Az oxytocin nem is olyan hatásos?

A vajúdás meggyorsítását segítő oxytocin injekció, a Pitocin feleslegességéről írt a napokban a The New York Times. Egy tanulmány szerint ugyanis a szer mindössze annyit ér, hogy valamelyest lerövidíti a vajúdás hosszát – de a császármetszések számát nem csökkenti, és a szülészek, valamint segítőik munkáját sem könnyíti meg, holott a szernek eredetileg ez is nagy előnye az állítások szerint.

A lassú vajúdás veszélyeztheti mind a magzat, mind az anya egészségét, a folyamat elakadása pedig a császármetszés leggyakoribb oka. Pitocint azért adnak a kismamáknak, hogy hasonlóan az oxytocinhoz - ami egy természetes agyalapi hormon - a méh összehúzódását ingerelje, ezáltal lerövidítse a vajúdást, így a szülésnél kevesebb külső segítségre legyen szükség.

Nem lesz kevesebb a szülészek munkája

Viszont alig pár héttel ezelőtt készült egy tanulmány, amelyik azt állítja, hogy nem biztos, hogy a gyógyszer kellően hatékony. Az angliai Nottingham egyetemi kórház kutatói 1338 átlagos egészségi állapotú nőt vizsgáltak meg a vajúdás korai szakaszában. Összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak ilyen készítményt, a Pitocin átlagosan két órával tette rövidebbé a vajúdást. A császármetszések és a segítség nélküli szülések számára viszont nem volt hatással függetlenül attól, hogy a Pitocint a folyamat melyik szakaszában kapták a kismamák.

Arra nem mutatott jel, hogy akár a gyermekekre, akár az anyákra a gyógyszer káros hatással lett volna, de a vizsgált minta nem volt elégséges ahhoz, hogy kiderüljön, az újszülöttek halálozási arányát a Pitocin használata befolyásolta-e.

"Jobb módszerekre van szükségünk a lassú vajúdás kezelésére" - nyilatkozta Dr. George J. Bugg szülész, az esszé vezető szerzője. "Ez egy valódi probléma, és mi évekig olyan módszerre támaszkodtunk, ami valójában nem is működik."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek