Gyereknek napszemüveg

Sokáig úgy gondoltam, a gyereknek teljesen fölösleges napszemüveget venni. De most meginogtam: mi van, ha az én nemtörődömségem miatt romlik majd a gyerek szeme? És mitől jó egy napszemüveg?

Azt mindannyian tudjuk, hogy a napszemüveg (megfelelő szűrővel ellátva) megóvja a szemek épségét a káros sugárzástól. De ne felejtsünk el odafigyelni gyermekeink szemeinek épségére sem! Nem csak a gyerekek bőre, de szemük is sokkal érzékenyebb a miénknél. A vízben való pancsolás, ücsörgés, vagy a homokozóban való játék veszélyes is lehet a gyerekszemekre.

Mekkora a védelem?

Sajnos a napszemüveglencséről ránézésre nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékben tud védelmet nyújtani – azazhogy hány százalékban szűri ki az UV sugarakat. Ugyanakkor az optikai szaküzletek általában rendelkeznek a megfelelő mérőműszerrel - írja a Webbeteg.hu szakértője.

A szakértők szerint csak olyan szemüveget érdemes vásárolni amelyik CE-bizonyítvánnyal rendelkezik (ez általában az üvegre van ráragasztva), és amelynek a szárában lévő UV400-as jelzés utal arra, hogy az UV sugarakat 400 nm-ig kiszűri. Ezt a jelzést csak megfelelő minőségű szemüvegek kaphatják meg. Ha nem látjuk a szemüvegen, kérdezzük az eladót, ha ő sem mond egyértelműt, kérjük a szemüveg dobozát.

A rossz minőség bajt okozhat!

A nem megfelelő minőségű lencse ugyanis nem segít, sőt kárt is okozhat! Szemüveg nélkül, természetes körülmények között  a szervezet a szembe jutó UV-sugárzással és a túlzott fénnyel szemben a szembogár beszűkítésével védekezik. Ezért bármilyen csábító is a trafikban kapható pálmafás rózsaszín gyerekszemüveg, ne tévelyedjünk el: gyerekünknek (imidzséről nem is szólva) komoly károkat okozhatunk a silány minőségű napszemüveggel.

A nem megfelelő szűrőképességű lencse mellett ráadásul sokkal több sugárzásnak, oxidatív stressznek lesz kitéve a szem – ezáltal jobban károsodhat (főleg a szemlencse és az ideghártya).

Mire figyeljünk?

– a minőségre: a szemüveg szárán legyen feltüntetve az UV400 jelzés, üvegén (vagy másutt) a CE-matrica. A legjobb, ha szakboltban vásárolunk, még akkor is, ha itt esetleg valamivel magasabb az ár. Ne feledjük: hosszú távú befektetést őrzünk!

– a kényelemre: a szemüveg legyen könnyű, kényelmes és illeszkedjen jól a fejre. A nem kellően zárt keret oldalán besütő fény szintén zavarhatja a kicsiket.

– a rögzítésre: fontos, hogy a szemüveg stabilan, biztonságosan megüljön a gyerek fején. Mozgékonyabb gyerek esetében valószínűleg a neoprém pánttal való rögzítés a legjobb megoldás.

– Fontos még arra is odafigyelni, hogy ne csak szemből, de oldalról is védje a gyermek szemét!

És ha megvan a napszemüveg, már csak a jó idő hiányzik... reméljük, nem sokáig!

Oszd meg másokkal is!
Mustra