Öööö...Szabó babáról szeretnék érdeklődni

Kicsi Lány, Kis Pocok, Cica, Életünk Értelme hivatalosan Luca. De nekünk csak Kicsi Lány, Kis Pocok, Cica, Életünk Értelme. A nagyszülőknek Lili vagy Lujza. A dédnagyszülőknek meg a gyerek. Nem kell nemesi családba születni ahhoz, hogy több név illessen egy kicsit, mint ahány kilót nyom. Bevallom, nem mindegyik becenév: a család nagy része ugyanis hónapokig képtelen volt megjegyezni, hogy hogy is hívják a hercegnőt.

Tény, hogy mi sem segítettünk sokat a megszokásban. Az utolsó napokban találtuk ki, hogy Luca legyen. Sok név sokáig tartotta magát, a Lolával indítottunk, hónapokig befutó helyen volt a Laura, de szóba került az Alexandra, a Lilla és a Lili is. Úgy éreztük, mind szép, de egyik sem illik igazán a Kicsi Lányra.

Persze mindenkit halálra idegesített a tökölésünk és beszálltak a keresztelő-derbibe. Volt, aki bekarikázta az utónévkönyvben, hogy neki mi tetszik. Más csak az ebédnél ötletelt: mi lenne, ha Patrícia lenne? Vagy mit szólnátok a Zselykéhez? S a Zita hogy tetszik? Éva legyen! A családban mindenkit Évának hívnak - jelentette ki a nagymamám. Azt nem tette hozzá, hogy az elmúlt három generációból senki nem Éva. És a Krisztina? Nekem a Laura a kedvenc nevem - közölte ellentmondást nem tűrő hangon egy olyan rokon, aki nem a szívem csücske. A Laura itt esett ki a pikszisből, mert ha ennek a távoli nagynéninek ez tetszik, akkor csak azért sem lesz Laura. Jól van, tudjuk, mi sem vagyunk normálisak.

Szülés előtt két nappal végül egyezségre jutottunk: "Legyen Luca!" - mondta ki a férjem, én meg boldogan bólintottam rá. Erre valahogy nem is gondoltunk, pedig hányszor átlapoztuk a naptárat. Végül megszívtam, hogy nekem sem maradt időm, hogy ráálljon az agyam a névre. A kórházban ugyanis, amikor mentem (na jó, vánszorogtam a gátsebemmel) a kilométerekre lévő csecsemős nővérekhez, hogy érdeklődjek, mennyit szopott a gyerekem, kattogott az agyam. Hogy is hívják a lányomat? Nem, nem Laura. Akkor Lola? Vagy Lili? Nem, nem az. Nem jöttem rá. Végül annyit nyögtem ki, hogy Szabó babáról szeretnék érdeklődni.

Mire hazaértünk, Luca ezer nevet kapott. Evés előtt Kis Pocok, evés után Nagy Pocok volt, pelenkapakolás után Büdi Bogár. Mostanában evés után Disznócska. Mindenki megdöbben ezen  a becézésen, de aki látta már kanalazni, az belátja, hogy igazi, imádnivaló kis malac. A nagyszülők azonban viccen kívül becézgették hosszú hónapokon keresztül. Amikor először Lujzának hívta a nagyapja, azt hittem, csak poénkodik. De rájöttem, hogy nem. Aztán jött a nagyanyja, hogy hogy van a kis Lili. Mondtam, hogy azt nem tudom, de Luca, köszöni kérdését, jól van.

Az egyik dédnagyszülőnek a mai napig nem megy a Luca. Pedig már mindenhova felírta a lakásban: a gyógyszeresdobozokra, a noteszbe, a reklámújságokra. Mégsem tudja memorizálni. Múltkor megállított a nagymamám egyik szomszédja, hogy áruljam már el, hogy hívják a gyerekemet, mert a nagymama mindig mást mond. Mondtam, hogy jó lesz neki a Kicsi Lány is. Nem kell ezt cifrázni. De azért az sokszor eszembe jut, hogy mi lett volna, ha Lolának hívjuk a csöppséget. Vagy éppen Gvendolin, Gordána, Rufina esetleg Artemízia. Azzal hogy boldogulnának?

Névválasztás Magyarországon: Bence és Jázmin a favorit

A legnépszerűbb női keresztnevek listáját sokáig az Anna vezette, tavaly lett dobogós a Jázmin. A fiúkat leggyakrabban Bencének keresztelik a szüleik. Néhány természeti jelenség is átlényegült keresztnévvé, a fiúk akár Felhő, sőt Bérc, a lányok Eső, Zápor vagy Csermely „indián névre” is hallgathatnak. Magyarországon egyre több olyan történelmi név is akad, mint például Dante, Mohamed, Ramszesz, Horáciusz, Bohumil, Brájen és Robinzon, vagy a nők között Febrónia, Evengalina, Delfina vagy Tiara. Viszont nem nevezheti senki a gyermekét Jézusnak, Júdásnak, Kazettának, holott volt erre vonatkozó kérelem a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete felé. Sőt, a Nérót sem engedélyezték egy békéscsabai párnak, akik azt szerették volna, ha a gyermekük Frankó Néró névre hallgathatna. (Mindez a Honfoglalás című film nagy sikere idején történt, amelynek a főszereplője Franco Nero. A kisfiú végül László lett.) Hazánkban pillanatnyilag a leggyakoribb férfi keresztnév a László, ezt követi az István, József, János, Zoltán, Sándor, Ferenc, Gábor, Attila és a Péter. A női top tíz: Mária, Erzsébet, Katalin, Ilona, Éva, Anna, Zsuzsanna, Margit, Julianna, Judit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra