Kórházfigyelő: mindenki kedvence, a Szent Imre kórház

Vannak kórházak és szülészetek, amelyekről csak jót lehet hallani. Minden szép és jó, szuper orvos-szülésznő-csecsemős, fantasztikus alternatív lehetőségek, baba- és anyabarát hely és ellátás... Néha már-már gondolkodóba ejtheti az embert, miért is nem MINDENKI itt szül. Eheti kórházfigyelőnk alanya az egyik nagy budapesti kedvenc, a Szent Imre Kórház szülészete.

(Kórházfigyelő – előző részek)

Oszd meg velünk élményedet! Küldd be szülésed történetét a Porontyra, ha pedig kedved van, írj kórházfigyelőt, hogy segíts a kórházat kereső kismamáknak! Várjuk leveled a poronty@divany.hu címre.

Szent Imre Kórház, Budapest

Mikor szültél itt?

2009.03.04 és 2010.11.02

Általános tapasztalat

Ha lesz még gyerekünk, csak ide jövök!

Terhesgondozás

Csak CTG-re jártam (időpontra kellett menni, 10 percnél többet sosem vártam, volt mikor korábban sorra kerültem, viszont a hétvégi CTG 3 órába telt...), emellett 1-2 ambuláns rendelésen (mikor máshogy nem tudott fogadni a dokim) és előadáson voltam, ezek jók voltak.

Pontozás: 9/10 (a hétvége miatt)

Szülőszoba

A kórház ambulanciáján és szülészetén minden új és tiszta. Minden mosdó tiszta, tavaly (2010.) már volt papír és szappan is. 4 hagyományos és 1 alternatív szoba van a vajúdó mellett. A vajúdó csak átmeneti időre alkalmas, én az első szüléskor másfél napot töltöttem ott, ezalatt összesen 4-5 órát sikerült aludnom... nagyüzem van.

Mindkét szülésem az alternatív szobában volt, de a bejáráskor a többit is láttam, pasztellszínűre vannak festve, kép van a falon, és elmondásuk szerint itt sincs akadálya annak, hogy úgy szüljön anya, ahogy jólesik neki. Az alternatív szoba tágas, nagy franciaágy és kád van benne, valamint külön mosdó, a falak krémszínűek, a függöny napsárga, fenyőbútorokkal van berendezve. Nagyon barátságos, csakúgy mint a legtöbb szülésznő és orvos. A szülőszobába min. 2 ujjnyi méhszájjal lehet bemenni, itt apa is bent lehet végig. Ha korábban érkezik az ember, a vajúdóban maradhat, viszont ide nem jöhet be az apa. A születés után 2 órát lehet a szülőszobán tölteni. Az egészséges csecsemőt egy percre sem viszik ki a szobából, az enyéimet a szülésznő irányítása mellett apa fürdette, hordozta, figyelte a mérést, öltöztetést, amíg engem megvizsgált a doki, ill megfürödtem. Mellre került a szülőszobán mindkét gyerekem, az elsőnél a szülésznő segített a szoptatásban.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A gyerekágyon is minden tiszta, minden 2 szobára jut egy fürdő+wc, emellett a szobákban is van mosdókagyló és kézfertőtlenítő. Támogatják a rooming-in-t, ehhez minden adva van (kiskocsi, pelenkázó, segítőkész csecsemősnővérek), viszont ha nem áll anya a sarkára, a legkisebb jelre adnának pótlást (tiszta vizet v tápszert, esetleg anyatejet). Fürdetni elviszik a babát, itt anya is várakozhat, de ezt nem annyira szeretik. (Én inkább magam is megfürödtem, amíg el volt a csöppem.) A nőorvosok, csecsemősök, neonatológusok, nővérek, takarítók mind nagyon kedvesek. 1-2-3-4 ágyas szobák vannak, a többágyasak kicsit szűkösek, de 3-4 napra azt hiszem, elviselhető. Az egyágyas szoba fizetős, az elég tágas is, és saját fürdő+wc-je van.

A látogatók a gyerekágyra nem jöhetnek be, csak távozáskor jöhet be 1 segítő, ha előzőleg a szobatársak beleegyeznek. A csecsemőket az osztályról szintén csak távozáskor lehet kivinni, egyébként üvegen keresztül láthatják a látogatók; anya kimehet a váróba, hogyha beszélgetni szeretne, de ez utóbbi kényelmetlen és általában zsúfolt is. Emiatt aztán engem és alkalmi szobatársaimat nem sokan látogattak, épp csak a legszükségesebb emberek a legszükségesebb időre, ami szerintem a leghatékonyabb módszer az új anyukák kímélésére. :)

Pontozás: 8/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

A kórház és az osztály az itthon elérhető legjobb, bár a kaja lehetne bőségesebb és egészségesebb – azt kaptuk, mint mindenki más, pedig a szoptatós anyáknak kijárna némi extra. :) De ezt lehet pótolni a jóféle otthonival.

Ajánlod más anyáknak?

Minden adandó alkalommal!

Lilla

------------------------------------------

Szent Imre Kórház

1115. Budapest, Tétényi út 12-16.

web: www.imreszul.neologik.hu

Szülőszobák: leírás és fotók itt

Születésfelkészítő előadások

A Szent Imrében profi szülésfelkészítő tanfolyamok vannak, melyek előadói a kórház dolgozói, önkéntes alapon. Bár az előadások folyamatosan vannak egész évben (nincs nyári szünet sem), minden alkalommal zsúfolásig telik a terem, és ez nyáron nem a legkellemesebb. Van ezen kívül légzésterápiás foglalkozás (pároknak is) és időpont-egyeztetéssel az amúgy igen elzárt szülőszobát és a részleget be is lehet járni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra