Olyan hangos, mint egy Boeing 767-es - Na, de miért sír a gyerek?

A csecsemő az első néhány hétben nem csinál mást, mint eszik, alszik, és persze sír. Tiszta sor. De mi van akkor, ha ez a sírás hangos? Hosszú? És ha már végképp kikészíti anyát?

Akkor jön jól a felkészülés.

A kisbabák sírása különleges dolog: erőssége felveszi a versenyt egy Boeing-767-essel, míg a hang az anyában azonnali, közvetlen válaszreakciót indít el, ami legmélyebb álmaiból is felébreszti őt. De mit tegyünk, ha ez a felébresztés egy kicsit túl sok?

Miért sír a kicsi?

- ha éhes vagy szomjas
- ha melege van vagy fázik
- ha fáj valamije (leggyakrabban a hasa fájhat, ilyenkor érdemes például köménymagos babateát adni neki, vagy beszélni a védőnővel)
- ha pelenkát kell rajta cserélni
- de az is lehet, hogy csak egy kis szeretetre vágyik

Mi lehet a megoldás?

Ha kizártad az éhséget, szomjúságot, hőséget és hideget, és a pelenka sem szorul cserére, próbálkozz meg ezekkel a tippekkel:

Régi jó módi: mivel a csecsemők a méhedben megszokták a temperált hőmérsékletet és a szűk helyet, teremtsd meg a kicsinek ugyanezt idekinn: lazán bugyoláld be egy nagyméretű négyszögletes takaróba úgy, hogy a kicsi feje a takaró egyik csücskében legyen, karjai pedig belül mint egy pólyában

Mozgás, baba! Van olyan csecsemű, amelyik csak úgy tud mejnyugodni, ha mozgásban van. Ilyenkor jó egy újszülöttkortól is használható hordozó (kendő, Manduca, Mei Tai, Sling vagy bármi más amit kifejezetten a legkisebbek hordozására is ajánlanak), és a kicsi így, hogy érzi a lépteid ritmusát, sokkkal könnyebben megnyugszik.

Tégy egy sétát: a legnyugtalanabb pici is képes elaludni vagy legalábbis lecsendesedni, ha útra kelsz vele. Ilyenkor az a rossz, hogy mire befejezed a sétát és leülnél, a kicsi kipihenten felnyitja szemét és újrakezdi. Érdemes néha az apját is befogni ilyenkor.

Ha más nem, sétálj vele, vagy ülj hintaszékbe, hintába, netán ülőlabdára. Valamiért ha kényelmesen ülsz azt rögtön megérzik és rázendítenek.

Hasfájós porontyok

A hasfájós babák 5-10 százaléka azért fájlalja a hasát, mert valamiféle emésztési problémája, netán refluxa van. Ha a baba sokszor bukik, netán már szoptatás/etetés közben is hátrafeszített válllakkal sír, érdemes felkeresni a gyerekorvost!

Lehetséges, hogy a kicsi hasa ételintolerancia miatt fáj. Csökkentsd le a tej- és tejtermék-beviteled, és lehet, hogy a gond pár nap alatt megoldódik!

Szoptatás alatti kávézás, gyógyszerszedés is állhat a sírás hátterében, figyelj oda, a gyógyszerekről pedig kérdezd meg az orvosod!

A mohó babáknál gyakrabban fordul elő, hogy levegőt nyelnek szopás közben, ezért etetés után legalább 15 percet érdemes őket ölben tartani, hogy büfizni tudjanak.

A túlságosan fűszeres ételek, illetve a káposzta, bab, karfiol, paradicsom, citrom, narancs stb. fogyasztása szintén hascsikarást okozhat a kicsinek

A rettegett óra

Az újszülötteknél jellemzően minden délután van egy időszak, amikor ők akkor is sírnak, ha a fene fenét eszik is. Ez jellemzően 5-6 óra felé kedződik, és rutinosabbak akár 2-3 órán át is bírják. Sokak szerint ez egyszerűen azért van, mert a kicsi így rendezi gondolatait a nap végén: ilyenkor dolgozza fel és rendszerezi a nap történéseit, így könnyen lehet, hogy a sírással a nap közben felhalmozódott élményeket és stresszt vezeti le.

Segíts neki a napi rituálék kialakításával, és ilyekor próbáld minél jobban bevonni társad is. Neked sem jó a nap végi stressz.

Közel a vége

Biztasson a tudat, hogy a harmadik hónap után az esti sírások hirtelen lerövidülnek. Ez még a hasfájós babáknál is így van – ha pedig még a 4. hónap végén is fennáll, jobb, ha felkeresed a gyerekorvost, hogy kizárjon bármi betegséget, ami a sírást okozhatja. De még akkor is lehet, hogy csak annyi lesz a vizsgálat vége: hát, ez egy ilyen baba.

A 7-9. hónap környékén újra sírósabb periódusába lép a kicsi, ekkor kezdődik ugyanis a szeparációs szorongás. Na meg a fogzás, amit ha szerencsés vagy, megoldhatsz egy borostyán nyaklánccal, míg a szorongásos matrica-állapot fajsúlyosabb küzdelem. De le fog szokni róla.

A távolság megszépít

Van olyan is, hogy az tesz jót a kicsinek, ha leteszed pár percre. Szinte biztos, hogy mire ez eszedbe jut, neked is ez lesz a legjobb. Pár perc nyugi után újra bele lehet ugrani a küzdelembe – és még az is lehet, hogy a küzdelem ekkorra már közelebb van az alváshoz, mint a síráshoz. Ha mégsem, akkor vedd fel és kezdődik a móka újra. De sose feledd: az első évben a babának a sírás az egyetlen kommunikációs eszköze. Próbáld meg kitalálni, mi okozza!

Ha már feladnád

Menj távolabb. Tedd a babát egy biztonságos helyre (mondjuk a kiságyába) és menj arrébb pár percre. Semmmi esetre se engedj annak a belső késztetésnek, amely felvenné a kicsit és alaposan megrázná! Nem baj, ha ezt érzed: de ne engedj neki!

Oszd meg másokkal is!
Mustra