Megjósolható, kinél szükséges császármetszés

Svéd kutatók új módszert dolgoztak ki annak előrejelzésére, kiknél nem érdemes erőltetni a „normális” hüvelyi szülést, hiszen végül úgyis császármetszéssel kell világra segíteni az újszülöttet. Az előrejelzés alapját az a megfigyelés képezi, hogy nagy valószínűséggel nem vihető keresztül a hüvelyi szülés azokban az esetekben, ahol a magzatvízben nagy mennyiségben mutatható ki tejsav.

Ennek ismeretében a szülést kísérő orvos értékes időt takaríthat meg a császármetszésről szóló döntés meghozatalakor, ha nem sok esély van a „normális” szülésre. Ennek abban van nagy jelentősége, hogy a vajúdás erőltetése helyett idejekorán elvégzett császármetszés esetén kedvezőbb feltételek állnak fenn mind az anya, mind a magzat szempontjából.

A teszt alapját az a megfigyelés képezi, hogy a méhizomzat – a test más izmaihoz hasonlóan – erőteljes munkája közben tejsavat termel, mely a magzatvízbe kerül. Egy bizonyos szintet elérve azonban a tejsav gátolja az összehúzódásokat. A magas tejsavszint azt jelzi, hogy a méh izomzata kimerült. Ilyen esetekben pedig hiábavaló a méhizomzat oxitocinnal való serkentése – figyelmeztet Johan Ubby szülész-nőgyógyász. „Ez olyan lenne, mintha a maratoni táv lefutása után a célszalagot halálosan kimerülten átszakító sportolótól azt kérnénk, hogy még 10 ezer méter fusson le a kedvünkért.”

Donald Peebles professzor, a brit szülész-nőgyógyász szakmai társaság (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) szóvivője ígéretesnek tartja az eddigi eredményeket. Azt mondja, logikusnak tűnik a svéd kutatók gondolatmenete, de szélesebb körű kutatásokban is tesztelni kell az új módszert, mielőtt mindenhol bevezetnék a mindennapi gyakorlatba. A Centre for Better Births képviseletében megszólaló Susan Wray professzor érdekes kutatási iránynak tartaná annak tisztázását, hogy hogyan „moshatnánk ki” a magzatvízből a méhizomzat munkáját akadályozó nagy mennyiségű tejsavat. „Az először szülő nők esetében minden tizedik szülés során elhúzódik a vajúdás. Igazság szerint hatvan éve keressük a megoldást a problémára, de semmi új gyógyszert nem találtunk az oxitocinon kívül” – mondta.

A BBC News cikke szerint az Egyesült Királyságban a császármetszések több mint felére nem elektív műtétként (választott időpontban), hanem sokszor hosszas, kimerítő, fájdalmas vajúdás után, sürgősségi beavatkozásként kerül sor, amikor a fő cél a súlyosabb következmények kivédése.

Oszd meg másokkal is!
Mustra