrű pasztát kapj belőle. Ha egyszer megcsinálod, jól lezárt tubusban jópár hétig eláll a hűtőszekrényben és bármikor előkaphatod. Kend a csípésre és hagyd megszáradni.

Gyulladás? Paradicsom

Bármilyen gyulladást képes lelohasztani egy paradicsom, kérdés, mivel kötöd mondjuk az örökmozgó kicsi kezére... Legutóbb én zoknit húztam a gyerek kezére alvás közben.

Megfázás? Fokhagyma, tej,méz

Egy igazi családi mix: 1 dl tejben forralj fel egy összetört fokhagymát, ha leszűrted, tegyél bele egy kanál mézet. Hamarosan jobban leszel, de azért ne indulj vissza dolgozni.

Orrvérzés? Cayenne-bors

Amerikai rokonaink hozták a receptet: döntsd hátra a gyerek fejét és fogd meg az orrnyergénél, majd tartsd így pár percig (esetleg szorítsd mindkét gyűrűsujjának tetejét, az is segít). Ezt követően szórj egy kevés cayenne-borsot egy fültisztító pálcikára és töröld körbe a gyerek orrát a vérzés helyén. Hidd el, nem fogja csípni, bármily meglepően is hangzik.

Gyomorfájás? Zokni

Na nem ennyire egyszerűen: töltsd meg a zoknit sóval vagy nyers rizzsel, melegítsd fel a mikróban, éppúgy, mintha a gyerek fülére tennéd. Helyezd a fájó pocakra, és a zokni nem csak a fájdalmat csökkenti majd, de a kicsit is megnyugtatja.

Véraláfutás? Ecet

Áztass egy textilpelenkát ecetes vízbe és tekerd be a lábad, bár a fájdalmon nem segít, a rándulásra és a véraláfutás elmulasztására hatásos ellenszer.

Tengeribetegség? Gyömbértea

Oké, ezt nem a nagyitól tanultuk, de hatásos. Ha a gyerek gyakran van rosszul a kocsiban, készíts neki friss gyömbérteát: reszelj le egy teáskanálnyi gyömbért, add 1.5 dl forrásban lévő vízhez, és hagyd állni 4-5 percig. Ha nagyon nem ízlik a gyereknek, tehetsz bele egy kanál mézet.

Csak 2 éves kor fölött!

Előzd meg

Van viszont, aki a megelőzésre esküszik. Nekünk bevált a Panarom által készített Leo Varázsolaja, amelyet Feller Adrienne kifejezetten közösségbe járó gyerekek immunerősítésére fejlesztett ki. Influenzás időszakban minden reggel kenj 5-5 cseppet a gyerek mellkasára és hátára!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek