no

Kórházfigyelő - Bajcsy 2-3. rész: Lilomama figyel, Zsuzsi szül

Annyi figyelő jött a Bajcsy-Zsilinszky kórházról, hogy ezen a héten most ez marad a téma, hogy minél több vélemény alapján tudjon dönteni az, aki kórházválasztás előtt áll. Ezúton is köszönet a kommentekért és a véleményekért! Lilomama és Zsuzsa beszámolói következnek, de annyit elárulhatok: a Bajcsy magasan áll majd képzeletbeli toplistánkon.

Fotó:bajcsyszul.hu
Fotó:bajcsyszul.hu

Bajcsy-Zsilinszky kórház http://bajcsyszul.hu/

(előző beszámoló és képek, elérhetőségek itt)

Lilomama beszámolója

Mikor szültél itt?

2009. október 6.

Általános tapasztalat:

Persze attól függ, ki hol lakik, de a kórház nincs közel, a kőbányai sörgyáron túl a Maglódi úton található. A szülészet a 4. emeleten van, a folyosó végén szépen leszeparálva, de van lift, lehet használni :-) A folyosóra nyílnak a kismamás szobák, a végén pedig ajtó mögött van a szülősrészleg. Kulturált kertje van, ahol lehet sétálgatni, bár erre nem sűrűn van szüksége az embernek. Fizetni nem kell a parkolásért és tipikusan lehet találni helyet, de figyelni kell a táblákat, mert van, ahol ugyan sokan állnak, de nem szabadna és lelkesen büntetnek. Nyilván a mentő útját nem jó akadályozni.

Terhesgondozás:

Én alapvetően a doki magánrendelésére jártam, de vérvételre, uh-ra a kóházba kellett menni, ahol hol ennyit, hol annyit kellett várni, szerintem ez általánosságban így van mindenhol. Praktikus okokból jobb ott csináltatni a labort, mert pontosan tudják, mi kell (én például az első labort a Péterfyben csináltattam, mert az itt van a sarkon, de kifelejtették a Wassermannt - vagy ezt rá kellett volna irnia a beutalóra a dokinak, lényeg, hogy a Bajcsyban tudták, hogy kell). Ugyanígy a terheléses cukorvizsgálatnál elsőre a Péterfybe mentem, ahol nem engedték, hogy citromot tegyek a vízbe és fel kellett hajtanom egyszerre az orruk előtt az egészet, vissza is jött minden egy fél órán belül. A Bajcsyban ők mondták a citromot és volt negyed órám, hogy elszürcsölgessem azt a borzadályt, majd kimehettem a kertbe sétálni. A terhesoktatásról részletes infó van a neten, érdekesek az előadások, minden alkalommal egy másik szülésznő mutatkozik be, igy ki lehet választani, hogy kinél szüljön az ember. Nem muszáj, de lehet választani és ugyan mindenki aranyos volt, azért jó, hogy volt saját szülésznőm. Egy picivel többet foglalkozott velem. A CTG úgy tudom, időpontra megy, de én akkor már a saját szülésznőmhöz jártam, igy mindenképpen volt időpontom.

Pontozás: 8/10 (az uh-ra azért elég sokat kell várni)

Szülőszoba:

4 szülőszoba van, egyben van franciaágy és sarokkád. A többiben bordásfal, kötél és labda, illetve szülőágy. A franciaágyas szobából is átviszik az embert a szülésre végül egy szülőágyas szobába. Kellemesek, színesek, én nem sok időt töltöttem bennük, így nem igazán tudom vajúdás szempontjából értékelni. Zenét lehet vinni. Viszont, mivel császárral szültem, be tudok számolni a műtőről, ami tiszta, de hát egy műtő. A célnak megfelelő volt. Ott már tök mindegy, hogy milyen. A dokik, nővérkék, anesztes dokik, ápolók mind irtó rendesek voltak, külön tetszett, hogy az anesztes doki végig mondta, hogy mi fog történni, ez sokat segített és folyamatosan figyelte, kérdezte, hogy vagyok. Szülés után a szülőszobán lehet maradni 2 órát, után kell átmenni a saját szobába.

A szobák és a műtő egy közös térbe nyílnak, ott egy pulton pucolják, öltöztetik a babákat, ott lehet fényképezni, majd persze odaadják apának vagy anyának a gyerkőcöt a bevásárlókocsiban. Műtőbe apa nem mehet be, szerintem nem is baj: azért ez csak egy műtét.

Beöntés és borotválás rutinszerűen van. A szülésznő csinálja.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A szobák talán 2-3-4 ágyasak, van egy egyszemélyes ingyenes alapítványi szoba (engem pl ide rakott a szülésznőm) és vannak 1-2 személyes fizetős szobák. Nem akarok hülyeséget mondani, de nem vészesek az árak, kifizethető és abszolút megéri. Mindenkinek az egyszemélyes szobát ajánlom! 24 órás rooming-in van, de be lehet adni a gyereket éjszakára, csak akkor tápszert kap. Nekem az utolsó napra beindult a tej, igy lefejtem és azzal együtt adtam be utolsó éjszakára a gyereket. Első éjszaka már kap cukros vizet, ha jól emlékszem. Mindenki nagyon segítőkész, én undok nővérkével nem találkoztam. Jöttek megmutatni, hogy kell pelenkázni és köldökcsonkot ápolni, jöttek leellenőrizni, hogy jól csináljuk-e, jöttek szopizást ellenőrizni és anyukának meg lehet nézni a fürdetést. Babát rögtön mellre rakják, még műtét után is: jött a dokinéni és ráigazította a gyereket a mellemre, amíg én kiterítve feküdtem az ágyban. Fejni lehet a csecsemőszobában, meg is mutatják, segítenek mindenben. Előre elmondják, hogy mit kell vinni és mit nem, sőt rengeteg helyen ki is van írva.

A látogatás teljesen szabad (ennek jó és rossz oldalával együtt), kivéve influenzaszezonban. Apa akár bent is aludhatna a földön, ha úgy akarná. Persze, ez azt is jelenti, hogy van akihez az egész pereputty bejön egész napra...

Egyedül a fürdő és wc az, ami elég problémás. A nem fizetős szobákhoz ugyanis közös zuhany és wc tartozik, ami egyrészt kevés, másrészt ugyan kulcsra van zárva és csak a kismamáknak van hozzá kulcsuk, de ha a kismama odaadja a rokonnak, akkor ő is bemegy. A fizetős szobákhoz, úgy rémlik saját fürdő van.

Pontozás: 8/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

Nagyon elégedett voltam mindennel. A terhesoktatástól kezdve, a dokin, nővérkén, szülésznőn át, a szobák és a csecsemősrészleg felszereltségéig. Még valami: a kaja kórházi. Nem jó és kevés. Főleg a reggeli és a vacsora. Aki teheti, hozasson magának enni.

Ajánlod más anyáknak?

Feltétlenül.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zsuzsa esete Lizibabával

Mikor szültél itt?

2008.

Terhesgondozás:

Terhesgondozásra az egészségházba jártam, ultrahangra a kórházba. Nem volt fogadott orvosom, sem pénzünk nem volt rá, az elveim is mást diktálnak, plusz harmadik szülésem volt, nemigen volt miért aggódnom. Az orvosok egytől-egyig kedvesek, alaposak voltak, minden kérdésemre válaszoltak, azonban a kötelező vizsgálatokon kívül nem küldtek sehová. Bár nem is hiányzott. Kétszer elmentünk 4d-s uh-ra, ahol megtudtuk hogy minden rendben van a babával.

Pontozás: 10/8.

Szülőszoba:

A Bajcsyban többféle szülőszoba van, kék, sárga, rózsaszín stb. Mindegyik jól felszerelt, de nem jártam körbe, így csak az enyémről tudok bővebben nyilatkozni. Az én szobám a barackszínű szoba volt, ez az egyetlen franciaágyas szoba (pechemre). A szobában van egy nagy franciaágy, egy sarokkád, bordásfal, kötél, szülőszék, a rokonoknak két fotel, egy kisasztal, valamint egy sarok ahol ellátják az újszülöttet. Az újszülött ellátása a szobában történik, természetesen ha nincs semmi komplikáció. Muszáj röviden elmesélnem a szülésemet is, hogy érthetőbb legyen :) Hajnal 2 után tudatosult bennem, hogy fájásaim vannak, de mivel nem szültem eddig spontán, nem tudtam ez-e az (az első két szülésem Szegeden történt, és indított volt). Emiatt elmentem zuhanyozni, jó forró vízzel, ennek köszönhetően a görcsök nem elmúltam, hanem sűrűsödtek. 2:24-re 3 perces fájásaim lettek. 2:50-kor ültünk be az autóba, 3 órakor értünk be a szülőszobára (nagyon közel lakunk a kórházhoz, autóval éjjel 3 perc volt, onnan jó séta a bejárat, bár mint kiderült bemehettünk volna autóval) majd fel a harmadikra, és még onnan is séta. Ahogy beértünk, jeleztük hogy sürgősen szülni szeretnénk. A férjemet el akarták küldeni egy másik épületbe, hogy felvegyék az adataimat, de kértem először csekkoljuk le, hol tartunk. Behívtak egy vizsgálóba, szóltak az ügyletes orvosnak (fiatalos, kedves hölgy volt, a neve fejből már nem ugrik be). Ő hipergyorsan megállapította hogy eltűnt a méhszáj, itt azonnal szülni fogunk. Bekísértek a fentebb részletezett szobába, én belekapaszkodtam a bordásfalba, mert én eldöntöttem hogy márpedig nem fogok fekve szülni :) A szülésznők, és az orvos is kérdezte hogy akkor hogy szeretnék? No ez volt amit nem tudtam, mintha lenulláztak volna :) A végén meggyőztek hogy feküdjek le, már majdnem mind1 úgyis. Igazuk volt, ahogy lefeküdtem, jöttek a tolófájások, a másodikra kint is volt a kisasszony. 3 óra 16 perckor sírt fel Lizi babánk. Születése után megmutatták, de mivel a nyakán volt kétszer a köldökzsinór, és kissé szürke is volt, emiatt nem tették a hasamra, hanem elvitték felélénkíteni :) Nem vitték ki, ott a szobában lefürdették, lemérték, felöltöztették, és odaadták apának, amíg engem megkínoztak.

A gátamra vigyáztak, már amennyire a szülés sebessége engedte, csak egy kisebb felületi horzsolásom volt, ezt megkérdezte az orvos, hogy összeöltse-e. Elég hevesen tiltakozhattam, mert nem tette. Azonban utána kitörölték a méhemet, no ez a része nem volt jobb a varrásnál sem, állítólag itt általános eljárás. Szegeden nem tettek ilyesmit.

Ezután a kínzás után megkaptam a kislányom, megszoptattam, hagytak minket gyönyörködni benne. Kb. félóránként jöttek ellenőrizni a vérzést, mivel semmi gond nem volt, 1 óra múlva engedtek felkelni, akkor kimentem lezuhanyoztam (iszonyatosan jólesett), majd a látogatóknak bent lévő fotelben ücsörögve vártuk ki, hogy leteljen a megfigyelési idő. Amikor kaptam szobát, mondták hogy várjuk meg a beteghordót, hoz tolószéket. Kiságy (kerekes bevásárlókocsi utánzat) nem volt szabad, az ölemben kellett volna átvinni a a kicsit. Nem vártunk, így kezemben a babával, férjem a sok pakkal átsétáltunk a csecsemőosztályra.

Pontozás: 10 pont

Gyermekágy

Csak és kizárólag rooming-in van, nem szeretik ha beviszik a babát a csecsemőosztályra. Amikor ott voltam, hihetetlen tumultus volt, pluszágyakat kellett betenni a kórtermekbe, ezért hiába kértél valamit, megígérték hogy jönnek, segítenek, de legtöbbször elmaradt. Azonban ha bementél az osztályra, bármi kérdésed volt, segítettek, kedvesek voltak, de tényleg el voltak havazva.

A szobák alap felszereltségűek, van 3-4 ágy, egy pelenkázó, éjjeliszekrény, és szekrény a holmiknak. A babák mobilis ágyban fekszenek. Minden két szobához tartozik egy saját fürdő, amit sűrűn takarítanak, szép tiszta. A látogatók bejöhetnek a kórterembe, ezt imádtam :) Szegeden az osztályra sem jöhetnek be, a gyerekek még a klinika épületébe sem, ezt nem kívánom senkinek (szakadó hóban mentem le a 3 éves fiamhoz az udvarra hogy láthassam, beszélhessünk, és csak az emeleti ablakból láthatta a húgát :( A gyermekorvossal összekötöttem a bajszom, ami eléggé kiborított abban a hormonviharban, de ez mindhárom szülésemnél így volt, pedig 3 különböző orvos :)

Alapítványi szobáról nem tudok nyilatkozni, ha jól tudom nincs, de ez nem 100%, nem is érdeklődtem eziránt.

Pontozás: 10/9

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról:

Azt hiszem a fentiekben mindent elmondtam, annak ellenére hogy egy centet se fizettem senkinek, mindenki nagyon kedves volt, sokat segítettek. 1 évvel később is megismertek :)

Ajánlod más anyáknak?

Igen, feltétlenül ajánlom.

Oszd meg másokkal is!
no
no
Érdekességek