Kismama edzésnapló: oldás és kötés

Vagyis sokkal inkább kötés és oldás, merthogy az elmúlt héten bizony többször volt, hogy elindultam futni, de aztán sehogysem sikerült. Ez valahogy így nézett ki: cipő felhúz, beköt, eső elered, cipő kiköt, le. Másnap: cipő felhúz, beköt, elsőszülött felébred, cipő kiold, vissza. Hát így állok most.

Pedig már csak 2 hónap van a Félmaratonig. Ajajj.

Fotó: Kováts Dániel
Fotó: Kováts Dániel

És volt olyan nap is, amikor egészen egyszerűen képtelen lettem volna bármiféle sport elkövetésére. Igen, igen, mentegetőzöm, TÉNYLEG nem futottam egy kanyi lépést sem. Helyette napi szinten fél hatkor keltem, Elsőszülött ekkor jelezte ébredését, mikoris felállt az ágyban és kiabálva követelte magának a reggeli mesét (vagy, opcionálisan, mivel éppen most szokott le a pelenkáról: "Anyaaa! Pisilnem keell!"). Másodszülött Kisasszonynak pedig nem kell ennél több, ha ő egy nap korábban ébred, mint ahogy szokott, másnap már magától is produkálja a félhatos ébredést, úgyhogy ha netán Ádám aludna még, Lolu tuti felébreszti. És akkor kezdődhet a móka, ami anyának gyakorlatilag fejtetőn való pörgést jelent este nyolcig-fél kilencig.

Nem volt energia a futásra no.

Van viszont néhány dolog, amit úgyis le akartam írni. Vajda Zsuzsival, a Nike futóklub edzőjével beszélgettem az edzésterv kapcsán (és remélem szóba áll még velem azok után, hogy elszabotáltam a szuper edzéstervét ezzel a tíznapos kihagyással), és felmerült pár dolog, amit megosztanék az edzést fontolgatókkal. Amellett ugyanis, hogy a futás a legegyszerűbb, és persze legolcsóbb sport, jó tudni néhány egészen alapvető dolgot.

Aki válaszol: Vajda Zsuzsi, a futóklub edzője
Aki válaszol: Vajda Zsuzsi, a futóklub edzője

– Kinek érdemes elkezdenie futni?

– Alapvetően mindenkinek, akinek nincsen szélsőségesen nagy súlyfeleslege és nincsen olyan betegsége, amely ezt kizárja (pl.: mozgásszervi, szív- és érrendszeri- vagy ízületi betegsége, problémája).

– Mire van szükség a futáshoz, milyen edzettségi állapot az, aminél már kimehet az ember futni?

– Bár futni bármiben lehet, komolyabb távoknál már fontos a megfelelő felszerelés (cipő, öltözet, stb.), és persze szükség van egy alapvető (alapszintű) edzettségi szintre. Tehát tudjon az illető legalább 10 percen át folyamatosan kocogni – ha ez az edzettségi szint nincs meg, akkor érdemes kerékpározással, aktív túrázással, úszással „felhoznia” magát. De fontos megjegyezni: – az alapszint elérése NEM nehéz lépés!

– Mondjuk?

– Ha valaki minden másnap kerékpározik fél órát, az szinte biztosan elérheti ezt a szintet két-három hét alatt. A legfontosabb, hogy nyitott legyen,legyen indíttatása arra, hogy délutánonként kimenjen futni! Rábeszélni valakit általában nagyon nehéz, de sokszor csak egy kezdő lépés kell. Furcsa dolog ez, de a futók nagy része egyszer csak vágyat érez a futásra...

Bemelegítéssel kezdj és futás után ne felejts el nyújtani!
Bemelegítéssel kezdj és futás után ne felejts el nyújtani!

– Nyáron ilyen melegben mire kell ügyelni futás közben?

– A legfontosabb, hogy még akkor se öltözzön túlzottan be, ha fogyás céljából fut is az illető! Ezzel csak kínozza magát, kiizzad pár dekát, de igazi eredményeket nem lehet így elérni. Mivel melegben fokozott a folyadékveszteség, nagyon fontos, hogy szinte közvetlenül a futás után pótoljuk azt, például izotóniás italokkal. Kerüljük a napsütéses (délelőtti és kora délutáni) órákat! Érdemes reggel, ill. este futni, vagy pedig árnyas helyeket keresni és erdőben, ligetben nekiindulni.

Átolvasva beszélgetésünket, látom magam köröket róni a Szigeten. Érzem magamban az erőt, ahogyan Luke mondaná (szerepet játszik ebben valószínűleg az is, hogy Ádám és Lolu ma fél HÉTKOR keltek, wow). Úgyhogy összeszedem magam, holnap pedig futok egy tesztet: körbefutom a tatai Öregtavat.

Judit

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek