Hogyan válassz megfelelő babakocsit? - Hasznos tudnivalók pontokban

Vannak sokfunkciósok, szisztemek, összecsukhatók, dönthetők, születéstől vagy későbbtől jók, ezekről bőséggel olvashatsz a neten, úgyhogy ugorjunk is, majd kibogarászod a megfelelő helyen. Hogy konkrétan melyik márka melyik típusa meddig bírja, mennyire jó, megtalálhatod fórumok-blogok hozzászólásaiban. Most olyan kérdések jönnek, amelyekre nem nagyon gondol az ember lánya a legelső babakocsi beszerzésekor, pedig tartósan befolyásolhatja az életminőségét, hogy meg kell-e naponta küzdenie apró bosszúságokkal hónapokon keresztül, vagy sem.

Fotó: Toshimasa Ishibasi
Fotó: Toshimasa Ishibasi

Nézd meg alaposan a házat, ahol laksz:

1. Hol fogod tárolni? Lakásban vagy szűk tárolóban? Mérd meg, mekkora a hely. Lehet, hogy összecsukhatót kell venned a helyhiány miatt.

2. Közös tároló esetén szükséges lehet a biciklilakat. Konzultálj a lakótársakkal, mennyire tünedeznek el nálatok a kocsik.
3. Ha "szisztemet" vagy sokfunkciósat veszel, amit különböző darabokból rakhatsz össze igény-életkor szerint, az éppen nem használt termetes alkatrészeket is tárolnod kell valahol. Lesz rá helyed?

4. Emeleten laksz? Lift van? Azt is le kell mérni, mekkora, akkor is, ha nem a lakásban tárolnád a babakocsit, mert a boltból hazahozott bevásárlással valószínű, hogy inkább felmész, kipakolsz, és aztán viszed vissza a tárolóba a kocsit.

5. Lifthez, szűk lépcsőházhoz kötelező a bolygó vagy bolygósítható kerék, anélkül képtelenség fordulni kicsi helyen!

6. Nincs lift? Akkor az a fontos, hogy minél könnyebb legyen a kocsi, hiszen cipelned kell!

7. Mérd meg az összes (gyanús) ajtó szélességét (keskenységét), ahol nap mint nap keresztül kell tolnod majd a kocsit. (A liftajtóét is!)

Menj végig gyalog (és tömegközlekedéssel) a következő útvonalakon otthonról indulva: háztömb körüli séta, legközelebbi élelmiszerüzlet, játszótér, patika, gyerekorvos, posta. Ha van kedvenc sétautad, legjobb barátnőhöz (ha a közelben lakik) vezető útvonal, ott is. Mire figyelj:

1. Kockakő, hepehupás beton esetében jobb a gumikerék a műanyagnál, és a gumi falmagassága legyen minél nagyobb (nem feltétlenül kell nagy kerék). Fontos, hogy rugózzon a kocsi, ne rázza szét a gyereket meg téged a fogóján keresztül.

2. Saras, aszfalt nélküli, zúzott köves, rázós terepen hatalmas kerekekre van szükség és nem jó a bolygó: vagy fix legyen, vagy olyan, ahol a bolygósítást ki tudod kapcsolni.

3. Lépcső akár terepen, akár a tömegközlekedési eszközökön: minél könnyebb legyen a kocsi, és próbáld ki még a boltban, hogy hogyan tudod megfogni és felemelni, kézre áll-e neked.

4. Lejtős környéken fontos, hogy legyen kézifék a fogantyún.

5. Ha kevés az árnyék és sok a nyílt terep, állítható legyen a fogantyú - tehát a tolás - iránya, hogy a baba ne kapja az arcába a napfényt.

6. Ha sehol semmi lépcső a környéken, mert például falun laksz, a babakocsit is betolod simán a házba emelgetés nélkül, viszont az utak vacakabbak, akkor nem számít, hogy könnyű-e a kocsi, fontosabb a masszív, strapabíró kialakítás.

Autózni fogsz tömegközlekedés helyett?

1. Könnyen csukható, könnyen nyitható kocsid legyen. Mindkét irányt próbáld ki, mert nem biztos, hogy a könnyen csukhatót könnyen ki is lehet nyitni!

2. Mérd le az autó csomagtartóját mindhárom irányban és belső szélességét a hátsó üléssorban. (Ez utóbbi az ernyő alakúra csukható babakocsik miatt érdekes, amelyek hajlamosak nem elférni a csomagtartóban.) Aztán szintén mérd le a boltban a kinézett babakocsit is. Ha megengedik, próbáld meg bepakolni az autóba.

3. Hatalmas autó esetén nem érdekes, hogy a babakocsi könnyen csukható-e, de ha kinyitva rakod be, akkor is be kell férnie, próbáld ki!

4. Lehet, hogy az első félévben egyáltalán nem fogsz babakocsit vinni magaddal, amikor autózol, mert az autós bébihordozót kicsi távolságokra kézben is el lehet vinni. Tíz perc gyaloglás felett azonban már pokol ezt a teknőt cipelni, ezért praktikus beszerezni magadra csatolható-köthető babahurcolót, pl. kendőt vagy kengurut. Ez esetben a babakocsit az otthon körüli sétákra optimalizáld.

Egyéb fontos szempontok:

1. Milyen magas vagy, és milyen magas a párod? A babakocsi fogantyújának abban a magasságban kell lennie, ahol kényelmesen tudjátok tolni. Próbáld ki a boltban, hogy ha magasra kell állítanod a fogantyút, nem rugdosod-e menet közben a kocsit!

2. Minden babakocsira igaz, hogy szükséges a kerekek közötti alsó, hatalmas tároló, amit mindenfélével teletömhetsz. A boltban ez a bevásárlókocsid is egyben, legyen minél nagyobb! Ebben nem érdemes kompromisszumot kötni.

3. Téli időben rendesen zárható, meleg részre van szüksége a kocsinak, hogy a gyerek teste-lába védve legyen. Ha a pici nyári baba, a tesója még lehet téli.

4. Saját gyári esővédő fontos! Ha nincs saját autód, akkor az esővédő egyenesen kötelező: adódhat olyan helyzet ugyanis, hogy ömlő esőben is kénytelen vagy kimenni a gyerekkel az utcára. Az általános esővédők ritkán passzolnak tökéletesen.

5. Ne vegyél olyan bolygókerekest, amivel nem tudsz fél kézzel tolva bekanyarodni a boltban. Rakd a kocsiba a táskádat és próbáld ki. (Mert a másik kezeddel fogod a tesóját, a kismotort vagy az extra nagy szatyrot majd.)

6. Nézd meg alaposan, milyenek a műszaki megoldások, alkatrészek élő valóságukban: van, hogy már előre látszik, szét fog jönni, szemmel láthatóan gagyit venni - csak azért, mert új - nem érdemes. Jó minőségű használt kocsival jobban jársz.

7. Ha kétévnyi vagy kevesebb szünettel szeretnétek a következő gyereket, felmerülhet, hogy beépített gyári tesófellépős kocsit vegyetek. Az adott modellről kérdezz tulajokat, mert sajnos nem mindegyik alkalmas valóban tesószállításra.

8. A végső döntés előtt menj el arra a játszótérre, ahova járni szeretnél a gyerekkel és kérdezd ki az anyukákat, kinek mi a tapasztalata a saját kocsijáról. Mivel környékbeliek, kb. ugyanazokkal a nehézségekkel kell megküzdeniük, mint neked, hasznos infókkal és szempontokkal fognak szolgálni, olyasmivel, ami nincs is a fenti listában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra