Három és félszer több sót fogyasztanak a gyerekek az ajánlottnál

A Poronty felhívására kilenc anya küldte el nekünk táplálási naplóját, amelyben három napon keresztül rögzítették 1 és 3 év közötti gyermekük minden falat ételét és minden korty italát. A naplókat dietetikus elemezte, amelyből kiderül, hogy a gyerekek rendkívül sok sót fogyasztanak, a vasbevitelük nagyon alacsony, és több mint a gyerekek felének magas a koleszterin bevitele.


Az összehasonlító eredmények azt mutatják, hogy a legszembetűnőbb eltérés a sóbevitelnél tapasztalható: vannak olyan gyermekek, aki a napi ajánlott mennyiség több mint ötszörösét fogyasztják, a kilenc gyermek átlaga pedig a megengedett mennyiség három és félszerese. Kilenc gyerek közül 5-nek alacsony a vasbevitele, közülük kettő az ajánlott mennyiség felénél is kevesebbet kap. A vizsgált gyerekek között annak a kettőnek fedezte napi szükségletét az étkezése, akinek étrendjében tejalapú gyerekitalok is szerepeltek. Megdöbbentő, hogy a gyerekek több mint felének magas a koleszterinje, kettőnek az ajánlott mennyiség duplája.

A szénhidrátok tekintetében viszont jól teljesítettek: egyikük sem kap az ajánlottnál többet, ami azt jelenti, hogy a Porontyos anyukák nem tömik édességgel a gyerekeiket. AMagyar Gyermekorvosok Társasága korábbi kutatásában részt vevő anyukák ellenben rengeteg cukrozott ételt adnak a gyerekeiknek: 70 százalékuk fogyaszt naponta kétszer édességet. Egyéb tápanyagok bevitelében közel azonos eredmények születtek a Poronty felmérésében részt vevő édesanyákéval.

A vashiányos gyermeknél figyelemzavar, hiperaktivitás, fáradékonyság, csökkent koncentráció, sőt, csökkent szellemi képesség is jelentkezhet. A magas cukorfogyasztás növeli a cukorbetegség kockázatát, a magas sóbevitel pedig későbbi veseproblémákhoz, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

A naplóelemzésekkel és a dietetikus tanácsaival későbbi posztokban foglalkozunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek