Kórházfigyelő - Szent István kórház, Budapest

Eheti kórházfigyelőnk "alanyáról" olyan sokan írtatok, hogy a héten többször is foglalkozunk majd vele. Összegzésül annyi elmondható, hogy az Istvánban azok lesznek boldogok, akik a természetesség hívei.

Forrás: mst.hu
Forrás: mst.hu

Ahogy olvasónk, Adrienn is írja: "Szívből tudom ajánlani azoknak, akik kellőképpen felkészültek arra, hogy jó magyar viszonyoknak megfelelően lepukkant (kivéve a szülészet) környezetben töltsenek el néhány napot, és hajlandóak 24 órában saját és szobatársaik gyerekének sírását hallgatni, cserébe garantáltan nem tömik cukros vízzel a gyereket, és talán még a szoptatással sem lesz később gondjuk. Én az első gyereknél kifejezetten élveztem a bajtársias 3 napot, másodszorra már inkább mentem volna haza, hiszen már ‹‹tudtam mindent››."

Kórházfigyelők korábban:

János Kórház

Bajcsy-Zsilinszky Kórház I. és Bajcsy Zsilinszky II-III.

Hetényi Géza Kórház, Szolnok

Szent István Kórház

Adrienn szerint

Szülés ideje

2009 és 2010

Terhesgondozás

A vérvételek, a főbb ultrahangvizsgálatok és a ctg zajlott a kórházban. A vérvétel az alagsorban zajlik hajnali 7 és 8 között, viszonylag sokat kell várni, néha teljes a káosz, bár az elmúlt évben már osztottak sorszámot, és egy fokkal kedvesebb nővérek is fogadtak, és a második gyereknél már a leleteimet sem hagyták el – lehet, hogy fejlődnek? Idegesítő, hogy az apukák szépen tespednek a padokon, miközben az egyedül érkező kismamák nagy pocakkal állva várakoznak, bár ez nem a kórház hibája. Az ultrahang teljesen korrekt volt, időpontra kellett jönni, bár volt némi várakozás, a ctg-t meg a szülésznők csinálják a szülészeten. A választott szülésznőm olyan időpontra hívott, amikor alig voltak, várakozni nem kellett, ő értékelte ki a ctg-t, és mondta meg, hogy mikor kell legközelebb jönnöm. Ráadásul itt várnak azok, akik a ctg-re jönnek, de azok is, akik már a vajúdás közben vannak, és sajnos a nagykabátos apukák, akik még a cipővédőt is elfelejtik felhúzni, igencsak zavaróak, amikor az ember ott ül felhúzott hálóinggel, ömlő magzatvízzel (ez én volnék az első alkalommal).

Pontozás 7/10 (apukák miatt -1 pont)

Szülőszoba

A szülészet teljesen fel van újítva, ha jól tudom, öt szülőszoba van, ebből egy alternatív, amiben van kád meg valamivel nagyobb ágy. Én mindkétszer egy meglehetősen kicsi, hagyományos szobába kerültem, nem is volt benne túl sok minden: egy kényelmetlen, dönthető szülőágy, egy labda, szék, hokedli, mosdó, de volt pl. magnó (másodszor szólt valami borzalmas rádióadó, amit gyorsan ki is kapcsoltattam a férjemmel, nem akarok én Bochkorra szülni). Az első gyereknél érkezés után rögtön kaptunk szülőszobát, és egy jó 8 órára le is foglaltuk, szerencsére nem akartak kitenni minket. Egy dolog zavart akkor nagyon, hogy csak úgy sercegett a kosz a talpunk alatt. Én szépen kimosott papucsot hoztam, mindent kifertőtlenítettem, de nem volt túl nagy higiénia-érzésem a szobában – nem lett volna kedvem állva szülni. Az elején még vígan ücsörögtem a labdán, de amikor az igazán kemény fájások voltak, nem érdekelt már engem semmilyen alternatív módszer, nem lett volna kedvem kádba bújni sem, akkor már csak a túlélés hajtott. Másodszor már szinte a kitolásra értünk be a kórházba, így aztán végképp nem érdekelt, milyen a szoba, de azt megfigyeltem, hogy most nem volt koszos a padló, megintcsak fejlődésnek lehetünk a tanúi. A gyereket születés után még köldökcsonkostul rárakják a hasadra, majd egy idő után elviszik megmosdatni, felöltöztetni, megmérni (amíg rajtad babrálnak), de az apuka elkísérheti a babát, és ő is hozhatja vissza. Egyik alkalommal sem hagytak két órát bent a szülőszobán, de én elégnek éreztem.

Amíg az ember leköltözik a rendes szobába, addig a gyereket a csecsemőosztályon megvizsgálja a gyerekorvos, majd utána behozzák (ez néha azért eltart egy-két órát, ha az orvos épp nincs kéznél), és attól kezdve az anyukánál van. Egyébként szülésre két embert is beengednek, ez annak lényeges, aki dúlával szeretne szülni, akiket nem mindenhova engednek be.

Ügyeletes orvoshoz és ügyeletes szülésznőhöz is volt szerencsém a két szülés alatt, mindkettővel meg voltam elégedve, az utóbbi például ugyanúgy odafigyelt a gátvédelemre.

