A zenéhez soha nincs túl korán - babakoncertek a Müpa-ban

TSD5043

A Művészetek Palotája előterében karonülő babák gyülekeznek, a ruhatár előtt babakocsik sorakoznak. A jelenet csak első pillantásra tűnik meglepőnek, a látogatók tudják, hogy már évek óta babakoncertet hallgathatnak hétfő délelőttönként.

Körmendy Zsolt, a programsorozat szerkesztője elmondta, hogy az egy év alatti gyerekek számára rendezett koncerteknek is vannak hagyományai hazánkban. Elég csak Kodály korai zenei nevelés mellett kiálló elveire gondolnunk, ami a gyakorlatban például Fellegi Ádám lakáskoncertjein valósult meg már korábban is.

Az, hogy végül egy olyan nagy helyszín is felkarolta a babák zenére hangolását, mint a Művészetek Palotája, egy két évvel ez előtti hamburgi konferenciának köszönhető. Az ott bemutatkozó koncerttermek programjának szerves részét képezték a gyerekprogramok is, amelyek megvalósításának itthon sem volt semmilyen akadálya.

A babák persze nem úgy hallgatják a zenét, mint a felnőttek. Nehéz lenne őket szépen sorban leültetni. Számukra egy nagy, színes szőnyeget terítenek a földre, ahol kúszhatnak-mászhatnak, meg persze anyukájuk ölében is ücsöröghetnek. Körmendy Zsolt hangsúlyozta, hogy a szülők hozzáállásán nagyon sok múlik. A gyerekek egyrészt átveszik a zene rezgéseit, reagálnak a ritmusra és a dallamra. Másrészt azonban már ebben a korban is reagálnak a környezetük viselkedésére. Ha a kisbabát ölben tartó együtt mozog a zenével, ha figyel rá, esetleg dúdol, tapsol, akkor a kisgyereknél is erősödik az odafordulás. A szervezők fontosnak tartják, hogy ezeket a koncerteket ne gyerekmegőrzőnek tekintsék a szülők, hanem olyan programnak, amelyen együtt vehetnek részt, ahol értékes időt töltenek el és ami hozzájárul a gyerek későbbi zenei fejlődéséhez is. Itt nem arra gondolunk, hogy kis zongoraművészeket nevelünk a jövőnek, hanem olyan közönséget, aki már korán hozzászokik a koncert-szituációhoz.

MUPA

A koncerteket a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatói adják. A szerkesztőelv nagy mértékben figyel a babák igényeire: rövid tételekkel, csengő-bongó zenével, vidám hangzással várják a kis közönséget. A gyerekek pedig tényleg gyorsan ráhangolódnak a zenére. Azon a két koncerten, ahol jelen voltam, egyáltalán nem láttam kétségbeesetten síró, magát rosszul érző babát. Volt viszont tapsikolás, élénk kúszás-mászás és lelkes zenehallgatás.

A babakoncertek kéthetente hétfőn vannak. A következő koncertre február 7-én, hétfőn kerül sor. Érdemes interneten előre jegyet foglalni a MÜPA honlapján (www.mupa.hu)

Oszd meg másokkal is!
Mustra