Minimum tíz óra alvás kell a gyereknek

Egy barátnőm egész családjával olasz ritmusra rendezkedett be: későn kelnek, hangosak, és esténként általában fél tizenegy körül alszanak el. A gyerekek is. Szerintem durva, nekik ez a napi rutin. Jó ez a gyereknek?

A szakértő szerint felemás a helyzet. Míg a gyereknek minumum 10 óra alvásra van szüksége, az sem mindegy, hogy éjfél előtt mennyit alszik ebből. Annyira nem képes eltolódni a biológiai órája, hogy az már ne számítson.

Pedig N-éknél az egész nap el van tolódva: a késői kelést késői reggeli követi, az ebéd is elcsúszott, és ahogy N. nekem ezt elmagyarázta, "így legalább látják a gyerekek az apjukat, aki este 9 után szokott a munkából hazaérni."

Utánakérdezve kiderül: az alvásban a hosszán kívül leginkább az alvás-ébrenlét periodicitása a fontos, az, hogy a gyerekek rutinja nap nap után ugyanaz legyen. A késői kelés-fekvés tehát onnantól számít igazán rossz dolognak, ha a gyereknek majd iskolába kell mennie. Kifáradtan ugyanis nem csak az érdemjegyei lesznek rosszabbak, de a kedve is. Jodi Mindell, több alvásügyi szakkönyv amerikai szerzője szerint egyre több a későn fekvő gyerek. "Elsősorban a szülők ritmusához való alkalmazkodás áll a későn fekvés hátterében: hogy a gyerek még láthassa a szülőt alvás előtt. De sok családban egyszerűen a szülői fáradtság az, ami miatt a szülő nem képes véget vetni a gyerekek esti harciasságának" – állítja. De a legtöbb családban nincs lehetőség az ellensúlyozásra, így a gyerekek későn fekszenek de korán kelnek. Ez pedig komoly problémákhoz vezethet.

Mennyit aludjon a gyerek?

Az alvás nem csupán a szépségnek tesz jót: energiával tölti fel a szervezetet, felel a jó tanulási készségekért, a hangulatért... ha jól megy az alvás, annak az egész családra kiterjedő hatásai vannak. Már csak ezért is nagyon fontos, hogy a gyerek az életkorának megfelelő hosszan aludjon. Ez:

2-3 éves korban napi 9-13 óra

3-5 éves korban 10-12 óra

5-12 év között minimum 8 óra naponta.

Honnan tudod, hogy a gyerek túl keveset alszik?

Nem feltétlenül van a kialvatlanságnak egyértelmű jele. Sőt, a legtöbb gyerek éppen fáradtsága miatt pörög túl és aktív egész nap. De ők lesznek azok, akik elalszanak majd az iskolapadban óra közben. Jodi Mindell szerint gyanús lehet, ha a gyerek bár nem alszik, de sokat dörzsöli a szemét, ha túl agresszív, vagy ha az autóban szinte mindig bealszik. Az a gyerek, akit sokat kell reggelente noszogatni, feltehetőleg szintén túl keveset aludt.

Az alváshiány túlpörgéshez vezet. Már egészen kicsi korban is megfigyelhető, hhogy egy-egy jó alvás után sokkal kiegyensúlyozottabb tud lenni a kicsi, sőt, valószínűleg a következő alvás is hosszabb lesz – a gyerek ilyenkor nagy valószínűség szerint kompenzál. A túlságosan is korán kelő gyerekeket pedig a szakértő szerint szimplán korábban kell letenni.

Minél előbb változtasd meg a rossz szokást

Ha a gyerek későn fekvő típus, ne vonj egyszerűen vállat! Érdemes megpróbálni "átprogramozni" a belső óráját, mielőtt túl késő lesz. Ha az iskolába menetel előtt kezded el felkészíteni arra, hogy valahol reggel 8 órára pontban ott kell lennie (holott ő fél 9 körül szokott egyáltalán kikelni az ágyból), akkor már késő. Legjobb óvodás korban erre gondolni, mert oviban még nem akkora gond, ha kihagy egy délelőtti úszást vagy kirándulást, iskolában viszont emiatt retorziók érhetik.

Hogyan növeld az alvás mennyiségét?

- egyszerre legfeljebb 15 perccel told el, átlag 3-4 naponta

- mivel a fény erőteljesen befolyásoló tényező, este sötétíts amennyire tudsz, reggel pedig engedd be a korai napsugarakat!

- lassítsd le a gyereket alvásidő felé közeledve: kerüld az ugrálós-hangoskodós játékokat, helyettük inkább olvassatok, halkan énakaljetek vagy kirakósozzatok!

- a rituálék itt is nagyon fontosak: ha megvan a napi rutin, könnyebb lesz az egész procedúra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek