A Nivea és a Johnson's lemaradt a babakrém-versenyben

Úgy tűnik, nem véletlenül mondogatja a védőnő (meg, szerencsés esetben, a gyerekorvos), hogy a gyógyszertári krémet használjuk a kicsi fenekére. A Tudatos Vásárlók Egyesülete által most tesztelt 12 krémből ugyanis csak négy nem tartalmazott veszélyes, de legalábbis kérdéseket felvető anyagokat. Lássuk!

Az újszülött és a kisgyermek bőre igen érzékeny. A bőr ilyenkor még nagyon vékony, sérülékeny, fogékonyabb a fertőzésekre. Fokozottan igaz ez a csecsemők fenekére – a folyamatos pelenkaviselés miatt ugyanis a kicsi hátsója szinte állandóan nedves közegben van, így nagyobb a valószínűsége az irritációnak, kisebesedésnek, gyulladásoknak. Nem mindegy, milyen krémmel védjük az érzékeny felületet.

Felesleges hozzávalók

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a legmegbízhatóbbnak tartott német Ökotest által is kifogásolt kőolajszármazékok és illatanyagok jelenlétét vizsgálta a terméken található leírások alapján. Ezek az anyagok ugyanis allergizáló hatásúak lehetnek, és különböző bőrproblémákat okozhatnak. Ezek az anyagok elsődlegesen a parabén, a vazelin, a paraffin és a PEG.

A babakrémekben a leginkább felesleges adalék alapvetően az illatanyag. Ezek a kemikáliák felesleges vegyi terhelést adnak a gyereknek, a gyártók is leginkább azért adják krémeikhez (vagy éppen pelenkáikhoz), hogy anyukának jobb érzése legyen. Megéri?

Teszteredmények

A teszt során a vizsgált 12-ből mindössze három termék teljesített maximális pontszámmal, vagyis nem kapott pontlevonást. Ezek: Sanoll mandulás krém, Weleda Calendula krém, Motherlove védőkrém babáknak. Mögöttük csak 0,5 ponttal maradt le a Babydream Sensitive popsi krém, a honlapon való hiányos tájékoztatás miatt, de az összetevők miatt nem veszített pontot. Az utolsó helyen a GABI, a Nivea és a Johnsons's védőkrémek állnak.

A legtöbb kritikus összetevő (kőolajszármazék, esetlegesen allergizáló anyag, hozzáadott illatanyag) a Nivea Baby Nyugtató popsiápolóban, a Johnson's baby védőkrémben valamint a Sudocrem termékében található.

Sajnos sem az amúgy megbízhatónak tartott Babé krémet, sem az orvosok által is gyakran ajánlott sőt felírt Naturlandos krémet sem vizsgálta a TVE, ahogy kimaradtak a vizsgálatból a gyógyszertári krémek is. Bár az az igazság, hogy a gyógyszertári krémek minősége gyógyszertáranként (és még azon belül alkalmanként is) változhat, ha biztosra akarunk menni, akkor az orvos által receptre felírt, pontos összetevőket tartalmazó, elkészített krémben hiszünk.

A krémekről szóló teljes cikk és a teszt végeredménye itt található.

Oszd meg másokkal is!
Mustra