Pontozás: 8/10

Gyerekágy

Az István bababarát kórház, amit szerintem sokan félreértenek: ez nem feltétlenül alternatív szülést jelent, hanem elsősorban azt, hogy a gyerekágy alatt olyan körülményeket biztosítanak, ami támogatja a szoptatást, tehát rooming-in és semmi cukros víz, bár arra a tudtod nélkül nem is lenne alkalmuk, hiszen mindig veled van a gyerek, még a császárosoknál is. Ha sehogy sem jön a tej, akkor is pasztőrizált anyatejet adnak. Az első napokban szó szerint elvárják, hogy olyan gyakran tedd mellre a babát, amennyiszer csak tudod, aztán mindenki bőszen próbálkozik is, hogy megfeleljen a  szigorú csecsemősőknek. A rooming-innel az Istvánban szülő anyukák általában tisztában vannak, nem hallottam olyanról, aki pihenés gyanánt be akarta volna adni a gyerekét akár az első éjszaka, bár lehet, hogy egyszerűen nem merik, mert senki sem adja be. Bár én személy szerint nem a gyerek(ek) miatt nem tudtam aludni, hanem mert annyira fel voltam dobódva, hogy ha nincs nálam, azt hiszem, egész éjjel azon izgultam volna, hogy üvölt magában a gyerekem.

Az István egyik gyenge pontja a lerobbant szobák, tavalyra ez a helyzet is némiképp javult, mert a néhány 5 ágyas, fürdőszoba nélküli szobából mostanra már 4 ágyas-fürdőszobásat varázsoltak, a legtöbb szoba azonban 3 ágyas, szintén fürdőszobával. Az első alkalommal volt szerencsém ötágyasba kerülni, alig bírtam elcsoszogni a kinti WC-ig, mely botrányosan koszos és büdös volt, folyamatosan domestoskendőzni kellett őket. A saját fürdőszoba legutóbb hihetetlen luxusnak tűnt, és persze jóval tisztább is volt.

A csecsemőosztály alapvetően segítőkész, de rettenetesen túlterhelt. Összesen két csecsemős van egy műszakban, ők csinálnak mindent, a legtöbb közülük rendesen pörög és segítőkész is, csak néhányan mufurcok. Az tény, hogy rengeteg csecsemő van, így ténylegesen csak akkor segítenek, ha az ember becsoszog hozzájuk (lehetőleg éjjel, mert akkor kisebb a forgalom), ekkor elsírhatod a bánatod: sebes, kemény, fáj, jól szopik-e gyerek, hogyan kell kézzel fejni. Én első alkalommal sok mindent megtanultam tőlük, másodszorra már nem nagyon kellett a segítség. Kijönnek a szobába is megnézni, hogyan boldogulsz, most másodszorra a mellettem fekvő anyukáknak egész rendesen segítettek, de néha csak bepillantanak, ez csecsemőstől függ. Állítólag a császárosoknak többet segítenek, mert náluk is az első naptól fogva ott a gyerek. Az orvosi vizitek különben nevetségesen rövidek: jól vannak, jól, pisi/kaki volt, volt.

A csecsemősök első nap megmutatják a köldökcsonk-ápolást, pelenkázást stb, majd a második naptól megfürdetik a gyereket (első nap még nem, hiszen nemrég lemosták), amit végignézhetsz, ahogy az utolsó napi orvosi vizsgálat alatt is végig bent vagy. Olyankor és a fürdetéskor érdemes minél több kérdést feltenni. A fürdetés menete egyébként néha nagyon kaotikus, délután 5 felé elkezdik és este 10-ig is eltarthat, a tapasztalt anyukák nem várják ki, míg hívják a szobát fürdeni, hanem előrefurakodnak.

A köldökcsonk-ápoláshoz mident biztosítanak, plusz adnak popsikrémet is, és napi pár pelenkát (nem feltétlen elég), ruhát viszont nem adnak, te viszed a sajátot, és a tisztát a csecsemősök adják rá a fürdetés után.

Látogatók bejöhetnek a szobába is, bár ki van írva, hogy egy emberhez egyszerre csak ketten, de ezt sajnos sokan nem tartják be. A szobatársaidtól függ, hogy mennyire fajul el a dolog, nekem mindkétszer viszonylag szerencsém volt velük, csak egyszer ült be egy egész család rántotthúst zabálni. A tapasztalatom az, hogy még a saját látogatók is fárasztóak, mert ugye bőszen próbálsz szoptatni, masszírozni, ahogy a többiek is, így aztán mindannyian érdekeltekké válunk, hogy csak épp a szükséges holmikkal ugorjanak be, vagy csendben, lehetőleg háttal duruzsoljanak. Kaja egyébként kell, otthoni muníció nélkül nagyon jól lehet éhezni (pl. 1 db fűrészpor állagú zsemle + 1 kefír vacsorára), reggelit meg vasárnap reggel 10-kor kaptunk, és mivel akkor volt az őszi óraátállítás, az ugye a régi idő szerint már 11 volt...

Van három alapítványi szoba, csak nehéz megszerezni, mert mindig sokan várnak rá, áruk kb. 10 000 Ft körül van éjszakánként. Ezek a szobák vannak a legközelebb a csecsemőosztályhoz, így helyzeti előnyt is élveznek, és a vécék és a látogatók miatt ajánlom őket.

Pontozás: 9/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

Az egész fenti szószátyárkodás szubjektív vélemény volt:)

Ajánlod más anyáknak?

Igen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház

Szülészet-Nőgyógyászat- és Nőgyógyászati Onkológiai Osztály

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1., N épület

Osztályiroda: 455-5737

Nőgyógyászat nővérszoba: 455-5700/15-29

Szülészet nővérszoba: 455-5700/16-43

Szülőszoba: 455-5736

Újszülött osztály: 455-5700/14-22

Ambulancia: 455-5841

Az alapítványi szobák egyágyasok fürdőszobával, bennük TV, hűtő, és még az apa is tud itt aludni, ha szeretne.

Megközelíthetőség

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek