A Poronty konyhája: Wokban fél óra alatt elkészül az ebéd

Szóba került múltkor a gyors főzés, amire az én válaszom a wok. Ez az ázsiai eredetű főző-sütő alkalmatosság a háziasszonyok álma, fél óra alatt nagyon finom és változatos ételeket lehet benne készíteni. A wokban főzés titka a jó előkészítés, ez veszi el az időt, mert amikor már az edény a tűzre kerül, onnantól felpörögnek az események.

Az ilyen típusú főzéshez mindig kevés, jó minőségű sovány húst használok, ez leggyakrabban csirkemell, de filézett csirkecomb, szűzpecsenye, marha hátszín vagy bélszín is használható. A lényeg, hogy a húst sokféle friss idényzöldséggel párosítom, amelyek közt mindig helyet kap egy-két roppanós állagú is (káposzta, répa, paprika) , mert az ilyen típusú étel akkor finom, ha nem pempős, hanem minden harapható benne.

A hagyományoshoz képest ezek az ételek a felhasznált hozzávalók (gyömbér, szójaszósz  chili, kókusztej) miatt különlegesek, de ezeket a hozzávalókat minden nagyobb szupermarketben be lehet szerezni, és érdemes is betankolni belőlük, hogy a megszokott étrendet kicsit színesítsük a szokatlan ízekkel.

A gyömbért egyébként is szeretném mindenki figyelmébe ajánlani. Ez a fűszernövény az egyik legjobb hányáscsillapító és gyomortisztító, pár szeletet elrágcsálva gyorsan csökkenthető az émelygés, így megváltás lehet az első trimeszterben. A lereszelt gyömbérgyökérből készült forrázat– 2 –3 cm gyömbérhez 2 dl forró víz-pedig az őszi meghűléses időszakban jöhet jól, citrommal mézzel ízesítve általános immunerősítő és megfázás esetén fogyasztva segít a panaszok enyhítésében.

Visszatérve a wokhoz, az alapszabályok a következők:

-        Mindent készítsünk elő, vágjunk fel még a főzés előtt, mert nem lesz rá idő.

-        A wokot nagyon forróra kell hevíteni, én forrósítom olaj nélkül egy percig, utána megy bele az olaj, amit majdnem füstölésig hevítek, és utána kezdem a főzést. Másként a gyors ételkészítés ellen dolgozunk.

-        Semmit nem kell előfőzni, elősütni, mert esetleg nem érjük el a megfelelő roppanós állagot.

Az alábbi három recept alapreceptnek is tekinthető, a felhasznált hús-és zöldségfélék szabadon variálhatók. A csípős paprikát, chilit, chiliolajat természetesen hagyjuk el, ha kisgyerek is kap belőle. Véleményem szerint ezen ételek kicsit enyhébb fűszerezéssel egy éves kor felett adhatók.

Kókusztejes csirke (3 nagy adag)

Ehhez a recepthez Ázsia-boltban lehet venni kész vörös vagy zöld currykrémet, de mivel nem mindig járok ilyen helyen, kikísérleteztem a saját, házilag előállítható verziómat.

Recept

A currykrémhez

5 cm-es gyömbérdarab
egy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy negyed piros kaliforniai vagy kápia paprika
egy teáskanál erőspaprika krém
fél mokkáskanál frissen őrölt feketebors
fél mokkáskanál frissen őrölt római kömény
fél mokkáskanál őrölt koriander

egy zöldcitrom reszelt héja
egy teáskanál chiliolaj

Az ételhez

egy csirkemell
egy kisebb sárgarépa
egy doboz kókusztej
egy csomag kínai lapos tészta (500 gramm) vagy más tojásos metélt tészta
fél zöldcitrom leve
olaj

A currykrém hozzávalóit aprítógépbe teszem, és homogén állagúvá keverem. Olyan sűrű lesz kb. mint a padlizsánkrém.
A csirkemellet és a sárgarépát vékony csíkokra vágom. A répát úgy a legegyszerűbb, hogy zöldséghámozóval szalagokra vágom, majd a szalagokat felcsíkozom.

A wokban olajat hevítek. Amikor már jó forró, beleöntöm a currykrémet és fél percig kevergetve sütöm. Ekkor hozzáadom a csirkecsíkokat és fehéredésig pirítom a fűszeres masszában. Ekkor hozzáadom a sárgarépát, keverek rajta párat és felöntöm a kókusztejjel. Pár percig forralom, de viszonylag hígan hagyom, hogy a tészta minél több fűszeres lét szívjon magába. Közben kifőzöm a tésztát, majd jól lecsepegtetve beleforgatom a kókusztejes csirkébe. Pár perc alatt összemelegítem, reszelek rá még zöldcitrom héjat és tálalom. A tányéron meg lehet locsolni még zöldcitrom lével, ha valaki savanykásabban szereti.

A tetejére mehet korianderzöld is, de én nem teszek, mert a párom szerint szappanízű.

A következő étel a wokos csirke, amely talán a három közül a legjobban variálható

Hozzávalók

40 dkg csirkemell
2-3 közepes sárgarépa
egy zöld kaliforniai paprika
egy cikk fehérkáposzta
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 centis gyömbérdarab
egy chilipaprika
egy mokkáskanál őrölt koriander
szójaszósz
olaj

A hozzávalók darabolásával kezdem: a húst felcsíkozom, a répát keresztben kettévágom és a fél répákból hosszanti szeleteket vágok, melyekből kb. fél centi vastag csíkokat készítek. A paprikát csíkokra vágom, a hagymát nyolcadolom és leveleire bontom, a fokhagymát durvára darabolom. A káposztát úgy vágom fel, mintha párolt káposztát vagy salátát készítenék belőle. A gyömbért tetszés szerint lehet apróra vágni vagy reszelni hámozás után.

Ezután jön a java, maga a főzés. Ehhez a wokot felforrósítom, teszek bele két evőkanál olajat, megvárom, amíg felforrósodik, és beleöntöm az aprított gyömbért, a chilit (egészben, hogy utána ki tudjam venni, vagy ha szereti mindenki, szeletelve is mehet az ételbe), a fokhagymát, és addig sütöm, amíg illatozni nem kezd. Ezután adom hozzá a húst. Kevergetve aranybarnára pirítom, közben megszórom a korianderrel, és tetszés szerint locsolok rá szójaszószt. Ha átsült, kiveszem az edényből és félreteszem. A wokba evőkanálnyi olajat öntök, és beleszórom a répát, káposztát, hagymát, paprikát. Ha nincs elég nedvesség, öntök alá még szójaszószt. Addig sütöm kevergetve, amíg kicsit összeesnek, de roppanósak maradnak. Ez kb. 4-5 perc. Ezután visszateszem a húst, utánaízesítek szójaszósszal – sózni emiatt nem igazán kell -, összeforrósítom az ételt, és tálalom rizzsel vagy kínai tésztával.

A legutolsó egy halas recept, a családom kedvence. Ez az előzőekhez képest picit hosszabb ideig készül, de megéri a fáradozást, mert a bolti mártásnál sokkal finomabbat készíthetünk otthon is.  Hal helyett csirkemellel is elkészíthető.

Édes-savanyú hal

75 dkg pangasius (cápaharcsa) vagy más fehér húsú halfilé

A páchoz

két evőkanál szójaszósz
egy evőkanál víz
egy evőkanál olaj
két gerezd fokhagyma felaprítva
két centis gyömbérdarab felaprítva
egy kiskanál só és cukor

A bundához

egy tojás
hat evőkanál liszt
késhegynyi szódabikarbóna
hideg víz

A mártáshoz

egy közepes fej hagyma
két centis gyömbérdarab
egy paradicsom
egy ananászkonzerv a levével
két evőkanál paradicsompüré (most Mutti Passata volt)
két evőkanál szójaszósz
egy evőkanál keményítő
egy kiskanál erőspaprika-krém
só, cukor, ecet

A halat falatnyi darabokra vágom. A pác hozzávalóit összekeverem, a halat 15-20 percig pácolom a keverékben. Ha nincs rá idő, ez el is maradhat.

Ezalatt elkészítem a mártást, amihez a wokban olajat forrósítok és egy-két percig sütöm benne a felaprított gyömbért a nagyobb darabokra vágott hagymával. Ekkor hozzáadom a nyolcadolt paradicsomot, a lecsöpögtetett ananászt, és tovább sütöm egy-két percig. Beleöntöm a szójaszószt, a paradicsompürét, az ananászlé felét, jól elkeverem, sóval, pár csepp ecettel, paprikakrémmel ízesítem, nagy lángon tovább kevergetem. A maradék ananászlében elkeverem a keményítőt és ezzel kissé besűrítem a mártást. Ha kell, még cukorral lehet édesíteni (most nem kellett). További felhasználásig félreteszem.
A bundázáshoz szükséges hozzávalókat összekeverem, és sűrű masszává dolgozom az ehhez szükséges mennyiségű vízzel. Inkább sűrűbb legyen, mint híg, mert nem fog megtapadni. Ha azt észlelem, hogy nagyon sűrű, a hal páclevével hígítom, ami jó ízt ad neki.
A haldarabokat a tésztába dobálom, megforgatom, majd villával kiszedem és bő, forró olajban aranysárgára sütöm, papírtörlőn jól lecsepegtetem. A kisült halat beleforgatom az ananászos mártásba, egy-két perc alatt összemelegítem és főtt rizzsel tálalom.

Remélem, sikerült ezzel a három recepttel kedvet csinálnom a wokhoz és a távol-keleti ízekhez.

Aki másra vágyna, kérem, kommentben jelezze, mert igyekszem minden kérésre kérdésre reagálni.

Zsuzsi főz

Oszd meg másokkal is!
Mustra