Vegán vagy? Ne szülj, ne nevelj!

A napokban újra meghalt egy kisgyerek alultápláltság miatt, ezúttal Szlovéniában. Az eset hatalmas port vert fel a piciny országban, és világszerte felveti a kérdést: vajon megfelelő-e egy gyerek számára a vegán életmód?

Jellemzően nem.

A szlovén Michaela egy éves volt, de a kislány súlya nem érte el a négy kilót. Szülei mindketten értelmiségiek, a kislány hatodik gyerekük volt. Most előzetesben várják tárgyalásukat.

Ki a vegán?

Manapság szinte mindenki túl sok húst fogyaszt – ami pedig rosszabb, hogy a kapható húsok gyakran igen messze állnak az igazi hústól: állagmegőrzők, érést segítő adalékok, térfogatnövelők teszik ki például a felvágottak nagy részét, de a színhús sem jobb: nyugtatózott, antibiotikumokkal és hormonokkal kezelt állatok, génkezelt takarmánnyal etetett barmok húsa kerül a boltokba. Nem csoda, ha valaki azt választja: nem eszik ezekből. A vegetáriánusok ugyanakkor nem utasítanak el kategorikusan minden állati eredetű táplálékot. A vegánok igen. A vegán étrend nem csak a húst, hanem minden állati eredetű étel (pl. tej, hal, tojás) fogyasztását is tiltja.

Szeresd okosan

A vegán életmód nem alkalmas a várandós anyák és a gyerekek számára – vagy legfeljebb nagyon szoros háziorvosi kontrollal lehetséges. Fontos odafigyelni arra, a kismama mennyi eszenciális aminosavat visz be szervezetébe, hogyan jut megfelelő mennyiségű tápanyaghoz és vitaminhoz.

Ugyanez áll a szoptató kismamára. Ha a teje nem tartalmaz megfelelő mennyiségű tápanyagot, a csecsemő könnyen alultáplált lehet, és ez nem csak súlyán látszik majd: az alultáplált gyerekek dehidratáltak és haláluk oka gyakran a tüdőgyulladás. A legtöbb ilyen balesetben a szülők teljesen összetörtek a gyerek halála miatt – de vajon hogyan lehetséges, hogy ők nem vették észre, a kicsi mennyire, hm... KICSI?!

Az anyatejes táplálás nem elég

A hathónapos új-zélandi Caleb Moorhead kizárólag anyatejet kapott – mégsem volt ez elég az életben maradáshoz. A szülők, akik mindketten szigorú vegán étrenden éltek, sosem hitték volna, hogy árthatnak babájuknak, aki B12-vitamin hiányból adódó komplikációkba halt bele 2001-ben, miután szülei nem hagyták, hogy a kórházban kezeljék a kicsit. A szülők 5-5 évet kaptak tettükért.

Ki látja?

"Ezért is nagyon fontos a védőnői kontroll, amely Magyarországon azért többnyire jól működik. Bár mostanában divat nem beengedni a védőnőt a kötelező látogatáskor, a tapasztalt szakember igenis képes megelőzni az ehhez hasonló szörnyűségeket" – állítja egy védőnő. Kérdés persze, mit kezd a szülő a kapott információval, figyelmeztetéssel.

Alapétrend vegánoknak terhesség és szoptatás alatt

Terhesség alatt a szervezetnek extra kalóriákra, proteinre, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége az egészséges fejlődéshez. Ezekre:

Extra kalóriák:

Terhes és szoptató nőknek a második trimesztertől kezdődően naponta átlag 300 kalóriával kell többet fogyasztaniuk. Ezek megszerzésének egyik lehetséges módja a főétkezések közé beillesztett nassolások.

Fehérje:

Várandós és szoptató nőknek napi szinten 10-14 gramm fehérje fogyasztása. Ez lehet sima szójatej, tofu, tempeh, főtt bab, olajos magvak és mogyoróvaj. A tápanyaggazdag, változatos étrend nagyban hozzájárul a várandós/szoptató nő kiegyensúlyozott táplálkozásához.

B12-vitamin

A B12-vitaminnal dúsított szójatej, tofu vagy éppen gabonapelyhek kiváló B12-forrást nyújtanak, interneten keresztül pedig rendelhetők kifejezetten a vegáknak/vegetáriánusoknak kifejlesztett, B12-tartalommal dúsított terhesvitamnok, melyek szedése igencsak javasolt.

Vas
A megnövekedett anyai vérképzés legnélkülözhetetlenebb eleme. A vérszegénység minden terhes nőt érinthet, de a vegánok/vegetáriánusok méginkább veszélyeztetettek. Minden várandós nőnek sok vasban gazdag élelmiszert kell ennie: zöld leveles zöldségeket (sóska, spenót, brokkoli), szárított gyümölcsök, cseresznye. A vasfelszívódást a cirtusgyümölcsök jócskán segítik, együnk hát narancsot, grapefruitot, kivit, de érdemes lehet ellátogatni egy gyógynövényboltba is, ahol készen kaphatunk vastartalmű gyümölcsleveket is.

Kalcium/D-Vitamin

A kalcium és a D-vitamin a csontok és a fogak fejlődését segítik. A kalciumfelszívódás megnövekedik a terhesség alatt, ezért napi 4 adag kalcium fogyasztása ajánlott: a születendő gyermek már az anyaméhben eltöltött negyedik héttől kezdve, azaz már a pozitív terhességi teszt előtt emelt adag kalciumot igényel az anyai szervezetből csontjai és fogai fejlődéséhez. Egyél   gabonaféléket, zöld leveles zöldségeket, szójatejet, narancslevet, de javasolják még a pitypangot és a kalciumgazdag ásványvizet is. A D-vitamin a vele feldúsított szójatermékekben, valamint a D-vitaminnal dúsított gabonapelyhekben is megtalálható.

Cink

A növekedés és a fejlődés nélkülözhetetlen eleme, amelyhez borsóból, babfélékből, barna rizsből, spenótból, olajos magvakból, tofuból és tempehből juthatunk hozzá.

Folsav

A folsav már a teherbeesés előtt is fontos eleme táplálkozásunknak. A recept itt is hasonló: sötétzöld zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, narancslé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek