Geréb Ágnes szabadon bocsátását kérik nemzetközi reformerek

A szülészeti reformról és az otthonszülés legnagyobb hazai élharcosának kikiáltott Geréb Ágnes letartóztaatásáról sokat hallhattunk az elmúlt hetekben. A reform hívei szerint boszorkányüldözés, ami hazánkban folyik Geréb Ágnes ellen, és őszintén szólva ki ne furcsállná, hogy egy szülész-nőgyógyászt úgy vezetgessenek, mint egy köztörvényes bűnözőt.

Geréb Ágnesért felemelte már hangját a Szabad Szülésért Társaságtól a Brit Királyi Bábakollégiumig sok neves szervezet és magánember, a saga legújabb fejezete pedig a napokban hazánkban tartózkodó brit professzorasszony, Lesley Page mai sajtótájékoztatója volt. Page professzor a Tudományos Akadémián „A szülészet újjászületése” címmel megrendezett konferencián is beszédet mond.

Sajtótájékoztatóján a professzor megerősítette: egy olyan petícióval érkezett Magyarországra, melyben a világ minden tájáról 30 vezető szakember, a nemzetközi tudományos élet szakemberei, köztük az ENSZ Women’s and Children’s Health részlegének korábbi igazgatója, Mardsen Wagner kéri Dr. Geréb Ágnes szabadon bocsátását a magyar kormánytól.

Véleménye szerint nem lenne szabad kriminalizálni az otthonszülést: “Geréb Ágnes esete az egész világon ismertté vált. Ágnesnek nem lenne szabad börtönben lennie és hasonló esetnek soha többet nem szabad előfordulnia.”

Hazai példát említve a professzor elmondta, Nagy-Britanniában az otthonszülés az egészségügyi rendszer integrált része, hiszen az a legfontosabb, hogy a nők ott szüljenek, ahol a legnagyobb biztonságban vannak és a legmagasabb szintű ellátást kapják, akár otthon, akár születésházban vagy kórházban hozzák világra a gyermeküket. “Ezért jöttem Magyarországra, hogy segítsek, hogy ugyanez itt is megvalósulhasson.”

A professzor a sajtótájékoztatón felajánlotta szakmai segítségét a magyar kormányzatnak az otthonszülés szabályozásának épp folyamatban lévő kidolgozásában, valamint átadja szakmai tapasztalatait a civil szervezetek által sürgetett szülészeti reformmal, a bábai tevékenység megerősítésével kapcsolatban. A brit és más nyugat-európai érvek az otthonszülésre nem csupán a nő választási szabadságáról szólnak.

Ha ugyanis egy nő otthon szül, az jóval kevésbé terheli az egészségügyi kasszát, ugyanakkor (elvileg) megvan a lehetősége annak, hogy ugyanolyan magas szintű ellátást kapjon, mint egy kórházban. Az otthonszülés ellenzői persze máshogy látják a dolgokat. Szerintük otthon szülni veszélyes mind a nőre mind a gyerekre nézve, és Dr. Geréb Ágnesnek igenis börtönben a helye.

Neked mi a véleményed?

Boszorkányüldözés és hamis tények gyűjtögetése folyik, vagy igaza van az ellenzőknek és Geréb Ágnesnek tényleg börtönben a helye?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek